Ομιλία του Γ. Βαρεμένου στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο (Video)

Ομιλία του Γ. Βαρεμένου στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο

  • «Στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει ήδη από τον τίτλο ένας ευφημισμός. Από τα παλαιά χρόνια ό άνθρωπος χρησιμοποίησε τον ευφημισμό προκειμένου να ξορκίσει το κακό. Έτσι, μία θανατηφόρα ασθένεια ονομάσθηκε ευλογιά, δηλ. ευλογία, ενώ ένας ωκεανός ειρηνικός, σαν να επικρατούσε διαρκής μπουνάτσα. Τουλάχιστον τότε υπήρχε στην επιλογή των ευφημισμών μία αθωότητα. Σήμερα όμως υπάρχει κυνισμός. Η κατάργηση εργατικών κατακτήσεων ονομάζεται κυνικά «προστασία της εργασίας»! Το θέμα είναι ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες!

Υπάρχουν επιχειρήσεις που εφαρμόζουν και τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές στον σεβασμό της εργασίας. Μάλιστα, αυτό το έχουν ενσωματώσει στο brand name τους και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημά τους στον ανταγωνισμό. Δεν είναι φυσικά αυτές οι εταιρείες που επέμεναν σ’ αυτό το νομοσχέδιο, αλλά κάποιοι ασύδοτοι εργοδότες, οι οποίοι θέλουν αυτή η ασυδοσία τους να κατοχυρωθεί και νομικά.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι κερκόπορτα για την κατάργηση του 8ωρου. Σας το επισημαίνει ακόμη και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Ακτιβιστές είναι κι αυτοί;

Η πραγματική προστασία της εργασίας περνάει από την καταπολέμηση του τέρατος της ανεργίας. Εσείς προωθείτε το αφήγημα ότι ο εργαζόμενος και ο εργοδότης θα κάθονται  ισότιμα σ’ ένα τραπέζι και θα καταλήγουν σε gentlemen agreement για τις υπερωρίες της επόμενης εβδομάδας! 

Θεωρείται ότι έχετε κτίσει ένα κέλυφος προστασίας, που υψώνει τείχος σιωπής απέναντι στην αντιπολίτευση. Το δόγμα σας είναι: έχετε το δικαίωμα να μιλάτε, αρκεί να μην ακούγεστε, να μην μεταδίδονται οι διαφωνίες σας.

Η Ελλάδα δεν είναι τιμάριο, ούτε κληρονομικό φέουδο. Δεν το επιθυμεί αυτό ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό απαιτείται ένας συναγερμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να σημάνει αντεπίθεση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική και να τεθούν οι βάσεις για ένα μέλλον που ο ελληνικός λαός δικαιούται και αξίζει».