Οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες

Η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές τιμές είναι έτοιμη από τις 18 Μαΐου

  • Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες είναι έτοιμες και θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, αλλά θα εφαρμοστούν από την 1/1/2022, θα υπολογιστεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του επόμενου έτους.

Tαυτόχρονα θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισής του, ώστε τον προσεχή Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά, ενώ ο φόρος θα πληρωθεί σε εννέα ή δέκα δόσεις ανάλογα με το εάν η πληρωμή των δόσεων ξεκινήσει Μάρτιο ή Απρίλιο.

 Όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές τιμές είναι έτοιμη από τις 18 Μαΐου και δεν μένουν παρά οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στην αγορά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των τιμών των ακινήτων με επέκταση της βάσης φόρου ακινήτων από 85% σε περίπου 95% των ακινήτων και την πλήρη ψηφιοποίηση των νέων ζωνών.

Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές, με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ χαμηλός φόρος για την ακίνητη περιουσία, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα επικαιροποιηθούν σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου ήδη ισχύει το σύστημα των τιμών αυτών, ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι κυρίως αυτές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς ακόμη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις αντικειμενικών-φορολογητέων αξιών από 30% έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας αλλά και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές.

Το Υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επέκταση των αντικειμενικών, προκειμένου να προχωρήσει από το επόμενο έτος σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών.

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περιορισμού του συμπληρωματικού φόρου, οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Οι μεταβολές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που αποσκοπούν στην προσέγγισή τους με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, αναμένεται να προκαλέσουν, αντίστοιχα, μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα
Περίπου 3.500 περιοχές και οικισμoί που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες, βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους.

Eνδεικτικά, εντάσσονται στο νέο σύστημα:

Αττική

Οι περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, καθώς και περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού. Νέες εντάξεις υπάρχουν και στην παραλιακή ζώνη του Ασπροπύργου.

Στη Σαλαμίνα, όλες οι περιοχές του νησιού εντάσσονται πλέον στο αντικειμενικό σύστημα.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα Κύθηρα.

Στην Αίγινα θα έχουν πλέον τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι η Πέρδικα, ο Μεσαγρός, η Σουβάλα και άλλες.

Μακεδονία

Στον Νομό Θεσσαλονίκης έγιναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ένταξης στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.

Στον Νομό Φλώρινας θα ενταχθούν το Αμύνταιο, ο Άγιος Παντελεήμονας, οι Πρέσπες, ο Φιλώτας, η Δροσοπηγή, το Πισοδέρι, η Κρυσταλλοπηγή, η Μελίτη κ.ά.

Στον Νομό Ημαθίας θα αποκτήσουν τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.

Στον Νομό Κιλκίς θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα κ.λπ.

Στον Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.

Στον Νομό Χαλκιδικής θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

Στον Νομό Εβρου αντικειμενικές θα εφαρμοστούν σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί, ενώ υπό ένταξη είναι και παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης.

Δυτική Ελλάδα

Στην Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα αλλά και άλλες θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Θέρμο, το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο και ο Αστακός.

ethnos.gr