ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ
ΈΝΑΣ ΜΎΚΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΕΙ ΤΑ ΠΛΑΤΆΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
ΕΝΏ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ «ΑΓΡΟΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ»
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ,
2.ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Είναι γνωστό σε όλους ότι ένας μεγάλος αριθμός πλατάνων ανάμεσά τους και υπεραιωνόβια δέντρα στην περιοχή της Δογρής και Παντάνασσας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου με κίνδυνο να εξαφανιστεί το πλατανόδασος (δάσος στοά) που αποτελεί χαρακτηριστικό οικότοπο στην παραλίμνια ζώνη της Τριχωνίδας και είναι πόλος έλξης για τους κατοίκους αλλά και για τρίτους επισκέπτες οι οποίοι απολαμβάνουν την μοναδικότητα της φυσικής ομορφιάς και την ηρεμία του πανέμορφου αυτού τόπου.
Δυστυχώς όμως παρά την συντελούμενη καταστροφή οι αρμόδιοι «αγρόν αγοράζουν», αφού ουδέν έπραξαν μέχρι σήμερα καθώς μάλιστα τα υπεραιωνόβια πλατάνια σωριάζονται στο έδαφος και λυμαίνονται από πολίτες οι οποίοι ανενημέρωτοι για τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας, σπεύδουν να αποκομίσουν ξυλεία μεταφέροντας παντού τον παθογόνο μύκητα.
Με την παρούσα κατ’ αρχήν ενημερώνουμε για τα παρακάτω: Αντιμετώπιση της ασθένειας: Επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων παρεμπόδισης της εισόδου της ασθένειας σε νέες περιοχές, με την απαγόρευση διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού από τις περιοχές που έχει διαπιστωθεί η ασθένεια. Η διακίνηση ξύλου πλατάνου από τα προσβεβλημένα δένδρα, για καυσόξυλα ή άλλες χρήσεις, ενέχει τον κίνδυνο διάδοσης του παθογόνου σε νέες περιοχές και πρέπει να απαγορευτεί. Τα προσβεβλημένα δένδρα καθώς και τα γειτονικά τους που είναι ύποπτα προσβολής πρέπει να υλοτομούνται και αν είναι δυνατόν να εκριζώνονται. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συλλέγονται όλα τα υπολείμματα υλοτομίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και το πριονίδι που παράγεται, και να καταστρέφονται με καύση. Επειδή ένα μέρος από το πριονίδι μπορεί να διαφύγει, θα πρέπει να ακολουθεί απολύμανση στα σημεία υλοτομίας, με τη χρησιμοποίηση ενός κατάλληλου μυκητοκτόνου (συνήθως 2% benomyl) ή 0.5% υποχλωριώδους νατρίου (χλωρίνης). ‘Ολα τα εργαλεία υλοτομίας (τσεκούρια, πριόνια, λάμες αλυσσοπρίονων κλπ) πρέπει να απολυμαίνονται. Το παραγόμενο ξύλο από την υλοτομία των ασθενών δένδρων πρέπει να καταστρέφεται με καύση ή να συλλέγεται σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής.
Επίσης με την παρούσα ΚΑΛΟΥΜΕ τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και τον Δήμο Αγρινίου να πράξουν τα δέοντα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να μην χαθεί ένας σημαντικός Οικότοπος.
ΑΛΛΩΣ
Επειδή το Φυσικό Περιβάλλον είναι προστατευόμενο έννομο αγαθό και η προστασία του αποτελεί υποχρέωση του κράτους το οποίο πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την διαφύλαξή του (άρθρο 24 του Συντάγματος).
Επειδή η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος δημιουργεί και ένα αντίστοιχο δικαίωμα για τα άτομα: το δικαίωμα στο περιβάλλον, το δικαίωμα δηλαδή για ένα περιβάλλον υγειές και οικολογικά ισορροπημένο.
Επειδή το άτομο που βλάπτεται από τη διοίκηση μπορεί να ζητήσει δικαστική προστασία απ’ ευθείας από τη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Επειδή η πρόκληση βλάβης στο περιβάλλον με πράξεις ή παραλήψεις συνιστά προσβολή προσωπικότητας και μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα αποζημίωσης.
Και Επειδή η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνιστά ποινικό αδίκημα που προβλέπεται και τιμωρείται από το νόμο 1650/1986 και άλλες διατάξεις.
Η «Act now-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» θα ζητήσει την παροχή δικαστικής προστασίας ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν.
Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
«Act now-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»
Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας