Ο Κ. Ποσονίδης στον Antenna Star: «Υπάρχουν και άλλα συστήματα άμυνας του οργανισμού» (Ηχητικό)

Στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή του Λευτέρη Τηλιγάδα «Άκου τώρα να δεις», που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 10:00 το πρωί, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά  ο Κώστας Ποσονίδης, Διευθυντής του Ε.Σ.Υ. και υπεύθυνος της 3ης ΤΟ.Μ.Υ. Αγρινίου,  με τον οποίο συνομιλήσαμε για το τι γίνεται με την περίπτωση εκείνη, κατά την οποία, ενώ έχει νοσήσει κάποιος από τον Covid-19, το τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων αποδεικνύει ότι ο οργανισμός του δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον ικανό αριθμό αντισωμάτων.

  • Όπως σημείωσε ο κ. Ποσονίδης, το γεγονός αυτό αποτελεί μια εξέλιξη, η οποία μπορεί να υπάρξει, αφού, όπως υπογράμμισε, η ασθένεια δεν δημιουργεί πάντα μεγάλο αριθμό αντισωμάτων.

Σύμφωνα με την οδηγία της ελληνικής επιτροπής ελέγχου της διάδοσης της νόσου όλα τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση σε χρειάζονται να κάνουν διπλή δόση εμβολίου, αλλά είναι αρκετή μία δόση για να επιφέρει την αντιγονική απάντηση στον οργανισμό.

Στην ερώτησή μας, πόσο «καλυμμένος» είναι κάποιος, που εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση, με την μία δόση, ο κ. Ποσονίδης μας είπε ότι:

«Κανονικά θα πρέπει να είναι καλυμμένος. Το θέμα με τα εμβόλια είναι ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι 100%, όπως έχει ανακοινωθεί και από τους ειδικούς. Η αποτελεσματικότητα αυτή είναι σε αρκετό υψηλό ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται από 92 έως 96% μετά και την δεύτερη δόση, αλλά αυτό βέβαια σημαίνει ότι υπάρχει και ένα ποσοστό από 8 έως 4% των εμβολιασμένων, που δεν θα έχουν ανοσιολογική απάντηση».

«Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», μας είπε, «την μετράμε με τον τίτλο των αντισωμάτων. Η άμυνα του οργανισμού όμως στους ιούς και τα μικρόβια δεν μετριέται μόνο με τα αντισώματα που παράγουμε, αλλά υπάρχουν και άλλα συστήματα άμυνας του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια που αναπτύσσονται. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και η κυτταρική ανοσία». Υπάρχουν  περιπτώσεις με άλλα λόγια, όπως διευκρίνισε που ενώ έχουμε χαμηλό τίτλο αντισωμάτων, τα κύτταρα μας «θυμούνται» το μικρόβιο, οπότε σε μελλοντική επαφή με τον ίδιο μικροοργανισμό (ιό), μπορούν αυτόματα να παράγουν πολύ γρήγορα αντισώματα, έτσι ώστε να τον καταπολεμήσουν.

Τέλος όπως είπε ακόμα δεν υπάρχει οδηγία για το τι ακριβώς θα γίνει και με τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν κάνει πριν από έξι μήνες το εμβόλιο και βρίσκονται στον μήνα που πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση. «Είμαστε λίγο στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε οδηγίες και για την τρίτη δόση».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση του κ. Ποσονίδη, με τον Λευτέρη Τηλιγάδα, στο ηχητικό που ακολουθεί: