Ομιλία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».
- Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πανδημία που βίωσε ολόκληρη η ανθρωπότητα, ανέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανάγκη για ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας. Και είναι αποδεκτό από όλους στη χώρα μας, ότι το ΕΣΥ ήταν εκείνο που σήκωσε το βάρος της πανδημίας.
Το ΕΣΥ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για ισχυρό κοινωνικό κράτος με ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Ένα ΕΣΥ ωστόσο, που γνώρισε επί δεκαετίες την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση και όμως άντεξε χάρη στην υπερπροσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Να θυμίσω επί ΠΑΣΟΚ με Υπουργό Υγείας τον Γιώργο Γεννηματά, με τον Ν. 1397/1983 για τη Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας, προτάχθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ με μοναδικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος ισότιμα σε όλους τους πολίτες.
Ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική κατάσταση κάθε πολίτη. Να θυμίσω επίσης, ότι καινοτομία του νόμου τότε, ήταν η παροχή υπηρεσιών υγείας στο λαό της υπαίθρου, μέσω των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.
Σήμερα, λοιπόν, περιμέναμε από την Κυβέρνηση ένα νσχ που θα αποτυπώνει το όραμα για τη μετεξέλιξη, εκσυχρονισμό και ενίσχυση του ΕΣΥ. Περιμέναμε ένα νσχ που θα στήριζε, θα αναβάθμιζε και ενίσχυε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για ένα ΕΣΥ, που ως δημόσιο αγαθό, θα προσφέρει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.
Αντ’ αυτού, βλέπουμε ότι το σημερινό νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν υπηρετεί αυτούς τους στόχους, αλλά, αντιθέτως, ανατρέπει πλήρως θεμελιώδεις αρχές του ΕΣΥ, καθώς και το καθεστώς εργασίας των ιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι έχει συναντήσει την αντίδραση όλων σχεδόν των φορέων, όπως των γιατρών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το συζητούμενο νομοσχέδιο, αλλάζει τον πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντί να δώσει λύση στις χαμηλές αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και κίνητρα για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές υγείας εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα με τρόπο απαράδεκτο. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ακούσαμε, την επίκληση άγονων προκηρύξεων, η οποία όμως δεν αρκεί για μια τέτοια ρύθμιση, καθότι δεν αφορά τις άγονες περιοχές της χώρας. Εδώ, το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει θεσπίσει πολλαπλά κίνητρα.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η απασχόληση των ιδιωτών προβλέπεται μόνο για 3 ημέρες από 7 ώρες πρωινής βάρδιας,το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, όταν η υγεία δεν προειδοποιεί;;
Άρα κ. Υπουργέ μιλάμε για ημίμετρα. Και αυτό ας κρατηθεί. Όσο για τη δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η ρύθμιση είναι πρόχειρη, και ανεφάρμοστη. Εδώ μάλιστα, η δυνατότητα για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, δίνεται μόνο σε συγκεκριμένους γιατρούς. Συνεπώς, θα έχουμε γιατρούς πολλαπλών κατηγοριών μέσα στο ΕΣΥ. Αυτό καταφέρνετε.
Περαιτέρω, αναρωτιέμαι: Ποιος γιατρός του ΕΣΥ, μετά από την πρωινή του βάρδια, τα απογευματινά ιατρεία, τα χειρουργεία, τις εφημερίες, θα έχει το κουράγιο να δουλέψει κι άλλο; Και ας μην ξεχνάμε, και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ενδεχομένως δημιουργούνται απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς, που ήδη έχουν επενδύσει χρήμα και χρόνο για να φτιάξουν τα ιατρεία τους.
Εντέλει, αναρωτιέμαι, αγαπητοί συνάδελφοι,ποιον ευνοούν οι ρυθμίσεις αυτές; Όχι βέβαια ένα ισχυρό ΕΣΥ για τους πολίτες και την κοινωνίας, αλλά προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών funds στην υγεία, που θα εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους τις παροχές υγείας που δικαιούνται. Διότι γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ,με τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και τακτικά ραντεβού, αναγκάζονται να το κάνουν. Συνθήκες που η Κυβέρνηση δεν άλλαξε παρότι το υποσχέθηκε.
Μιλάτε για αύξηση στους μισθούς των ιατρών, και συγκεκριμένα 10% μεσοσταθμικά -Ελάχιστη!! Καμία συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ!!Τα δε επιδόματα που δίνονται, δεν αποτελούν κίνητρο ούτε για να εισέλθουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ ούτε και για να παραμείνουν οι ήδη υπηρετούντες. Αυτά είναι τα αποτελέσματά σας.
Ολοκληρώνοντας, Αγαπητοί συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας οδηγεί το ΕΣΥ σε περιδίνηση. Οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν, γυρίζουμε σε εποχές όπου πρόσβαση στην υγεία είχαν μόνο οι έχοντες.
Για εμάς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θεμελιώδης αρχή του ΕΣΥ είναι η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μισθολογική στήριξη των εργαζομένων, και διασφάλιση σύγχρονων συνθηκών εργασίας. Γι αυτό και προτείνουμε:
- Ύπαρξη ισχυρών δομών υγείας σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
- Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
- Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, πλήρως στελεχωμένα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
- Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης και στήριξη των νέων γιατρών.
- Στήριξη των δομών υγείας στις νησιωτική Ελλάδα με ανάδειξη και έμφαση της τηλεϊατρικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Επίσης, επιβάλλεται η λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Τέλος, η διαρκής πρότασή μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι επιβεβλημένη. Δυστυχώς ωστόσο, το παρόν νομοσχέδιο, οδηγεί σε αδιέξοδο, γιατί η υγεία χρειάζεται όραμα, διάλογο και διαβούλευση, κάτι το οποίο δεν διαπιστώσαμε. Γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε.
Ευχαριστώ
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας