Πίτσα πατάτας με σπαράγγια

Συστατικά

Για το ζυμάρι

  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 250 ml νερό, χλιαρό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 300 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το πέστο

  • 100 γρ. kale, φρέσκο
  • 60 γρ. καρύδια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την πίτσα

  • 20 σπαράγγια
  • 10 πατάτες baby

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τα δύο αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα  μέχρι να δέσει η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αυτό θα πάρει 5-8 λεπτά.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολάκι το οποίο το έχουμε λαδώσει, σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Ξεκινάμε παράλληλα να ετοιμάζουμε το πέστο και βάζουμε όλα τα υλικά για αυτό στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια απαλή πάστα. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στο μαντολίνο λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να βράσει.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και τα σπαράγγια, χωριστά καλύτερα, και βράζουμε για 3 λεπτά.
  • Σουρώνουμε τα λαχανικά και και τα ξεπλένουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολάκι αφού έχει φουσκώσει,
  • Ζυμώνουμε ελαφρά, το χωρίζουμε στα 2 και ανοίγουμε με το πλάστη και λίγο αλεύρι σε διάμετρο 25-30 cm. Το ζυμάρι βγάζει μια μεγάλη ή δύο κανονικές πίτσες.
  • Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε το πιέζουμε με τα δάκτυλα και κάνουμε λακκάκια στη ζύμη ενώ αφήνουμε ανέπαφο το ζυμάρι στην περιφέρεια της πίτσας.
  • Απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι το πέστο.
  • Τοπεθετούμε τις πατάτες  και  τα σπαράγγια και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μεταφέρουμε πολύ  προσεκτικά την πίτσα σε ένα  ταψί.
  • Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε 20-25 λεπτά.

akispetretzikis.com