Παπαναστασίου για «Τρίτση»: «Διαφωνούμε κάθετα με την κατανομή»

Ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν χθες το δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα προ ημερησίας διατάξεως ήταν και αυτό που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  Αρ. Φύλλου 1399 Τεύχος Β’ 8 Απριλίου 2021 και αφορά στην τροποποίηση της υπ’ αρ. 22766/9.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με τίτλο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, συνδέσμων Δήμων και Νομικών Προσώπων ΟΤΑ: Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ”Αντώνης Τρίτσης“» (Β’ 1386).

Τα βασικά σημεία της απόφασης είναι ότι παίρνοντας υπόψη την αναπτυξιακή στόχευση, τα δημογραφικά κριτήρια, τα ειδικά χαρακτηριστικά των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών και τις ανάγκες σε επενδύσεις, οι δυνητικοί δικαιούχοι του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ομαδοποιούνται σε επτά (7) κατηγορίες σε επίπεδο Δήμων ή Περιφερειών ως εξής:

 

 

Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων διατύπωσαν τις ανησυχίες τους, ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ αποτελεί τροχοπέδη για το Δήμο Αγρινίου, αφού τον κατατάσσει σε χαμηλότερη κατηγορία με βάση τα δημογραφικά κριτήρια που τον διακρίνουν.

  • Να σημειώσουμε εδώ, ότι με βάση τον πληθυσμό της απογραφής ο δήμος Αγρινίου βρίσκεται στην κατηγορία 4, ενώ με βάση τον πραγματικό του πληθυσμό θα έπρεπε να βρίσκεται στην παραπάνω κατηγορία (κατηγορία 3).

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα επηρεάζει αρκετούς δήμους στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό υπάρχει αύριο Τετάρτη 14 Απριλίου ειδική συνεδρίαση στην ΚΕΔΕ στην Αθήνα, στην οποία μάλιστα θα βρίσκεται και ο κ. Πέτσας για να συζητηθεί ακριβώς αυτό το θέμα.

Είπε επίσης, ότι κανένα έργο από όσα υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και ήταν στον «Φιλόδημο» δεν κινδυνεύουν, γιατί γι αυτά υπάρχει ήδη χρηματοδότηση.

  • Για όσα σχεδιάζουμε να εντάξουμε, συμπλήρωσε, να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνούμε κάθετα με αυτό τον τρόπο της κατηγοριοποίησης και της κατανομής που αυτή συνεπάγεται, επισημαίνοντας ότι η «μάχη» θα δοθεί την αύριο στην ΚΕΔΕ, προαναγγέλλοντας μάλιστα, ότι αμέσως μετά την συγκεκριμένη συνάντηση θα ενημερώσει τους επικεφάλης των παράταξεων του οργάνου για όλες τις εξελίξεις που θα υπάρξουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

«Αν χρειαστεί», είπε, «θα το συζητήσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο που έρχεται σύντομα».


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr