Παραμένει η κόντρα Κυβέρνησης – Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια

Δεν κάνει πίσω η Εκκλησία στο θέμα του ανοίγματος των ναών για τα Θεοφάνεια παρά την αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα του lockdown πρέπει να τηρούνται από όλους.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο (πρώην πλέον) κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει την επιστροφή σε σκληρό lockdown για μία εβδομάδα και είχε προαναγγείλει ότι: «Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των «σκληρών» της Ιεραρχίας αλλά και της Αρχιεπισκοπής, διότι όπως λένε από την Εκκλησία δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση από το Μαξίμου, κάτι που διαψεύδουν όμως κυβερνητικά στελέχη.

Εν τέλει, και παρά τις πρώτες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε κανονικά το «παρών» στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.

Τι έγινε στην ορκωμοσία

Στη διάρκεια της ορκωμοσίας της πρώτης ομάδας των υπουργών που ορκίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό, παραβρέθηκε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρα, που είχε πει ότι ο Αρχιεπίσκοπος συμμετέχει μόνο όταν ορκίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Αργότερα σε δηλώσεις του είπε ότι τελικά ο Αρχιεπίσκοπος θα συμμετάσχει και όλοι πίστευαν ότι θα υπάρξει και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ομως δεν συνέβη. Ο μόνος χαιρετισμός ήταν από μακριά, όταν έφθασε στην αίθουσα που έγινε η ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος. Αργότερα όταν ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία, ο Αρχιεπίσκοπος- αφού υπέγραψε το έγγραφο της ορκωμοσίας- πλησίασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνομίλησε μαζί της και ο Πρωθυπουργός κινήθηκε προς το μέρος του. Αλλά ο Ιερώνυμος δεν έδειξε διάθεση να τον πλησιάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνθηκε.

Το ίδιο συνέβη και όταν οι υπουργοί υπέγραψαν το έγγραφο και μαζεύτηκαν για μια οικογενειακή φωτογραφία. Ο Αρχιεπίσκοπος πλησίασε την Πρόεδρο αλλά απέφυγε και πάλι να πλησιάσει τον πρωθυπουργό που και εκείνος απομακρύνθηκε και άρχισε να συνομιλεί με τους νέους υπουργούς.

Τελικά τα πλάνα από την τελετή διεκόπησαν και όλα δείχνουν ότι το τετ α τετ που όλοι περίμεναν να γίνει για να σπάσει ο πάγος δεν έγινε.

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει φυσική παρουσία των δημοσιογράφων στην αίθουσα και η μόνη δυνατότητα πληροφόρησης είναι μέσω των πλάνων της ΕΡΤ. Από τα πλάνα που έδειξε η ΕΡΤ δεν υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη Ιερώνυμου, ούτε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν θα υπάρξει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια εντός της ημέρα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.