Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αγρινίου για τη Μ.Ε.Θ. Covid του Νοσοκομείου

Τις τελευταίες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υψηλή θνητότητα στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου που αναμφίβολα δημιουργεί προβληματισμούς για τη διαχείριση των υπευθύνων εντός και εκτός νοσοκομείου.

  • Σε μια περίοδο που το προσωπικό δίνει αδιάλειπτα τη μάχη με τον ιό κάνοντας ηρωικές προσπάθειες να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, υπαμειβόμενο και εξαντλημένο, πολλά δημοσιεύματα για τη ΜΕΘ Αγρινίου, από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας δίνουν και παίρνουν, με θέμα το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ αρμοδίων. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι στατιστικές! Και μια (1) ανθρώπινη ζωή να σωθεί παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικό!

Είναι φανερό ότι από την τραγική διαχείριση της κατάστασης προκύπτουν τα εξής ερωτήματα.

– Γιατί το Υπουργείο και η 6η ΥΠΕ δηλώνουν άγνοια για την τραγική κατάσταση αφού είναι γνωστό ότι όλες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και η διαχείριση τους γίνεται από το ΕΚΑΒ;

-Γιατί δηλώνουν άγνοια από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία είναι ανά πάσα στιγμή σε γνώση της 6η ΥΠΕ και του Υπουργείου;

Και ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι δεν ήξεραν «τίποτα» για την θνητότητα της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

– Γιατί τόσο καιρό δεν ενίσχυσαν τη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου;

– Γιατί υποχρέωσαν ένα Νοσοκομείο όπως αυτό του Αγρινίου να γίνει Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19 χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και τον απαραίτητο εξοπλισμό (για μήνες χωρίς μοριακό αναλυτή);

– Γιατί το αίτημα του νοσοκομείου Αγρινίου προς το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη θέσης με μόνιμο ιατρό εξειδικευμένο στην εντατικολογία μετατράπηκε από τη μεριά του Υπουργείου σε θέση όπου ο ιατρός δεν απαιτείται να έχει εξειδίκευση στην εντατικολογία;

Το μόνο που τους νοιάζει είναι εν μέσω πανδημίας να αλλάζουν διοικήσεις (Πάνου Παπαδόπουλου στο Μεσολόγγι) ώστε να είναι έτοιμοι για τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας.

Για την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση, μετά τη διάλυση του 8ωρου, σχεδιάζει να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ κι αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωρά ούτε σε στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε υπόσχεται αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, δηλαδή στο 7% (από το 5% που βρίσκεται σήμερα).

Με την πανδημία να μην έχει ακόμα τελειώσει, ο πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα για συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ΣΔΙΤ, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει τη συγκεκριμένη λέξη εξαιτίας της τεράστιας αποδοχής που απολαμβάνει το ΕΣΥ μετά την πανδημία, αποδοχή που αγγίζει σύμφωνα με έρευνες το 85% των πολιτών.

Να αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους και να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Η κοινωνία είναι θορυβημένη, θυμωμένη και απαιτεί απαντήσεις.