Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη διάχυση της πανδημίας σήμερα

Βελτιώνεται η κατάσταση στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο – Πόσο κοντά στο επίπεδο «4» («κόκκινο», αυξημένου κινδύνου) βρίσκεται η Αττική. Οι επιστήμονες και οι Αρχές έχουν καθημερινά στοιχεία από όλη την Ελλάδα για την πορεία του κορονοϊού και σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, σταθερή πορεία καταγράφουν οι δείκτες Rt σε νομούς και Περιφέρειες όλης της χώρας, ενώ ισορροπημένο είναι το ισοζύγιο μεταξύ αυτών που παρατηρείται μείωση και αυτών που παρατηρείται αύξηση. Με βάση και τα στοιχεία από τον «Ψηφιακό Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας». Στο «κόκκινο» Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο, βελτιώνεται η κατάσταση στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχεις σημάνει για τους 100 διασωληνωμένους, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα, με βάση τις ανακοινώσεις του Σαββάτου (10/10), ενώ οι θάνατοι συνολικά έφτασαν τους 436. Πόσο κοντά στο επίπεδο «4» («κόκκινο», αυξημένου κινδύνου) βρίσκεται η Αττική… Πιο αναλυτικά, στην παρούσα μελέτη που επιμελήθηκε ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του ΕΜΠ, MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α. Νίκος Καρδούλας αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου και χρησιμοποιώντας το λογισμικό «EpiEstim» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ γίνεται και σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Συγκεκριμένα αποτυπώνονται σε πίνακες – που δημοσιεύει το «ethnos.gr» – για το 30ημερο από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορονοϊού και η διακύμανση των τιμών του, ο αριθμός Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων ανά Περιφέρεια και Νομό της χώρας μας. Γίνεται επίσης σύγκριση του μέσου όρου του αριθμού Rt του τελευταίου 30ημερου με τον αντίστοιχο του προηγούμενου 30ημερου.

Από τον παρακάτω Πίνακα 1 προκύπτει ότι σε σχέση με το προηγούμενο 30ημερο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η ίδια και η επιδημία διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ σύμφωνα με κρατούντα η πορεία του κορονοϊού θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα για όλο το μήνα Οκτώβριο.

Ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορoνοϊού στην Ελλάδα στο χρονικό διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου είναι 1,10, ενώ το προηγούμενο αντίστοιχο 30ημερο από 10 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου ήταν 1,11.

Η διακύμανση τιμών του Rt ήταν από 0,97 έως 1,24, η τιμή του στις 9 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,01 και ο βαθμός αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων πανελλαδικά ήταν 67%.

Δείτε τον πίνακα-1

Τα συμπεράσματα του πίνακα-1

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον Πίνακα 1 για τους Νομούς της χώρας μας το τελευταίο 30ημερο είναι:

· Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Νομοί Ημαθίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,25) έχουν οι Νομοί Πέλλας, Σάμου, Εύβοιας, Λακωνίας, Αχαΐας και Τρικάλων.

Οι γειτονικοί δήμοι που έχουν τα ρεκόρ

· Τον καλύτερο Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν η Πέλλα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Σάμος, η Πιερία και η Λακωνία, ενώ τον χειρότερο Rt (μεγαλύτερο του 2) και τα χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν το Κιλκίς, η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Κορινθία, η Κοζάνη και η Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πέλλα και η Ημαθία που έχουν την χειρότερη και την καλύτερη επίδοση στο δείκτη Rt είναι γειτoνικοί δήμοι.

Ποιοι Δήμοι έπιασαν τα όρια

· Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν η Λέσβος, η Λακωνία, η Πέλλα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Καστοριά, η Κορινθία και η Ζάκυνθος, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2,50) εμφάνισαν η Πέλλα, η Λακωνία, η Λέσβος, η Σάμος, το Κιλκίς, η Καστοριά και η Ηλεία.

· Ενώ κάποιοι Νομοί εμφανίζουν πάρα πολλά ημερήσια κρούσματα, οι Νομοί αυτοί έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά το αριθμό Rt. Έτσι παρατηρούμε ότι η Αττική που έχει τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, έχει μέσο όρο Rt 1.13, αριθμό Rt στις 9 Οκτωβρίου 0.90 και ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων 70%, πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους Νομούς με πολύ λιγότερα ημερήσια κρούσματα.

Πού ανέβηκε και που έπεσε ο δείκτης Rt

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/8 – 9/9):

Από τους 51 Νομούς, οι 25 βελτιώθηκαν, οι 21 χειροτέρεψαν, ενώ σε 5 η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι Νομοί Ηρακλείου, Ημαθίας, Ζακύνθου, Πιερίας και Σερρών, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στους Νομούς Κέρκυρας, Σάμου, Έβρου, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λάρισας, Πέλλας και Ροδόπης.

Ο Πίνακας-2 με τις Περιφέρειες

Στον παρακάτω Πίνακα 2 αποτυπώνεται η εξέλιξη του κορονοϊού το τελευταίο 30ημερο στις 13 Περιφέρειες της χώρας μας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο βελτιώνονται, δύσκολα στη Στερεά Ελλάδα

Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,20) έχουν οι Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΕΟΔΥ: 306 κρούσματα, τα 165 στην Αττική – Έφτασαν τους 100 οι διασωληνωμένοι (video)

· Οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν στις 9 Οκτωβρίου αριθμό Rt μικρότερο του 1 και ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων μεγαλύτερα του 69%, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 8 Περιφέρειες.

· Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2) εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/08 – 09/09):

· Από τις 13 Περιφέρειες, οι 6 βελτιώθηκαν και οι 7 χειροτέρεψαν.

· Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Συναγερμός με το ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα

Την ίδια ώρα, η ανησυχία μεγαλώνει την ώρα που οι διασωλημένοι συνεχώς αυξάνονται. Δείτε πόσο κοντά στο επίπεδο «4» («κόκκινο», αυξημένου κινδύνου) βρίσκεται η Αττική.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού στην χώρα μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 100 με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων να πιέζονται αφόρητα. Η κατάσταση πλέον βρίσκεται στο «κόκκινο».
Οι ειδικοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς από τη στιγμή που το επιδημιολογικό φορτίο παρέμενε σε υψηλά επίπεδα θα ανέβαινε και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τα 306 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (10.10.2020) εντείνουν την ανησυχία, ενώ η Αττική δεν λέει να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» του κορονοϊού, καθώς – και το Σάββατο (10/10) – πάνω από τα μισά κρούσματα της ημέρας (συνολικά 165) εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ειδικά στην περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΕΟΔΥ: 306 κρούσματα, τα 165 στην Αττική – Έφτασαν τους 100 οι διασωληνωμένοι (video)

Η κυβέρνηση οχυρώνει τα νοσοκομεία, και -όπως έχει γίνει γνωστό- σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία», την ώρα που η μάχη με τον αόρατο εχθρό συνεχίζεται. Έχουν, παράλληλα, δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να παραδοθούν και άλλες ΜΕΘ ως το τέλος του χρόνου.

Οι 100 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ συνιστούν ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ, από την ημέρα που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 71% των διασωληνωμένων ασθενών είναι άνδρες.

Στη ΜΕΘ βρίσκεται ένας ασθενής με κορονοϊό που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39, ενώ 36 είναι από 40-64 (ετών 28 άνδρες και οκτώ γυναίκες). Οι υπόλοιποι 63 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι πάνω από 65 ετών (42 άνδρες και 21 γυναίκες).

«Η Aττική είναι κοντά στο να αλλάξει κατηγορία»

Ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας με τον κορονοϊό και αναφέρθηκε στην εκτόξευση των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 100.

«Δεν πρέπει να κολλάμε σε αριθμούς. Τα θέματα είναι κυρίως ποσοτικά και ποιοτικά. Ο αριθμός 100 σίγουρα μας ανησυχεί, αλλά με την καταγραφή που θα γίνει σε κάθε δήμο θα έχουμε την δυνατότητα να μαντέψουμε πως θα είναι η κατάσταση τις επόμενες 14 ημέρες. Αυτό μεταφέρει, όμως, και την ατομική ευθύνη σε άλλη βάση. Και εννοώ την καταγραφή των τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας που κάνει τον καθένα μας να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται. Όταν βρίσκεται στο επίπεδο 3 πρέπει να την βελτιώσει, καθώς γνωρίζει μετά ότι ακολουθεί το 4 που σημαίνει ότι θα έχει περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων. Η κατάσταση στις ΜΕΘ δεν είναι σίγουρα ευχάριστη. Το 60% πληρότητας που λέμε αφορά μονάδες αποκλειστικά για Covid. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα μονάδων εντατικής θεραπείας στη χώρα, αλλά το θέμα είναι να το διατηρήσουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκουτέλης αναφέρθηκε και στα επίπεδα του χάρτη που παρουσίασε η Πολιτική Προστασία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική: «Υπάρχουν 17 παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν για την τοποθέτηση ενός δήμου σε κάποιες από αυτές τις τέσσερις κλίμακες. Η Αττική είναι κοντά στο να αλλάξει κατηγορία όπως και άλλες περιοχές που είναι στο επίπεδο 3. Για τη μάσκα υπάρχει ισχυρή σύσταση πλέον να την φοράμε και στους εξωτερικούς χώρους ιδίως όταν υπάρχει συνωστισμός. Καλό όμως είναι να συνηθίσουμε να τη φοράμε στους εξωτερικούς χώρους γενικά. Πρόκειται για σύσταση, όχι για υποχρέωση που θα γίνει αν περάσουμε στο επίπεδο 4. Να μην ξεχνάμε τα βασικά. Το θέμα έχει μεταφερθεί πλέον σε εμάς και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας».


Με πληροφορίες από: ethnos.gr, ANT1 και altsantiri
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr