Πιο έγκυρα τα self tests αν χρησιμοποιούμε τη μπατονέτα στο λαιμό;

Την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι ανησυχούν για το κατά πόσο μπορεί να εντοπιστεί ένα κρούσμα με ένα self test στο σπίτι.

  • Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποιος να κάνει ρινικό τεστ και να βγει αρνητικός και ακολούθως να κάνει στοματοφαρυγγικό τεστ και να διαγνωσθεί θετικός. Και αυτό γιατί η Όμικρον έχει πολλές φορές συμπτωματολογία που εντοπίζεται στο λάρυγγα και όχι στη μύτη.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του self test με φαρυγγικό δείγμα και όχι με δείγμα από τη μύτη. Εν ολίγοις, μπορεί να αποτελεί λύση η συλλογή επιχρίσματος με την τοποθέτηση της μπατονέτας του κιτ στο λαιμό και όχι στο ρουθούνι;

Πολλοί είναι οι χρήστες στα social media που υποστήριξαν ότι το δοκίμασαν στο σπίτι και είδαν με έκπληξη ότι ενώ το τεστ μύτης βγήκε αρνητικό, όταν δοκίμασαν να κάνουν self test με τη μπατονέτα στο λαιμό βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Επειδή τα συμπτώματα φαίνεται να ξεκινούν νωρίτερα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με Όμικρον, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην αναπτύσσεται ακόμη στη μύτη όταν κάνετε την πρώτη εξέταση», έγραψε στο Twitter ο επιδημιολόγος και ειδικός σε τεστ Μάικλ Μίνα, ένας ένθερμος υποστηρικτής των ταχέων δοκιμών, όπως δημοσιεύει η ertnews.gr, «που πρόσφατα άφησε τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του θέσεις στο Χάρβαρντ και τώρα είναι επικεφαλής επιστήμονας για την εταιρεία λογισμικού βιοτεχνολογίας eMed.

 

«Ο ιός μπορεί να ξεκινήσει πιο κάτω», συνέχισε. «Το μάκτρο λαιμού + ρινικό μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες να κολλήσει ο ιός στη μπατονέτα».

Ο Eric Feigl-Ding, επιδημιολόγος και ανώτερος συνεργάτης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, συμφώνησε. «Η Όμικρον είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες παραλλαγές», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες στρατηγικές δοκιμών».

 

Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αποθαρρύνει έντονα την απόκλιση από τις συγκεκριμένες οδηγίες που συνοδεύουν τα κιτ δοκιμών.

Σύμφωνα με την washingtonpost.com, ο Οργανισμός «έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των πολιτών κατά την αυτο-συλλογή επιχρισμάτων λαιμού, καθώς είναι πιο περίπλοκα από τα ρινικά επιχρίσματα – και εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ασθενή».

Άλλοι επιδημιολόγοι επανέλαβαν την προειδοποίηση του FDA και είπαν ότι οι οδηγίες για τις δοκιμές δεν θα πρέπει να αλλάξουν, μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να στραφούμε σε μια νέα μέθοδο δειγματοληψίας», δήλωσε ο Albert Ko, λοιμωξιολόγος και επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.

Ενώ συμφώνησε ότι η προσθήκη της μπατονέτας στο λαιμό «έχει κάποιο σκεπτικό», ο Yuka Manabe, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Καινοτόμων Διαγνωστικών για Λοιμώδη Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τόνισε ότι «δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν να χρησιμοποιηθούν τα τεστ».

in.gr