Π.Ν. Πάτρας: Έλλειψη σε αίμα – Αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία

Ιδιαίτερη έλλειψη αίματος στις ομάδες Α και Ο

  • Σε αναβολή οδηγούνται τακτικά χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, λόγω αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και συνάμα της μείωσης της εθελοντικής προσφοράς αίματος εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όπως εξηγεί στο thebest.gr η Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνά Μούγιου, υπάρχουν δύο έκτακτα περιστατικά στο Νοσοκομείο όπου χρειάζονται πολλές μονάδες αίματος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν χειρουργεία, όπως τονίζει, διευκρινίζοντας πως θα προσπαθήσουν να τα βάλουν όλα σήμερα, αλλά ίσως ορισμένα να μην μπουν και να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

“Θα αναβληθούν σήμερα χειρουργεία γιατί υπάρχουν δύο έκτακτα περιστατικά τα οποία συνεχίζουν να έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες αίματος, κι αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους χειρουργούς ,δεν αποφασίζει μόνο του το Κέντρο Αίματος ποια χειρουργεία θα βάλει και πια όχι”, δηλώνει η κ. Μούγιου. Η έλλειψη αίματος είναι τεράστια, επισημαίνει, στις ομάδες Ο και Α.

“Έχουμε μια επάρκεια η οποία δεν μας εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή ότι μπορούμε να καλύψουμε μεγάλες ανάγκες” εξηγεί και προσθέτει: “Οι αιμοδοσίες έχουν πολλούς τρόπους  να ξεπερνούν τη δυσκολία κάλυψης των αναγκών ενός έκτακτου περιστατικού κι αυτό γίνεται πάντα σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς. Παίρνουμε μονάδες και καλύπτουμε το επείγον. Δεν θα μείνει ποτέ κανένας αμετάγγιστος, απλώς θα καθυστερήσει το προγραμματισμένο προς όφελος του έκτακτου”. Εξαιτίας του κορωνοϊού η εθελοντική προσφορά αίματος έχει μειωθεί ωστόσο οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες και ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την κ. Μούγιου από την έναρξη του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο η προσφορά αίματος στο νοσοκομείο έχει μειωθεί κατά 17%.

Ο κόσμος διστάζει να έρθει, έχουν ιώσεις, έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και αυτή η κατάσταση αφορά όλες τις αιμοδοσίες της χώρας κι έτσι δύσκολα μπορεί να βοηθήσει η μία την άλλη. Η πανδημία φυσικά έχει μειώσει την προσφορά αίματος. Μόνο στο Ρίο την έχει μειώσει περίπου 17% κι αυτή είναι πάρα πολλή μεγάλη μείωση για μας που έχουμε τεράστιες ανάγκες.

Έχουμε πολλούς αιματολογικούς ασθενείς, πολλούς ογκολογικούς ασθενείς, μονάδα μεταμόσχευσης του μυελού των οστών, μεγάλη ΜΕΘ, είναι μια δύσκολη συνθήκη, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να διαταράξει μια εύθραυστη ισορροπία που χαρακτηρίζει τα μεγάλα νοσοκομεία, που έχουν τεράστιες ανάγκες αίματος και πολύ μεγάλες μονάδες μεσογειακής αναιμίας“.

thebest.gr