Τα παλαιότερα χρόνια, που δεν υπήρχε η σημερινή επάρκεια των αγαθών, οι κάτοικοι της υπαίθρου φρόντιζαν ιδιαίτερα για την διατροφή τους να μεταποιούν αγροτικά προϊόντα την εποχή της παραγωγής τους ώστε αυτά να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Έτσι από το σιτάρι και το γάλα παρασκεύαζαν τον τραχανά και τις χυλόπιτες, από την ντομάτα τον ντοματοπολτό κ.λπ.
Ένα όμως ιδιαίτερο και υπέροχο έδεσμα, που σήμερα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, ήταν οι «σκουμαΐδες» που παρασκευάζονταν τον μήνα Αύγουστο με βάση τα σύκα που αφθονούσαν αυτό το μήνα.
Έδεσμα γευστικότατο και θρεπτικό που αποτελούσε το συνοδευτικό γεύμα των μαθητών στο σχολείο αλλά και προσφέρονταν σαν γλυκό στους επισκέπτες.
Διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με φυσικά συντηρητικά όπως ήταν ο μούστος και τα διάφορα καρυκεύματα.
Υ.Γ.: Η λήψη του βίντεο αυτού έχει γίνει πριν από 15 χρόνια περίπου στο Παναιτώλιο
Κείμενο – Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Βόνιτσα: Κλοπή καμπάνας
Άγρια Άλογα στην Ορεινή Ναυπακτία!
Πιτσιναίικα: Έκοβε ξύλα και… πέθανε