Παρέμβαση Μωραΐτη για στήριξη στον εμπορικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στην οποία εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον εμπορικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Παράλληλα, προτείνει δέσμη μέτρων για τη στήριξή του και ψέγει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «την εμμονική της προσκόλληση σε συγχωνεύσεις, μηδενική στήριξη και περίσσια αναλγησία».

Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για τους λίγους και τους δυνατούς, αλλά όχι γι’ αυτούς που χρειάζονται την περισσότερη στήριξη για να επιβιώσουν», ενώ «δείχνει να υποτιμά επικίνδυνα τη διπλή κρίση και να παρουσιάζει μια ανάπτυξη, με την κοινωνία απούσα».

Αναφορικά με την Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε πως «έχει κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη της, παρουσιάζοντας μία συνεχή εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, που αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα».

Πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων τέθηκαν εκτός από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 6 &7, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να μείνουν παντελώς εκτός από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «παρ’ όλο που υπήρξαν αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προτάσεις τοπικών Φορέων και Συλλόγων του Νομού για ουσιαστική ενίσχυση και πρόσβαση στη ρευστότητα, η κυβέρνηση συνέχισε… να πετά χαρταετό».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως «είμαστε στο πλευρό του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, που εκπέμπει SOS» και ανέφερε μια σειρά προτάσεων για τη στήριξή του, όπως:

«Τη ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και διευκόλυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε τουλάχιστον 24 δόσεις, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων, την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και αξιοποίηση της ΔΕΗ για συγκράτηση των τιμολογίων, την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού για τη στήριξη των εισοδημάτων και της κατανάλωσης» κ.α.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Σε αυτήν τη φάση κατά την οποία η χώρα και η κοινωνία βιώνουν την ενεργειακή κρίση, την κρίση της πανδημίας και τις ανατιμήσεις, η λήψη δέσμης μέτρων στήριξης του εμπορικού κόσμου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. 

Η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας έχουν προ πολλού ξεπεράσει το σημείο μηδέν, με αναιμική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συσσωρευμένα χρέη και –πλέον- εξαιρετικά συμπιεσμένα εισοδήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, σφυρίζει αδιάφορα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, μιλώντας εμμονικά και με περίσσια αναλγησία, για ‘ζόμπι και μπαταχτσήδες’ αλλά και για ‘συγχωνεύσεις’, με την απειλή να μείνει εκτός χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα, δε, με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2022, σταδιακά αποσύρει ακόμα και τα αναιμικά μέτρα στήριξης που υπήρχαν.

Η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για τους λίγους και τους δυνατούς, αλλά όχι γι’ αυτούς που χρειάζονται την περισσότερη στήριξη για να επιβιώσουν. Δείχνει να υποτιμά επικίνδυνα τη διπλή κρίση και να παρουσιάζει μια ανάπτυξη, με την κοινωνία απούσα. 

Τη στιγμή που ελλοχεύουν ο πτωχευτικός κώδικας και οι πλειστηριασμοί, η ανακοίνωση των μέτρων για τις αυξήσεις στο ρεύμα, δίχως κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο, συνιστά απλά ασπιρίνη.

Η Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει μία συνεχή εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, που αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα: από την εκπαίδευση και την Παιδεία, μέχρι τον πρωτογενή τομέα, την Υγεία και –φυσικά- την οικονομία: Η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων τέθηκαν εκτός από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 6 &7, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να μείνουν παντελώς εκτός από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 (!). 

Παρ’ όλο που υπήρξαν αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προτάσεις τοπικών Φορέων και Συλλόγων του Νομού για ουσιαστική ενίσχυση και πρόσβαση στη ρευστότητα, η κυβέρνηση συνέχισε… να πετά χαρταετό.

Είμαστε στο πλευρό του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, που εκπέμπει SOS. 

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν, εάν η κυβέρνηση το θελήσει. 

Αυτές είναι:

– Ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων.

-Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ενοικίων, με αναλογία 60 – 40% κι αντίστοιχη κάλυψη ιδιοκτητών.

– Ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και διευκόλυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε τουλάχιστον 24 δόσεις.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Μερικό κούρεμα του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (δηλαδή των οφειλών που ήταν πληρωτέες ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου του 2021) προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (για αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες) και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε 120 δόσεις. 

-Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης, βάσει του ποσοστού μείωσης του τζίρου.

-Εφόσον η Επιστρεπέα Προκαταβολή δε μετατράπηκε σε μη- Επιστρεπτέα, θέσπιση πλαισίου, προκειμένου τουλάχιστον να μην επιστραφεί για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω ενός πλαφόν (πχ. 12 χιλιάδων ευρώ).

– Ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και αξιοποίηση της ΔΕΗ για συγκράτηση των τιμολογίων.

– Ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού για τη στήριξη των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, όπως γίνεται σε Ισπανία και Γαλλία».