O Πύργος του Μουχτάρ στη Ντουγρί (Photo – Video)

Ένα από τα σημαντικότερα Οθωμανικά οικοδομήματα στην περιοχή μας είναι ο περιβόητος “Πύργος του Μουχτάρ” που βρίσκεται στη Ντουγρί Τριχωνίδας και απέχει μόλις 1,5χλμ. περίπου από τον κεντρικό δρόμο στο ύψος των παλιών ναυταθλητικών εγκαταστάσεων της ΓΕΑ.

  • Η πρόσβαση για το πρώτο χιλιόμετρο είναι με άσφαλτο παράλληλα του ρέματος. Όμως το πιο δύσκολο κομμάτι αρχίζει στα τελευταία 500 μέτρα. Για τον επισκεφτεί κανείς πρέπει να περάσει μέσα από λιοστάσια, πυκνή βλάστηση που θυμίσει ζούγκλα.

Ο “πύργος του Μουχτάρ” είναι ένα μυστηριώδης οικοδόμημα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Έχει ορθογώνιο ύψος τουλάχιστον 5 μέτρων μ ε τετράγωνα και αψιδωτά παράθυρα που μοιάζουν με πολεμίστρες. Οι ασθενείς προφορικές παραδόσεις διέσωσαν το όνομα “Μουχτάρ” συσχετίζοντας το με το γιο του Αλή Πασά. Σύμφωνα με τη Λένα Γιαννακοπούλου – Τριανταφυλλίδη «Οι πηγές δεν αποσαφηνίζουν τον αρχικό κάτοχο του Πύργου (σημ. και του γύρω χώρου). Εμμέσως βέβαια, αυτό υποδηλώνεται από την ονομασία του ζευγοστασίου (Μουχταρίνα) που απαντάται συχνά στις πηγές. Η προφορική παράδοση από το άλλο μέρος αναφέρεται στον κτήτορα, που ονομάζεται Μουχτάρ, υπό δύο μάλιστα εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή ο Πύργος προϋπήρχε των Ορλοφικών και ανήκε σε Οθωμανό αξιωματούχο ονόματι Μουχτάρ.

 

 

Κατά την περίοδο της Επανάστασης επί Ορλώφ (1770, Ναυάρχου της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας), οι επαναστάτες προσέβαλαν και πυρπόλησαν τον Πύργο. Αυτός έγινε παρανάλωμα του πυρός με τα γεννήματά του, το κρασί και το λάδι του, ενώ κατέσφαξαν τους Τουρκαλβανούς φρουρούς, στον τόπο όπου βρίσκεται σήμερα το νεκροταφείο του χωριού Παντάνασσα. Μία κρυπτοχριστιανή χανούμισσα, ονόματι Ελένη, που ακολούθησε τους επαναστάστες, κατέφυγε σε μοναστήρι, που έκτισε με χρήματα από τον θαμμένο θησαυρό του Μουχτάρ. Μετά την Επανάσταση (επί Ορλώφ), του 1770 – 1774, ο Πύργος ανοικοδομήθηκε».

Αν προσέξει κανείς τη θέση του πύργου, θα διαπιστώσει ότι εποπτεύει την κοιλάδα, όπου μπορεί κάποιος να κατέβει από τα χωριά της ορεινής Τριχωνίδας προς τη λίμνη και τον κάμπο. Από την άλλη έχει εποπτεία μεγάλου μέρους της λίμνης. Ίσως έτσι μπορεί να εξηγηθεί η συγκεκριμένη του θέση. Όπως και να χει, ο πύργος του Μουχτάρ, θα μπορούσε να είναι επισκέψιμος και ένα ακόμα αξιοθέατο της λίμνης Τριχωνίδας. Αντί αυτού, μονάζει μέσα στην πυκνή βλάστηση και τη λήθη, αποθαρρύνοντας ακόμα και τους πιο ορεξάτους να τον επισκεφτούν…

Το βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση:


iaitoloakarnania.gr/
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr