Πραγματοποιήθηκε η Εκπαιδευτική Περιβαλλοντική Ημερίδα με θέμα: «Δράσεις βελτίωσης της αναπαραγωγικής επιτυχίας του κιρκινεζιού, του λευκοπελαργού, του σταβλοχελίδονου και του σπιτοχελίδονου στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού»
- Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ολοκληρώθηκε η διαδραστική ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας/Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), στο 2ο Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου, με θέμα:
«Δράσεις βελτίωσης της αναπαραγωγικής επιτυχίας του κιρκινεζιού, του λευκοπελαργού, του σταβλοχελίδονου και του σπιτοχελίδονου στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού»
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία Μαθητών και Δασκάλων, με την συμμετοχή Σχολικών Μονάδων Δημοτικών Σχολείων του Αιτωλικού, του Νεοχωρίου, της Κατοχής και του Λεσινίου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα προστατευόμενα είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή, τις οργανωμένες δράσεις προστασίας τους από την Μονάδα Διαχείρισης σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και την σημαντικότητα, τους λόγους και την ανάγκη που υπάρχει για προστασία αυτών των ειδών. Η Ημερίδα εξελίχθηκε με διαδραστικό τρόπο εμπλέκοντας τους μαθητές με την θεματολόγια σε όλη την διάρκεια.
Την Ημερίδα άνοιξε ο κ. Σελιμάς Ιωάννης, προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, ο οποίος αφού χαιρέτισε τις εργασίες της Ημερίδας, ευχαρίστησε τη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου για την φιλοξενία, καλωσόρισε τους μαθητές των Σχολείων που παρευρέθηκαν και ξεκίνησε με μια εισαγωγή στην θεματολογία της ημέρας. Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιλίκα Θεόδωρου.
Ο κ. Μαμάσης Διονύσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc, συνεργάτης της Μονάδας Διαχείρισης, παρουσίασε με έναν ιδιαίτερα διαδραστικό τρόπο προσέγγισης τους αποδημητικούς συμπολίτες μας, τους πελαργούς και τα κιρκινέζια. Οι φτερωτοί συγκάτοικοι έρχονται από το μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι και τις ζεστές χώρες της Αφρικής για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Ο κ. Μαμάσης δεσμεύτηκε να συμμετέχουν και οι μαθητές στην δράση δακτυλίωσης των πελαργών 2023 ως οι μικροί δακτυλιωτές/ερευνητές.
Στη συνέχεια η κα Καρανίκα Μαλβίνα, Γεωλόγος MSc, υπάλληλος της Μονάδα Διαχείρισης παρουσίασε τις «Δράσεις Βελτίωσης της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Σταβλοχελίδονων και Σπιτοχελίδονων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των συνθηκών συνύπαρξης τους με τον άνθρωπο στα πλαίσια του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ».
Τέλος, ο κ. Νικόλαος Νούλας από την Εθελοντική ομάδα Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου και συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, παρουσίασε στους μικρούς μαθητές τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι μας σαν πολίτες να βοηθήσουμε στη διατήρηση των ειδών χελιδόνι, κιρκινέζι, λευκός πελαργός.
Ολοκληρώνοντας, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της ημερίδας από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης κ. Ιωάννη Κασβίκη και πραγματοποιήθηκε διαδραστική συζήτηση μεταξύ των μαθητών και των ειδικών επιστημόνων με ερωτήσεις, απαντήσεις και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, ενώ κλείνοντας μοιράστηκαν αναμνηστικά θεματικά δώρα στους μαθητές.
Σχετικά Άρθρα
«Φάρμα»: 50.000 ευρώ στη Μαρία!
«Κατάρα»: Φινάλε με τη Μίρκα!
«Famagusta»: Το συγκινητικό φινάλε