«Περιβαλλοντική παρακολούθηση Ερπετοπανίδας στο Σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων» (Photos)

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) στα πλαίσια της πράξης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων υλοποιεί τη δράση παρακολούθησης, καταγραφής μελέτης της ερπετοπανίδας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων.

  • Οι Εχινάδες χωρίζονται σε δύο νησιωτικές συστάδες, τις βόρειες και τις νότιες. Διακρίνονται για την πλούσια βιολογική ποικιλότητα και αποτελούν συγκρότημα μικρών με χαμηλού ύψους νησίδες του Ιονίου.

Βρίσκονται πλησίον των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας και γειτνιάζουν με το υγροτοπικό οικοσύστημα Μεσολογγίου-εκβολών Αχελώου ποταμού συνθέτοντας μια έντονη οικολογική αλληλεπίδραση. Αποτελούν καταφύγια για πολλά θαλασσοπούλια και αρπακτικά πουλιά ενώ καλύπτονται από θαμνώδες σχηματισμούς. Τα δυο μεγαλύτερα νησιά, η Οξεία που είναι η νοτιότερη νησίδα και βρίσκεται στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου αλλά και ο Πεταλάς καλύπτονται στο μεγαλύτερο τμήμα τους από δεντρώδη βλάστηση.

Ερευνητές περιβάλλοντος (περιβαλλοντολόγος-ερπετολόγος) και με τη συμβολή των εποπτών φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη φθινοπώρου 2022 στα πλαίσια περιβαλλοντικής παρακολούθησης για την βελτίωση του βαθμού διατήρησης ειδών πραγματοποίησαν ερπετολογική διερεύνηση των νησιωτικών οικοσυστημάτων.

Με τακτικές επισκέψεις στο πεδίο σε όλες τις βραχονησίδες κατά την περίοδο των δειγματοληψιών καταγράφηκαν 10 διαφορετικά είδη (2 είδη χελωνών, 4 είδη σαυρών και 4 είδη φιδιών) τεκμηριώνοντας το πληροφοριακό κενό της γεωγραφικής διασποράς των ερπετών της προστατευόμενης περιοχής. Παράλληλα εντοπίστηκαν προβλήματα αλλά και οι πιέσεις που δέχονται οι βραχονησίδες με στόχο την ορθολογική διατήρηση της φύσης και τις άμεσες και βέλτιστες λύσεις.

Η παρούσα εργασία αντίστοιχα αντιπροσωπεύει την πρώτη συστηματική ερπετολογική έρευνα που διεξήχθη στο προστατευόμενο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων και θα πραγματοποιηθεί και το 2023.

Η δράση έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από τους εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.