Η «τσιγαρίδα» είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος με αρκετό λίπος. Τα παλιότερα χρόνια το λίπος το συγκέντρωναν σε δοχεία και το χρησιμοποιούσαν αντί για λάδι στα φαγητά, τις πίτες και στους κουραμπιέδες.
- Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες.
Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Αυτή η πρακτική, που στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβίωσε σήμερα Δευτέρα 26 2022 στα Παλιάμπελα.
Τα καζάνια με το χοιρινό κρέας πήραν φωτιά, με τις γυναίκες και τους άνδρες του χωριού να αναλαμβάνουν το ανακάτεμα μέχρι να ετοιμαστούν οι τσιγαρίδες και στη συνέχεια να σερβιριστούν στους καλεσμένους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του χωριού όπως κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Μύλος»
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό με ένα κλικ ΕΔΩ
Σχετικά Άρθρα
«Κατάρα»: Φινάλε με τη Μίρκα!
«Famagusta»: Το συγκινητικό φινάλε
Αγρίνιο: Σεισμός, σεισμός, ένας τυχερός!