Ο Νεκτάριος Φαρμάκης τοποθετήθηκε σχετικά με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας»
Παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Διοικητηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Ι.Π. Μεσολογγίου.
Μιλώντας για τη νέα Ο.Χ.Ε., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την χαρακτήρισε ως πρωτοποριακή, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη θεματική Ο.Χ.Ε. που δομείται στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και η μεγαλύτερη στη χώρα, ως προς την χωρική έκταση που εμπερικλείει και το σύνολο των συνεργαζόμενων φορέων.
Ο κος. Φαρμάκης επεσήμανε ότι η αρχική ιδέα δόθηκε πριν από χρόνια, από το Σωματείο «Διάζωμα» και τον κο. Σταύρο Μπένο, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την ευκαιρία έναρξης της νέας Προγραμματικής Περιόδου (Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να αξιοποιήσει και να επεξεργαστεί την ιδέα, ώστε να αναδειχθεί μία σημαντική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Περιφερειάρχης, «εμπερικλείει την αρχαία Αιτωλική Συμπολιτεία, ακολουθεί τα βήματα των Εξοδιτών του Μεσολογγίου και αναδεικνύει τη σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ενώ παράλληλα ενώνει τα πιο σημαντικά υδάτινα στοιχεία της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τη Λίμνη Τριχωνίδα, τον Εύηνο και τον Αχελώο, αλλά και τις νότιες παράκτιες ζώνες με ορισμένες από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές».
«Είμαστε περήφανοι που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται το μεγάλο καράβι πάνω στο οποίο επιβιβάζονται τέσσερις Δήμοι – ο δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο Δήμος Αγρινίου, ο Δήμος Ναυπακτίας και Δήμος Θέρμου – μαζί με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για να πάρουμε όλοι μαζί το πηδάλιο και ο καθένας εκ του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, να γίνει μέρος μίας πορείας με πολλούς σταθμούς, αλλά έναν τελικό στόχο: Να κάνει την περιοχή κάλυψης της Ο.Χ.Ε. πιο όμορφη και πιο ανεπτυγμένη, να ενισχύσει την επισκεψιμότητα και να αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό της πλεόνασμα, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό της περιοχής» τόνισε ο κος. Φαρμάκης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει πάνω από 120 διαφορετικά έργα και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκ. ευρώ περίπου, που «αγγίζει» σχεδόν κάθε σημείο της περιλαμβάνουσας περιοχής, συνδέοντας πολλές διαφορετικότητες κάτω από συγκεκριμένα συνεκτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στη συνολική στρατηγική.
«Με άλλα λόγια, ξεκινάμε τη δημιουργία ενός μεγάλου παζλ, πολλών χρωμάτων και εικόνων, που τελικά θα φτάσει να προσφέρει μία νέα και όμορφη εικόνα», ανέφερε.
Παρουσιάζοντας τη δομή και το σκεπτικό της νέας Ο.Χ.Ε., μέσα από συγκεκριμένα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή, ο κος. Φαρμάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Από την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων της Καλυδώνας και της Μακύνειας μέχρι το πεζοπορικό μονοπάτι των Εξοδιτών του Μεσολογγίου και το ψηφιακό μουσείο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο, αυτή η «Διαδρομή» αποτελεί την πρέπουσα τιμή σε μια μακραίωνη ιστορία που μυρίζει Ελλάδα και Ορθοδοξία.
Και από την κατασκευή της νέας λιμενικής εγκατάστασης στη Βαρειά που θα συμβάλλει στην ανάδειξη του ιστορικού Λιμανιού της Ναυπάκτου μέχρι τις πεζογέφυρες στον Εύηνο, τις ορειβατικές διαδρομές στην Τριχωνίδα και στον Αράκυνθο και το νέο καταφύγιο στο Παναιτωλικό, είναι μια «Διαδρομή» που μυρίζει θάλασσα, ελιά και πλατάνι.
Και πάλι όμως, αυτή η «Διαδρομή» δεν είναι μόνο αυτά. Γιατί, φύση και πολιτισμός δεν είναι μόνο αυτά.
Είναι και κάτι άλλο: Οι άνθρωποι και οι ζωές τους. Πολιτισμός είναι λοιπόν και οι αστικές αναπλάσεις που εμπεριέχονται σε αυτή την Ο.Χ.Ε.
Πολιτισμός είναι και οι δράσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στον θεματικό Τουρισμό.
Πολιτισμός είναι και οι αναβαθμίσεις και συντηρήσεις δημοτικών και δημοσίων κτιρίων.
Πολιτισμός είναι ακόμα και η παροχή συστημάτων για την παροχή ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές.
Γιατί, ναι, πολιτισμός είναι, να μπορεί να έχει ίντερνετ, πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση, κάθε παιδί σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και στο πιο μικρό, στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
Όπως Πολιτισμός είναι, να έχει φως στον δρόμο του κάθε πολίτης και συνδρομή βοήθειας, κάθε ηλικιωμένος και κάθε ασθενής, όπου και αν μένει! Πολιτισμός δεν είναι μόνο το ηρωικό χθες.
Ο Πολιτισμός πρέπει να διατρέχει την καθημερινότητά μας και να είναι τρόπος ζωής!».
Ο κος. Φαρμάκης ευχαρίστησε τους Δήμους και τους άλλους φορείς που συνεργάζονται για τη νέα Χωρική Επένδυση, τονίζοντας τη συμβολή τους στην διαμόρφωσή της, καθώς και τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα έχουν ως φορείς υλοποίησης, αναφέρθηκε στη πολλή δουλειά που έγινε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», ενώ εστίασε και στο γεγονός πως στην Αιτωλοακαρνανία θα υπάρξουν συνολικά, δύο προγράμματα Ο.Χ.Ε. και άλλα δύο προγράμματα Β.Α.Α., στα οποία περιλαμβάνονται όλοι οι Δήμοι και όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολλά και σημαντικά έργα ανάδειξης της Περιφερειακής Ενότητας.
Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Κάθε ευρώ που διατίθεται μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τοπική κοινωνία και οικονομία είναι πολύτιμο.
Γι’ αυτό, πρέπει να παράγει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Καλό δρόμο σε όλους μας λοιπόν, σε αυτή τη «Διαδρομή» που θεωρώ κομβική στην πορεία προς την Αιτωλοακαρνανία του 2030, μία Αιτωλοακαρνανία που θα έχει αφήσει οριστικά και αμετάκλητα πίσω, τις εποχές της έλλειψης και της αδυναμίας.
Όσοι με τον έναν ή άλλο τρόπο εκπροσωπούμε και υπηρετούμε την κοινωνία, ας μοιραστούμε και πάλι το χρέος της ευθύνης για να το μετατρέψουμε σε προκοπή και ανάπτυξη για όλους».
H εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου, ενώ μετά την ομιλία του κου. Φαρμάκη ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση του κου. Μπένου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχική ιδέα και στη σημασία ανάδειξης της φυσικής αλλά και της άυλης κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ υπήρξε και αναλυτική παρουσίαση της νέας Ο.Χ.Ε. από τον Σύμβουλο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής, Βασίλη Κασιώλα και την Γλυκερία Κατηφόρη, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Δημάρχους, Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, Μεσολογγίου, Σπυρίδων Διαμαντόπουλο, Ναυπακτίας, Βασίλη Γκίζα και Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Φωτεινή Σαράντη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή και τον Προϊστάμενο του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννη Σελιμά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομμάτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων, κ.ά.
Ο.Χ.Ε. Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού – Λίστα Έργων
Διαβάστε επίσης: Χριστίνα Σταρακά: «Ανάγκη στήριξης των Κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας»
Πηγή: Ο Νεκτάριος Φαρμάκης από το Μεσολόγγι: «Πρωτοποριακή η νέα Ο.Χ.Ε.»
Σχετικά Άρθρα
Super League 1: Τεττέι φέρνει ο Παναιτωλικός από την Κηφισιά!
SL1 – Παναιτωλικός: Ο Αμφιλοχιώτης Χρήστος Πρίτσας αγοράζει την Π.Α.Ε.;
Euroleague Basketball – Ολυμπιακός: Νίκησε στην παράταση και συνεχίζει πρώτος!