Όταν χτίζεται ένα σπίτι

Είναι να μην σου τύχει να χτίζεται δίπλα απ’ το παράθυρό σου! Η οικοδομή, όμως, σημαίνει ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

  • Και η αλήθεια είναι ότι γύρω απ’ την οικοδομή «κινούνται» πολλές δεκάδες επαγγελμάτων. Δεν είναι μόνο οι εργάτες, δηλαδή, οι μηχανικοί, οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι. Είναι ένας τεράστιος κύκλος που περιλαμβάνει όλους όσοι θα εργαστούν, για όλα όσα τα τοποθετηθούν σε ένα σπίτι!

Η Αιτωλοακαρνανία θα μπορούσε να έχει λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, αν είχε επενδύσει στην κατοικία. Στην παραθεριστική κατοικία.

Αμέτρητα χιλιόμετρα ακτογραμμής, παρθένες περιοχές που, με σωστό σχεδιασμό και με την κατάλληλη επικοινωνία, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσουν πόλο έλξης τέτοιων επενδύσεων.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να ανακατασκευάσουν το παλιό σπίτι στο χωριό, να χτίσουν καινούριο ή απλά να αποκτήσουν ένα εξοχικό στα παράλια, κυρίως.

Αν τους δίναμε τη δυνατότητα να το κάνουν…μόνο ανεργία και φτώχεια δεν θα υπήρχε στο νομό.

Η παραθεριστική κατοικία είναι μια μικτή μορφή αξιοποίησης γης που συνδυάζει τα παραδοσιακά στοιχεία ανάπτυξης γης για οικιστικούς σκοπούς με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του τουρισμού.

Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η παραθεριστική κατοικία αποτελεί την κυριότερη εναλλακτική μορφή τουρισμού. Για το λόγο αυτό της έχει αποδοθεί ο όρος «οικιστικός τουρισμός» (residental tourism), μια και ο ιδιοκτήτης ή και ένοικος της κατοικίας αυτής δεν εργάζεται στον συγκεκριμένο τόπο, αλλά την χρησιμοποιεί μόνο για παραθεριστικούς σκοπούς.

Η σημασία της Παραθεριστικής Κατοικίας πρέπει συνεπώς να εκτιμηθεί στα πλαίσια των σημερινών αλλά και μελλοντικών μορφών τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι χώρες στις οποίες έχει ήδη αναπτυχθεί.

Στην Αιτωλοακαρνανία η έννοια της παραθεριστικής κατοικίας είναι σχεδόν άγνωστη.

Η παραθεριστική κατοικία παρουσιάζει σοβαρά πλεονεκτήματα και για τον αγοραστή – τουρίστα, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

1) η δαπάνη για απόκτηση Παραθεριστικής Κατοικίας είναι επένδυση. Επένδυση που αποδεικνύεται πολύ αποδοτική λόγω της ανατίμησης της αξίας της

2) ο αγοραστής, εφόσον η παραθεριστική κατοικία είναι δική του και μόνιμη, την επιλέγει, και τη διαμορφώνει σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και προτιμήσεις και

3) ο ιδιοκτήτης της Παραθεριστικής Κατοικίας μπορεί να φιλοξενήσει σ’ αυτήν μέλη της οικογένειάς του ή άλλα φιλικά πρόσωπα ακόμα και όταν ο ίδιος δεν τη χρησιμοποιεί.

Δίκτυα πρέπει να κάνουμε, δρόμους και…φως, νερό, τηλέφωνο. Και να ορίσουμε οικιστικές ζώνες.

Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο όπως ακούγεται, πιστεύω ακράδαντα όμως ότι αξίζει τον κόπο!

 

Media group «Agrinio 365» | Φώτης Μπερίκος