Π.Δ.Ε.: Ψηφιακή ημερίδα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Patras της Π.Δ.Ε. συμμετείχαν με δυο διαδικτυακές ημερίδες στο 23ο FORUM Ανάπτυξης.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ημερίδα με κεντρικό θέμα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφερειακή Οικονομία. Τις εργασίες  συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, Επιχειρηματικότητας Ερευνάς και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, τόνισε τη σημασία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως επίσης τον ρόλο των συνεργειών και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Εργα ΣΔΙΤ). Αναφέρθηκε ακόμη στην προετοιμασία ίδρυσης ενός καινοτόμου Κέντρου εφαρμοσμένης έρευνας για τα τρόφιμα, επισημαίνοντας: «H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης μισού δις ευρώ εκ των οποίων ένα ποσοστό αυτού περίπου 25% ήτοι περίπου τα 100 εκ ευρώ κατευθύνονται στην επιχειρηματικότητα. Η κρίση του κορωνοϊού δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες και προβλήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την βασική φιλοσοφία και την φιλοεπιχειρηματική στρατηγική μας που στόχο έχει περισσότερες και καλύτερες δουλειές και αυξημένες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑ.ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ., εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκών κονδυλίων και κατευθυντήριων γραμμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα ελληνικά δεδομένα, στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω ενός πραγματικά στοχευμένου σχεδιασμού.

Ακολούθως, η Έφη Σιαΐνη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, επεσήμανε επίσης την ανάγκη προσαρμογής των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα δεδομένα της ελληνικής επιχειρηματικότητας με αφορμή την μικρή απορρόφησή τους. Τόνισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού (π.χ. e-commerce, τηλεργασία, ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο κ.ά.), αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα παρά τις επιπτώσεις του Covid-19. Δίνοντας μια άλλη θετική ματιά τόνισε πως, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης και του covid-19, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο.

Ο Ιωάννης Ψυχάρης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή του ΟΟΣΑ σχετικά με τον σχεδιασμό στρατηγικών για την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εξαγωγών και του παραγωγικού τομέα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία -όπως είπε- παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία τροφίμων και στην ποτοποιία.

Ο Σταύρος Καλόγνωμος, Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της CPMR, παρουσίασε συνοπτικά το ρόλο της CPMR στο lobbying για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, την άσκηση επιρροής στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, την εμπλοκή της σε ΣΔΙΤ και την παροχή πληροφοριών για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών. Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία νέας θεματικής περιοχής «Πολιτιστικών και Δημιουργικών Περιφερειακών Οικοσυστημάτων» (CCRE-S3) στην πλατφόρμα Έξυπνης Εξειδίκευσης στην οποία η ΠΔΕ είναι επικεφαλής εταίρος. Τέλος, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα προγραμματική περίοδο θα παρέχει χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων Horizon2020, COSME και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Επίσης, το Πακέτο Ανάκαμψης θα είναι το μέσο στήριξης των επιχειρήσεων και αυτό που θα δώσει έναν πιο ενεργό ρόλος στις Περιφέρειες, ώστε να επωφεληθούν.

Ο Νίκος Γιαννής, Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε τη σημασία δέσμευσης ποσών μέχρι το 2023 και μετέπειτα απορρόφησή τους μέχρι τις 31/12/2026. Αναφέρθηκε σε προβλήματα, όπως το brain drain και η μη σύνδεση σπουδών και αγοράς εργασίας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και τη σημασία επίτευξης των διαρθρωτικών αποτελεσμάτων για την εκταμίευση του υπόλοιπου χρηματικού ποσού. Επίσης, ενημέρωσε πως η χώρα μας έχει  λάβει περίπου 200 δις ευρώ από την Ε.Ε. ως επιδοτήσεις από το 1981 που εισήλθε στην κοινότητα. Έως το 2027 θα λάβει περίπου άλλα 70 δις μέσω διαφόρων ταμείων καθώς και του Ταμείου ανασυγκρότησης. Μέγιστη ευθύνη αφενός η σωστή και γρήγορη απορρόφηση τους αλλά και η ισόρροπη διανομή στις περιφέρειες με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τους και τις ανάγκες τους.

Ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε το ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως μια προνομιούχο Περιφέρεια, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Rebrain Western Greece και στους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας (EDIHs). Προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου που στόχο έχει τη διασύνδεση θέσεων υψηλής εξειδίκευσης και των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Τέλος, σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, των επενδύσεων, της αξιοποίησης των συγκριτικών αποτελεσμάτων της εκάστοτε Περιφέρειας, της αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού, της μείωσης της γραφειοκρατίας, της αποκεντρωμένης διοίκησης, της έξυπνης εξειδίκευσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων.

  • –  Οι εργασίες της ψηφιακής ημηερίδας, στους συνδέσμους: https://www.facebook.com/diktyoforumanaptixis/videos/2713885075607720/,
  • –    στο www.forumanaptixis.gr
  • –  και στο www.facebook.com/EuropeDirectPatra.

«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr