Πίτα με αρνί

Συστατικά

σέλερι
πράσα
κρεμμύδι
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
2-3 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα για το σερβίρισμα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κ.γ. κανέλα
αλάτι
πιπέρι
500 γρ. αρνί, ψητό, που μας έχει περισσέψει
30 γρ. σταφίδες
1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε μικρούς κύβους
450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες
1 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

General
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σέλερι, τα πράσα και το κρεμμύδι.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 80 γρ. ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε το ψητό αρνί που μας έχει περισσέψει και αν έχει κόκαλα τα αφαιρούμε.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αρνί στο τηγάνι με τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τις σταφίδες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Λαδώνουμε τον πάτο ενος ταψιού 36×28 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας, πασπαλίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το 1/3 από τη γέμιση, λίγη γραβιέρα και σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Τελειώνουμε την πίτα σκεπάζοντας πάλι με 3 φύλλα κρούστας.
Τυλίγουμε τις γωνίες προς τα μέσα, λαδώνουμε το τελευταίο πάνω-πάνω φύλλο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρουμε με έξτρα δεντρολίβανο.
akispetretzikis.com