Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: 2 Απριλίου (Video)

“Δείτε τον αυτισμό με την καρδιά σας..τα μάτια σας ίσως σας ξεγελάσουν. Ο αυτισμός δεν είναι μεταδοτικός..το χαμόγελό τους όμως είναι..!”
  • Οι φοιτήτριες Ψυχολογίας Καραντινού Σοφία, Κόρχατζη Ειρήνη και Μαυρόκωστα Άννα έγραψαν ένα άρθρο με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Μας το έστειλαν και το αναδημοσιεύουμε με χαρά και τις συγχαίρουμε για την προσπάθειά τους και την πρωτοβουλία τους να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο γύρω τους για το διαφορετικό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Ο αυτισμός είναι μια νευροψυχιατρική, αναπτυξιακή διαταραχή που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα και οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα του αυτισμού είναι διαφορετικά από παιδί σε παιδί, κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και παρουσιάζονται πριν την ηλικία των 3 ετών.Αυτά είναι η καθυστερημένη ή ανώμαλη ανάπτυξη της γλώσσας, της ομιλίαςκαι των κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και μη φυσιολογικές συμπεριφορές, εμμονές και στερεοτυπίες.

Το 1943, ο ψυχίατρος Kanner ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε ότι τα αυτιστικά παιδιά είναι κλεισμένα στον εαυτό τους και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αυτισμού έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με έρευνες, 18 στα 10.000 παιδιά ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα του αυτισμού, ο οποίος είναι 4 με 5 φορές συχνότερος στα αγόρια.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η εξέλιξη ενός αυτιστικού παιδιού εξαρτάται από τις νοητικές δεξιότητες και το λόγο. Έχουν δημιουργηθεί ειδικά προγράμματα για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων, όπως η αυτοεξυπηρέτηση και οι κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Ακόμη, έχουν κατασκευαστεί προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης, μέσα από τα οποία μαθαίνουν δεξιότητες εργασίας.

Όσο το παιδί μεγαλώνει υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί. Σε όλη τη ζωή θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα και επίβλεψη από την οικογένεια, ειδικούς ψυχολόγους και παιδαγωγούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, παραμένει σε όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Η αντιμετώπισή του είναι κυρίως εκπαιδευτική και λιγότερο φαρμακευτική, με τη χρήση ειδικών ψυχοτρόπων φαρμάκων σε περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονων διαταραχών συμπεριφοράς. Πολλοί υποστηρίζουν και τη χρήση βλαστοκυττάρων στον αυτισμό για τα οποία, όμως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Κάθε άνθρωπος αντιδρά και αντιμετωπίζει διαφορετικά καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή του, έτσι παρατηρούνται και διαφορετικές αντιδράσεις στα μέλη της οικογένειας με τον ερχομό ενός αυτιστικού παιδιού. Τα κυριότερα συναισθήματα είναι σοκ, θλίψη και άρνηση, καθώς περιμένουν ένα όμορφο και υγιές παιδί και ξαφνικά μαθαίνουν ότι έχει αυτισμό, προσπαθώντας αρχικά να πείσουν τον εαυτό τους ότι δεν συμβαίνει τίποτα στο παιδί.

Επιπλέον αισθάνονται θυμό, αγανάκτηση, πανικό και ενοχή. Όμως, με τη σωστή ενημέρωση, αυτά τα συναισθήματα μειώνονται και με το χρόνο παύουν να υπάρχουν. Τέλος, παρατηρείται ανησυχία για την βαρύτητα της διαταραχής, το μέλλον του παιδιού και τη στάση των οικείων και της κοινωνίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην σύγχρονη κοινωνία, το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά παιδιά και οι οικογένειές τους είναι το στίγμα και οι διακρίσεις.Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται προσπάθειες των γονέων, εκστρατείες ενημέρωσης για την φύση του αυτισμού, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή. Τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο αναμφισβήτητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξάλειψη μύθων, τροποποίηση συμπεριφορών και ενθάρρυνση θετικότερων στάσεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Το 2007 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσον αφορά την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό.

Οι άνθρωποι οφείλουν να δείχνουν αποδοχή και αγάπη σε αυτά τα υπέροχα ξεχωριστά παιδιά που θα τους χαρίσουν όμορφες στιγμές και απρόσμενες χαρές.Και να θυμάστε..τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε!

 

autismosirakleio.gr