Μια ξεχωριστή περίπτωση που αφήνει δυνατό το στίγμα του στα ελληνικά γράμματα αλλά και την εποχή μας, είναι ο Γιώργος Χρονάς, ποιητής, συγγραφέας, εκδότης βιβλίων και του περιοδικού «Οδός Πανός», στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός, που συστήνεται στο Μονόγραμμα.
Γεννήθηκε, τον Οκτώβριο του 1948, στον Πειραιά, από γονείς Αρκάδες. Τέσσερα αδέλφια, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Τα καλοκαίρια του τα περνούσε στη Μεγαλόπολη. Σ’ αυτή την πόλη οφείλει ότι είδε αρχαίο θέατρο από οκτώ χρονών. Αγαπημένος του ήταν ο Ευριπίδης γιατί είχε λιγότερα χορικά και περισσότερο δραματικό τραγικό μέρος.
Ο Πειραιάς όμως είναι πάντα στην καρδιά του. «Ο Πειραιάς ήταν κάτι μοναδικό. Τώρα που περνούν τα χρόνια, όλη η τέχνη μου και όλη η ζωή μου επιστρέφει στον Πειραιά. Το Πασαλιμάνι τα σινεμά …Όλα τα παλιά καράβια, ο ήχος τους, γνώρισα το περίφημο ρολόι, την ψαραγορά του».
Μεγάλωσε διαβάζοντας πρώτα εφημερίδες που έρχονταν καθημερινά στο σπίτι και πολύ αργότερα βιβλία.
Ήθελε να σπουδάσει Νομική ή Φιλολογία. Πέτυχε δέκατος στην Ανωτάτη Εμπορική, γρήγορα όμως τα παράτησε.
Τα πρώτα ποιήματα, τα έγραψε σε ηλικία 22-23 χρονών ακούγοντας ελληνικά και ξένα τραγούδια και επιτρεπόμενα ρεμπέτικα της εποχής.
Επίσης, έχει γράψει στίχους, για πάνω από 50 τραγούδια! Με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις , ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μιχάλης Τρανουδάκης, ο Γιώργος Ανδρέου. Με ερμηνευτές όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Ξυλούρης, η Χάρις Αλεξίου, η Μαρία Δημητριάδη, o Παντελής Θεοχαρίδης, η Ελένη Δήμου.
Πνευματικό του παιδί και οι εκδόσεις “Οδός Πανός”. Κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 1981. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε με χρήματα του Εξάντα, από τη Μάγδα Κοτζιά κι έγινε ανάρπαστο. Επίσης και οι εκδόσεις “Σιγαρέτα”. Στα “Σιγαρέτα” τα οποία παρουσιάζονταν συγκροτήματα Εγγλέζικα και Αμερικάνικα και βιογραφίες ηθοποιών.
Εξέδωσε συνολικά 27 βιβλία εκδώσει. Διηγήματα, ποιήματα, πεζά, θέατρο. Ανάμεσά τους και μερικές προσωπικότητες που «τις αγάπησα και τις σεβάστηκα». Ξεκίνησε με τη βιογραφία της Καίτης Γκρέυ το 1984. «Τη γυναίκα της Πάτρας», που ο Χατζιδάκις είπε γι’ αυτό το βιβλίο ότι είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασε στη ζωή του. Έκανε την Σεβάς Χανούμ, την Γιώτα Γιάννα, την Καίτη Ντάλη.
«Έχω την εντύπωση ότι αυτοί που είναι αμόρφωτοι με έλκουν περισσότερο. Δεν ξέρω, επειδή η μητέρα μου δεν έμαθε γράμματα, δεν την άφησε ο πατέρας της, κι επειδή πάντα το μοντέλο της ζωής, όταν ξεκινάμε στη ζωή μας είναι μέσα απ’ το σπίτι μας, την οικογένειά μας, μην ξεχνάτε ότι όλες οι αρχαίες τραγωδίες ξεκινάνε με οικογενειακά δράματα, είτε Μυκηνών, είτε Θηβών, θηβαϊκός κύκλος, Μυκηναϊκός κύκλος, έτσι λένε οι μορφωμένοι».
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Στέλιος Σγουράκης, συνεργάτης σκηνοθέτης Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Δημήτρης Μπλέτας, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο Διονύσης Ελευθεράτος παρουσιάζει (13/11) το βιβλίο «Μεταπολίτευση – Ένα βολικό τέρας»
Δήμος Ναυπακτίας: «Έπεσαν» οι υπογραφές για το πρώτο υπαίθριο θέατρο
Γ.Ε.Α. – Σχολή «Αθανάσιος Παλιούρας»: Με συμμετοχή η εκδήλωση για την Ξερολιθία