Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης στέκουν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας (Photos)

Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης καταδικάζουν τον πόλεμο και στέκουν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας

  • Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία τέθηκε στο επίκεντρο της έναρξης των εργασιών της 9ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης, που διεξάγεται στη Μασσαλία της Γαλλίας, στην οποία συμμετέχει και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η διάσκεψη – η πρώτη που διεξάγεται μετά την έναρξη της πανδημίας – ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή και την καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας από τους 2.000 και πλέον παριστάμενους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών δήμων και περιφερειών.

Παράλληλα, οι αυτοδιοικητικοί της Ευρώπης έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, ενώ αποφάσισαν να συντονίσουν τις δυνάμεις και τις κινήσεις τους, ενισχύοντας την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, ανταποκρινόμενοι και στο σχετικό αίτημα του Συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας της Ένωσης Περιφερειών Ευρώπης, Yuri Andryichuk, ο οποίος μίλησε στη Διάσκεψη μέσω Skype.

«Χρειαζόμαστε άμεσα τη βοήθεια σας, όχι σε 10 ή 20 μέρες» ανέφερε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας συγκινημένος για το ήδη πολύ μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται έμπρακτα σε όλη την Ευρώπη προς την Ουκρανία και τους πολίτες της. «Πρέπει να παλέψουμε, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για την ίδια την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Andryichuk.

Η ολομέλεια της διάσκεψης υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο καταδικάζεται η στρατιωτική επίθεση και υπογραμμίζεται ότι συνιστά εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.  «Οι πόλεις και οι περιφέρειες της Ουκρανίας είναι οι άμεσοι εταίροι μας: εμείς, οι δήμαρχοι και οι περιφερειακοί ηγέτες και από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας μαζί τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα, το οποίο εκφράζει την αποφασιστικότητα κινητοποίησης του συνόλου των αυτοδιοικητικών δυνάμεων για την ανακούφιση των πολιτών της Ουκρανίας, αλλά και των περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία και υποδέχονται πολύ μεγάλους αριθμούς προσφύγων. «Το μέλλον όλων των Ευρωπαίων μπορεί να βασίζεται μόνο στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως πυλώνες ειρήνης και ευημερίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική που προσφέρεται στην Ουκρανία, μια κυρίαρχη χώρα, τους ανθρώπους της, τις πόλεις και τις περιφέρειές της πρέπει να ενισχυθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας σε κάθε προσπάθεια επιστροφής στο ολοκληρωτικό παρελθόν: κανείς δεν πρέπει να υπονομεύει την επιλογή των ανθρώπων για ελευθερία. Χαιρετίζουμε τη δύναμη και το θάρρος του ουκρανικού λαού και είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη μαζί του. Καλούμε όλες τις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν την Ουκρανία σε αυτές τις στιγμές ανάγκης. Ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο του!» καταλήγει το ψήφισμα.

Τις εργασίες της συνόδου άνοιξε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου των περιοχών Provence-Alpes-Côte d’Azur της Γαλλίας, Renaud Muselier, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και υπογραμμίζοντας στην ομιλία του τις κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη με την κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Benot Payan, απηύθυνε κάλεσμα για μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, έξω από το δημαρχείο της πόλης.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα της Ευρώπης σε εποχές όπου τα χαρακώματα χώριζαν τα κράτη και τους λαούς.  Οι δήμοι και οι περιφέρειες της Ευρώπης είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα κεκτημένα του 21ου αιώνα και για μία Ευρώπη της ειρήνης, του διαλόγου και της ευημερίας. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη στήριξή μας στον ουκρανικό λαό, κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα για να παράσχουμε βοήθεια στους πολίτες της Ουκρανίας, τόσο εκείνους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τον τόπο τους. Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να βρίσκεται… μέσα σε καταφύγια! Αυτό είναι το μήνυμά μας. Στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό για να στηρίξουμε την ελπίδα της γενιάς μας και των νεότερων γενιών ότι δεν θα ξαναγίνουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών…» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.