Παρέμβαση Σπ. Λιβανού στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος

Κεντρική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόνισε ο ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Σπήλιος Λιβανός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος που έγινε στη Λάρισα.

  • Πεποίθηση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι ότι η Ελλάδα και οι βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να αξιοποιήσουν την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καθώς τα αποθέματα είναι περιορισμένα, γεγονός που δίνει προοπτικές στο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο προϊόν» και «λευκό χρυσό», αφού  προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 45.000 οικογένειες.

Ως ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος για το ελληνικό βαμβάκι ανέφερε ότι γνωστοί  οίκοι του εξωτερικού, όπως η LACOSTE έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο αποτελεί το 80%-85% του συνόλου της παραγωγής της Ε.Ε.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός για να μπορέσουν οι Έλληνες παραγωγοί βάμβακος να αξιοποιήσουν αυτήν την προοπτική «πρέπει να προωθήσουμε ένα ανταγωνιστικό και προσανατολισμένο στην αγορά τομέα βαμβακιού. Να πετύχουμε μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα βάμβακος στην Ελλάδα.  Να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουμε νέους αγοραστές, για να πετύχουμε καλύτερες τιμές. Οφείλουμε, όλοι μαζί, να δράσουμε ενωμένοι και να στηρίξουμε το ελληνικό βαμβάκι».

Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ρόλος της Διεπαγγελματικής βάμβακος είναι σημαντικός και τόνισε ότι για το ΥΠ.Α.Α.Τ. «η ενίσχυση της καλλιέργειας βαμβακιού, η στήριξη της Δ.Ο.Β. αλλά και ολόκληρου του τομέα αποτελούν πάγιους στόχους». Και θύμισε ότι από την πρώτη ημέρα της θητείας του συναντήθηκε με την Διεπαγγελματική και πρότεινε τη σύνταξη μιας ευρύτερης στρατηγικής για το βαμβάκι. Σήμερα κάνοντας πράξη όσα είχε εξαγγείλει έχει δώσει σε διαβούλευση το κείμενο της «Εθνικής Στρατηγικής για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία βαμβακιού στην Ελλάδα», για τη σύνταξη του οποίου ευχαρίστησε τη Δ.Ο.Β.

Περιγράφοντας τους κεντρικούς στόχους στην καλλιέργεια βάμβακος ο κ. Λιβανός είπε ότι είναι:

– η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, 

– η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης, 

– η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βάμβακος και 

– η ανάδειξη φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών

Για να υλοποιηθεί η κεντρική επιλογή του ΥΠ.Α.Α.Τ. για επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού , όπως είπε απαιτείται: 

  • να ενισχύσουμε την κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. 
  • να προωθήσουμε την έρευνα και καινοτομία, τις πειραματικές καλλιέργειες, τις προηγμένες τεχνολογίες καλλιέργειας. 
  • να στοχεύσουμε στην ορθολογικότερη χρήση εισροών, την  εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ σημαντική είναι η πιστοποίηση AGRO 2.  Η ισοδυναμία των προδιαγραφών AGRO 2 και BCI που πετύχαμε με τον ΕΛ.Γ.Ο., συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού.

Και προσέθεσε ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. πέτυχε να εξασφαλίσει  την ένταξη και χρηματοδότηση του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του Π.Α.Α. (εντός του 2022) ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο και δίκαιο αίτημα της Δ.Ο.Β.

Ο κ. Λιβανός τόνισε: «Με συντονισμένες προσπάθειες και με την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής, θέλουμε να δώσουμε στο ελληνικό βαμβάκι νέα προοπτική και ώθηση. Να το στηρίξουμε για να οικοδομήσει το δικό του «brandname». Και αυτό το brandname, το «ελληνικό βαμβάκι», να ενισχυθεί σοβαρά στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.  Όλοι μαζί οφείλουμε να δουλέψουμε ενωμένοι, προκειμένου το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Κλείνοντας ο κ Λιβανός κάλεσε τους παραγωγούς να εργαστούν από κοινού για να χτίσουν ένα κοινό μέτωπο 

«Να εκμεταλλευτούμε τις καλές συγκυρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. (Κ.Α.Π. και Ταμείο Ανάκαμψης) και να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο γι τις παγκόσμιες προοπτικές του ελληνικού βαμβακιού».