Ο Μ. Καρατζογιάννης στον Antenna Star για την παράσταση στις Καπναποθήκες Παπαστράτου (Ηχητικό)

Το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στο πλαίσιο της επετείου  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και σε συμπαραγωγή με την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Επαχτος», το θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλογίου παρουσιάζει την παράσταση «ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Γιάννης Βλαχογιάννης» του Μάνου Καρατζογιάννη, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στον ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ των ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ, στις 9:00 μ.μ.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αγρίνιο και συνεχίζει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στις 8:30 μ.μ.

Με την ευκαιρία της πρεμιέρας, ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Antenna Star 103.5 και τη Νάντια Μπούτα σχετικά με την παράσταση.

Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας, από τη Ναύπακτο, Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. 

Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά», μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια. 

Οι συντελεστές της παράστασης «ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Γιάννης Βλαχογιάννης»:

Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης

Μουσική: Δημήτρης Τσάκας

Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης

Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Ο κύριος Καρατζογιάννης αναφέρθηκε επίσης σε μια ακόμη πρόσφατη παρουσία του στην πόλη του Αγρινίου, τον Ιούλιο του 2021 με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, παράσταση την οποία σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη και εξέφρασε τη συγκίνησή του για την συνεργασία του με τον Δήμο Μεσολογγίου (απ’ όπου και κατάγεται) με την παράσταση «Το Χρέος» την οποία σκηνοθέτησε και στην οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στον Κήπο των Ηρώων οι Ελεύθεροι – Πολιορκημένοι του Διονυσίου Σολωμού.

Μίλησε επίσης για τις δραστηριότητές του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου «Σταθμός» και αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, ενώ σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε την συνεργασία του με την σπουδαία θεατρική συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη, ως μια από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας.

Ακούστε τη συνέντευξη του Μάνου Καρατζογιάννη στον Antenna Star 103.5: