Για τη σιωπηρή πορεία κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, την οποία διοργανώνει η ομάδα «Παρούσες» το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στο Αγρίνιο, μίλησαν δύο από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Πασιούλα Καρακώστα και κ. Κατερίνα Κιτσάκη στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα.
- Η κ. Κιτσάκη είπε ότι η σιωπηρή πορεία κατά της έμφυλης βίας και της πιο ακραίας μαορφής της, την γυναικοκτονία, θα ξεκινήσει στις 7:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πλατεία Φλέμινγκ στο Αγρίνιο και θα ολοκληρωθεί στον Πεζόδρομο της οδού Βότση. Θα ακολουθήσει συμβολική εκδήλωση μνήμης, την οποία θα πλαισιώσουν η Κωνσταντίνα Παπαθανασίου και ο Παύλος Μπερμπερίδης.
Η κ. Κιτσάκη επίσης αναφέρθηκε στην Εκδήλωση απότισης φόρου μνήμης που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021 στην Πλατεία Παναιτωλικού στο Αγρίνιο, με αφορμή την πρόσφατη -τότε- δολοφονία της Καρολάιν.
Η κ. Καρακώστα επισήμανε ότι η γυναικοκτονία αποτελεί ένα νέο εγκληματολογικό και κοινωνιολογικό και ανθρωπολογικό φαινόμενο το οποίο αφορά στην ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση λόγω φύλου με σεξιστικά κίνητρα και την αντίληψη ότι η γυναίκα είναι ιδιοκτησία.
Η κ. Καρακώστα είπε επίσης ότι το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχει λάβει το τελευταιο διάστημα ιδιαίτερες διαστάσεις στη χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρα από τις 13 κατεγραμένες ανθρωποκτονίες γυναικών μέσα στο 2021, το πρώτο δεκαπενθήμερο του φετινού Αυγούστου σε όλη την Επικράτεια έγιναν 554 καταγγελίες για περιστατικά έμφυλης βίας, ενώ στην τηλεφωνική γραμμη SOS του 15900, το πρώτο 10μηνο του 2021 έγιναν 5.405 κλήσεις.
- Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους σκοπούς και στις διεκδικήσεις της Δράσης. Συγκεκριμένα, η κ. Καρακώστα και η κ. Κιτσάκη είπαν:
Σκοπός είναι να εκφράσουμε την αγωνία, τον θυμό και την εναντίωσή μας απέναντι σε περισταστικά έμφυλης βίας και να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση, την αφύπνιση και την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου.
Οδηγούμαστε στην αδήριτη ανάγκη για τη λήψη μέτρων απο τη συντεταγμένη Πολιτεία που να αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των θυμάτων.
Πέρα από την άμεση και πλήρη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», επιτακτική είναι η ανάγκη καταγραφής και τήρησης των στατιστικών στοιχείων των γυναικοκτονιών και η δημοσιοποίησή τους. Αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα στο να υπάρξει η ποιοτική καταγραφή όλων των κλήσεων και η σωστή αντιμετώπιση, διερεύνηση και εκδίκασή τους, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια σωστή πρόληψη και καταστολή αυτών των εγκλημάτων.
Ζητάμε την στελέχωση και την λειτουργία του ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, το οποίο έχει ιδρυθεί στην Ελληνική Αστυνομία, παράλληλα με την εφαρμογή ενός συστήματος αποτελεσματικής εκτίμησης του κινδύνου του κάθε περιστατικού.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Πασιούλας Καρακώστα και της κ. Κατερίνας Κιτσάκη στον Antenna Star 103.5:
Σχετικά Άρθρα
Κ. Πιστιόλας: «Ελπίδα, πίστη, αισιοδοξία»
30/12 η ψήφιση του Προϋπολογισμού
Γ. Παπαναστασίου: «Αγάπη και πληρότητα»