Πλαφόν στα κέρδη για καύσιμα και προϊόντα

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στα κέρδη για καύσιμα και προϊόντα. Το εν λόγω μέτρο θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.

  • Πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ

Η τροπολογία αφορά πλαφόν στο κέρδος για την τιμή των καυσίμων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Ορίζεται, δε, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν.

Λόγω του πολέμου και του κοροναϊού διαταράσσεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ιδίως σε ότι αφορά τα υγρά και αέρια καύσιμα καθώς και τα δημητριακά, αναφέρετια στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα πρότυπα έργα υποδομής. (Δείτε εδώ αναλυτικά την τροπολογία)

«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση αυτή για τον προσπορισμό αθέμιτων κερδών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  • Περιστολή της αθέμιτης κερδοφορίας

«Αποκτούμε ένα εργαλείο για να γίνει σε όλους σαφές ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία σε κάποιους για να αποκτήσουν υπερκέρδη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην τροπολογία.

«Δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας πάνω στη διεθνή έκρηξη των τιμών και καπέλο για κάποιους που θα θελήσουν να βγάλουν χρήματα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προειδοποίησε ότι άμα τη ψήφιση της τροπολογίας, θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι. «Τώρα είναι ώρα να φερθούμε υπεύθυνα, δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διατάξεις της τροπολογίας, για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι «να αποφύγουμε κάποιοι να προσπαθήσουν μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου και της φασαρίας και με τη δικαιολογία ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση διεθνώς των τιμών, που δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή, να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους, για να κάνουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, αρπαχτή. Θέλουμε να αποφύγουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ασυνείδητους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την κρίση για να βγάλουν λεφτά».

  • Όριο το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου 2021

Ο υπουργός είπε ότι η άνοδος, με αυτόν τον εκρηκτικό ρυθμό, των πρώτων υλών, αναπόφευκτα θα φτάσει και στους καταναλωτές. «Δεν θέλω να υποσχεθώ στον ελληνικό λαό ότι με την παρούσα διάταξη, δεν θα αυξάνονται οι τιμές. Οι τιμές θα αυξάνονται, υποχρεωτικά, κατά το μέτρο που αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης αναπόφευκτα. Αν μπει διατίμηση σε τιμή κάτω από το κόστος, αυτό που θα γίνει είναι έλλειψη αγαθών και μαύρη αγορά. Πολύ απλά».

Η τροπολογία, εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης «βάζει όριο, στον Σεπτέμβριο του 2021, και λέει ότι το τάδε διυλιστήριο, ο δείνα μεταφορέας καυσίμων ή το τάδε πρατήριο- διότι η διάταξη εφαρμόζεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα κάθετα- όσο περιθώριο κέρδους είχε τότε, να είναι το ανώτατο ποσοστό που του επιτρέπεται να έχει σήμερα, δεν μπορεί να το αυξήσει».

Εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαπιστώσουν, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι κάποιος έχει βάλει «καπέλο», έχει αυξήσει αυτό το περιθώριο κέρδους, σε αυτή την περίπτωση επιβάλλουν πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και το 1 εκατομμύριο. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με την τροπολογία υποχρεώνονται άπαντες, και οι επιχειρήσεις και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, να παραδίδουν στις υπηρεσίες όλα τα διαθέσιμα, σε αυτούς, στοιχεία, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος και αν κάποιοι αποκρύψουν κάποια από αυτά τα στοιχεία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο, πέραν της παράβασης.

  • Με ποιο μηχανισμό τα ελεγκτικά όργανα θα υπολογίζουν το μεικτό κέρδος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για τις αυξήσεις, το κόμμα του θέλει να συμβάλλει θετικά στη νέα προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση να συγκρατηθούν οι τιμές. Κάλεσε ωστόσο τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιος θα είναι ο μηχανισμός με τον οποίο τα ελεγκτικά όργανα θα υπολογίζουν το μεικτό κέρδος, και ζήτησε συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να μην υπολογίζονται άλλου είδους κόστη, για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ανέφερε επίσης ότι ο ΕΦΚ στα καύσιμα είναι εργαλείο που μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει για να συγκρατηθούν οι τιμές, δηλαδή να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα.

«Η τροπολογία έχει γραφτεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τη ΔΙΜΕΑ, και ήδη έχει ενσωματώσει τους ελέγχους που έχουν γίνει έως σήμερα, για όλα τα υλικά υγειονομικού χαρακτήρα, στα οποία είχαμε θεσπίσει αντίστοιχο περιθώριο ανωτάτου ορίου κέρδους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προσέθεσε ότι με τον τρόπο αυτό και οι τιμές στην Ελλάδα κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, και πρόστιμα επιβλήθηκαν. Δεν απέκλεισε πάντως διορθωτικές παρεμβάσεις, αν διαπιστωθεί η ανάγκη.

  • Το δυιλιστήριο κερδίζει όταν πέφτει η αγορά του καυσίμου και όχι όταν ανεβαίνει

Σε σχέση με τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πάντως ότι κάθε μέτρο με μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, πρέπει να αποφασίζεται με πολύ μεγάλη περίσκεψη, στον κατάλληλο χρόνο, και συνεπώς σήμερα μια βεβιασμένη κίνηση που θα μεγάλωνε και την δημοσιονομική αγωνία των αγορών, θα ήταν μια κακή επιλογή.

Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης  προσέθεσε ότι γίνονταν ήδη έλεγχοι στα διυλιστήρια και ασφαλώς θα ελεγχθούν όλοι για την περίοδο και πριν από σήμερα. «Είμαι όμως απολύτως βέβαιος πως όταν ανεβαίνει τόσο πολύ η πρώτη ύλη, ο τελευταίος που κερδίζει είναι το διυλιστήριο -για όποιον ξέρει πως δουλεύει η αγορά καυσίμων. Το διυλιστήριο κερδίζει όταν πέφτει η αγορά του καυσίμου και όχι όταν ανεβαίνει», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  • Προστασία από αισχροκέρδεια

Αναφερόμενος στην ρύθμιση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε νωρίτερα ότι «σκοπό έχει να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Δηλαδή, από κινήσεις αποκόμισης κέρδους, οι οποίες δεν ερμηνεύονται και δεν δικαιολογούνται, ακόμη και από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Τι έχουμε παρατηρήσει; Ότι, βεβαίως, έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών, αλλά η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν αυτές να μεταφέρονται μέσα σε λίγες ώρες στον Έλληνα καταναλωτή.

»Όπου, λοιπόν, παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, ενεργοποιώντας ή και επικαιροποιώντας ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν και αξιοποιήθηκαν και την περίοδο της
πανδημίας ορισμένες φορές, δίνουμε στην ελληνική Πολιτεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους, εργαλεία προκειμένου να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν έτσι τον σωστό τρόπο λειτουργίας της αγοράς» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

in.gr