Η αρτηριακή πίεση αυξομειώνεται συνεχώς στη διάρκεια του 24ωρου. Φυσιολογικά όμως είναι υψηλότερη το πρωί και χαμηλότερη το απόγευμα και το βράδυ.
- Οι τιμές που έχει η αρτηριακή πίεση τη νύχτα μπορεί να αποτελούν δείκτη για τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν η αρτηριακή πίεση τη νύχτα έχει σημαντική διαφορά από την ημερήσια, αυξάνονται οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι για τους ασθενείς.
Ειδικότερα, όταν η συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) συστηματικά αυξάνεται κατά 20 mmHg ή περισσότερο τη νύχτα, τότε αυξάνεται:
- Κατά 18% ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού
- Κατά 25% ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιακής ανεπάρκειας
Αντίστοιχα, σε όσους συστηματικά έχουν φυσιολογική πίεση την ημέρα αλλά υψηλότερη πίεση τη νύχτα, διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.
Κίνδυνος, όμως, υπάρχει και όταν μειώνεται η αρτηριακή πίεση τη νύχτα. Όταν η μείωση υπερβαίνει το 20% σε σύγκριση με την ημερήσια, υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Η αρτηριακή πίεση τη νύχτα αναγνωρίζεται ολοένα περισσότερο ως δείκτης του μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kazuomi Kario, καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Jichi, στο Tochigi της Ιαπωνίας. «Δυστυχώς, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι έχουν παθολογικές διακυμάνσεις της πίεσής τους στη διάρκεια του 24ωρου».
Η φυσιολογική πίεση και η 24ωρη καταγραφή
Η αρτηριακή πίεση αυξομειώνεται ασταμάτητα στη διάρκεια της ημέρας. Φυσιολογικά όμως είναι υψηλότερη το πρωί και χαμηλότερη το απόγευμα και το βράδυ.
«Στη διάρκεια του ύπνου γενικά είναι 10-20% χαμηλότερη», λέει ο Dr Raymond Townsend, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Όταν κοιμόμαστε, περιορίζονται στο ελάχιστο οι περισσότεροι παράγοντες που την επηρεάζουν. Γι’ αυτό τον λόγο μπορούμε να αποκομίσουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της πιέσεως ενός ατόμου».
Ωστόσο οι γιατροί συνήθως αξιολογούν τις μετρήσεις της πίεσης στο ιατρείο για να διαγνώσουν, π.χ., την υπέρταση. Οι μετρήσεις την ημέρα, όμως, δεν αντανακλούν τις τιμές που έχει η αρτηριακή πίεση τη νύχτα. Επομένως, ο γιατρός μπορεί να μην ξέρει ότι ο ασθενής έχει σημαντικές αυξήσεις ή μειώσεις το βράδυ.
Τα νέα ευρήματα αποτελούν μία ακόμα ένδειξη πως η 24ωρη καταγραφή της πίεσης είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της υπέρτασης, εκτιμούν οι ερευνητές. Η 24ωρη καταγραφή γίνεται με φορητό πιεσόμετρο που φορά ο ασθενής για 24ώρες. Το πιεσόμετρο καταγράφει πολύ συχνά την πίεσή του, ακόμα και όταν αυτός κοιμάται.
Η νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 6.359 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 57 έως 80 ετών. Σχεδόν οι μισοί ήσαν άνδρες, ενώ περισσότερο από το 75% έπασχαν από υπέρταση. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 4 χρόνια κατά μέσον όρο, στη διάρκεια των οποίων τους υπέβαλλαν:
- Σε 20 μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης την ημέρα
- Σε επτά 24ωρες καταγραφές της πίεσής τους
Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως είχαν καταγραφεί 306 καρδιαγγειακά επεισόδια. Πιο αναλυτικά ήταν:
- 119 εγκεφαλικά επεισόδια
- 99 κρούσματα στεφανιαίας νόσου
- 88 κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας
Όσοι από τους εθελοντές είχαν αυξημένη πίεση στη διάρκεια του ύπνου, ήταν πιθανότερο να υποστούν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Και αυτό ίσχυε ακόμα και για όσους είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στη διάρκεια της ημέρας.
giatros-in.gr
Σχετικά Άρθρα
Η Γέφυρα Επισκοπής ενώνει δύο Νομούς
Η Λίτσα Πατέρα για τον ΑΝΤ1 και το 2025!
«Άγιος Έρωτας»: Στην κορυφή τον Δεκέμβριο!