Η φτώχεια αποτελεί ένα εκτεταμένο κοινωνικό φαινόμενο, που, λίγο έως πολύ, ο καθένας γνωρίζει. Αν και δεν είναι σαφή τα όρια της, ούτε η προέλευση και οι επιπτώσεις της, συχνά προβάλλει σε άμεση σχέση με όρους, όπως η ανεργία και η οικονομική κρίση, ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας.
- Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η φτώχεια αποτελεί μια μορφή στέρησης και οφείλεται στην έλλειψη πόρων, η κατοχή των οποίων εγγυάται την ικανοποίηση αναγκών.
Ωστόσο, φτωχός δύναται να θεωρηθεί, τόσο κάποιος που στερείται τα απαραίτητα υλικά αγαθά, όσο και κάποιος που έχει περιορισμένη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και την υγεία.
Εξίσου, φτωχός νοείται ένας άνθρωπος που δεν απολαμβάνει τον κοινωνικό σεβασμό και την αποδοχή.
Άρα, ο οικονομικός παράγοντας του εισοδήματος δεν καθορίζει, αποκλειστικά, το φαινόμενο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμπλέκονται, εξίσου, παράγοντες που αφορούν στην οικογενειακή δομή, το επάγγελμα, την εθνικότητα κ.α.
Επομένως, όταν αναφερόμαστε στην φτώχεια, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πολύπλευρο φαινόμενο και όχι, απλώς, για την έλλειψη ή στέρηση αγαθών.
Σημαντικότερη θεωρείται εκείνη η πτυχή του φαινομένου, που σχετίζεται με τις ελλειμματικές ευκαιρίες ενός ατόμου, το οποίο επιζητεί να εξασφαλίσει μια ανεξάρτητη και ικανοποιητική ζωή, αναπτύσσοντας τις δυνατότητές του μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις του φαινομένου, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο βεβαρημένες.
Η φτώχεια παρουσιάζεται ως φυσική ή κοινωνική, σχετική ή απόλυτη, μακροχρόνια ή περιοδική.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί μια διαρκώς επίκαιρη και δυσάρεστη πραγματικότητα, που φέρνει στην επιφάνεια μια πληθώρα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δυσλειτουργιών, όπως το αναντίρρητο φαινόμενο της υφιστάμενης κοινωνικής ανισότητας, που δεν παύει να διογκώνεται.
Ως αποτέλεσμα, η φτώχεια ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επηρεάζοντας ακόμα και την ψυχολογική και νοητική ικανότητα του ατόμου, αφού προκαλεί την εξάντληση της πνευματικής του ενέργειας και διάθεσης.
Η απομόνωση κι η ανασφάλεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ψυχολογική επιβάρυνση, ο θυμός και η αγανάκτηση, είναι κάποιες από τις άμεσα συνδεδεμένες με το φαινόμενο, έννοιες.
maxmag.gr
Σχετικά Άρθρα
ΣΚΑΪ: Το «The People’s Choice» γίνεται… «Η Ελλάδα Ψηφίζει» και ξεκινά άμεσα!
«Ηλέκτρα»: Η Αγνή λέει στον Μπόγρη πως είναι έγκυος – Περιλήψεις (13-17/01)
«Η Μαρία που έγινε Κάλλας»: Όσα θα δούμε 13 και 14 Ιανουαρίου στην Ε.Ρ.Τ.