Τα παλαιότερα χρόνια, που δεν υπήρχε η σημερινή επάρκεια των αγαθών, οι κάτοικοι της υπαίθρου φρόντιζαν ιδιαίτερα για την διατροφή τους να μεταποιούν αγροτικά προϊόντα την εποχή της παραγωγής τους ώστε αυτά να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Έτσι από το σιτάρι και το γάλα παρασκεύαζαν τον τραχανά και τις χυλόπιτες, από την ντομάτα τον ντοματοπολτό κ.λπ.
Ένα όμως ιδιαίτερο και υπέροχο έδεσμα, που σήμερα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ήταν οι «σκουμαΐδες» που παρασκευάζονταν τον μήνα Αύγουστο με βάση τα σύκα που αφθονούσαν αυτό το μήνα.
Έδεσμα γευστικότατο και θρεπτικό που αποτελούσε το συνοδευτικό γεύμα των μαθητών στο σχολείο αλλά και προσφέρονταν σαν γλυκό στους επισκέπτες.
Διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με φυσικά συντηρητικά όπως ήταν ο μούστος και τα διάφορα καρυκεύματα.
Υ.Γ.: Η λήψη του βίντεο αυτού έχει γίνει πριν από 15 χρόνια περίπου στο Παναιτώλιο
Κείμενο – Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Μεσολόγγι: 19χρονη από τις Οινιάδες κατήγγειλε τον πατριό για απόπειρα βιασμού
Μεσολόγγι: Δράσεις για την υποστήριξη της Διαφορετικότητας από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου
Στο Μεσολόγγι η Μιμή Ντενίση για τα 200 Χρόνια από την Έξοδο