Πλατεία Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων, στον Άγιο Κων/νο Αγρινίου (Videos – Photos)

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η ονοματοθεσία της Πλατείας «Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων» στον Άγιο Κωνσταντίνο που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου, την Κοινότητα Αγ. Κωνσταντίνου, το Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων ν. Αιτωλοακαρνανίας και το Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς».

  • Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ανέφερε σχετικά: «Με την ονοματοθεσία της συγκεκριμένης πλατείας κρατάμε ζωντανή την ιστορία των Μικρασιατών και των Ποντίων συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Δεν λησμονούμε ότι, χωρίς γνώση της ιστορίας, δεν υπάρχει εθνική συνείδηση. Η σημερινή εκδήλωση
    ξυπνά μνήμες από την εποχή που ο, υπό διωγμόν, Ελληνισμός της Μικράς Ασίας
    και του Πόντου άφηνε πίσω του τα ιερά και τα όσια. Αφιερώνουμε τη σημερινή ημέρα σε όλους τους Μικρασιάτες και Πόντιους που κατάφεραν να επιβιώσουν
    και να μεγαλουργήσουν. Που έγιναν πόλος προκοπής και φώτισαν το μέλλον των επόμενων γενιών».

Ο πρ. της Κοινότητας Αγ. Κωνσταντίνου Θ. Σειτανίδης σημείωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το μαζικό έγκλημα παραμένει ατιμώρητο και από εδώ σήμερα στη μνήμη όσων χάθηκαν άδικα παραμένει ζωντανό το αίτημα μας για δικαιοσύνη και αναγνώριση της γενοκτονίας και της μικρασιατικης καταστροφής».

Ευχαριστίες προς την Δημοτική Αρχή εξέφρασαν οι πρόεδροι των συλλόγων κ. Ανδριάννα Γκούρλια και Δήμος Σιδηρόπουλος ενώ ο κ. Θ. Γαμβρούλης διάβασε συγκινημένος το ποίημα «Ματωμένη Πατρίδα» της Ολυμπίας Κανιώτη.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Βουλευτής Γ.Βαρεμένος, οι Αντιδήμαρχοι Κ. Καλαντζής Μ. Παπαγεωργίου, Π. Μαρνέζος, Γ. Καραμητσόπουλος, η Πρ. της Κοιν. Αγρινίου Φ. Βλάχου, ο Πρ. της Κοιν. Καλυβίων Δ. Αναστασίου, ο Πρ. του Ε.Σ. Σ. Κωστίκογλου.

Οι ιστοσελίδες του «Agrinio365» Media Group (Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr) σας μεταφέρουν βίντεο με τις δηλώσεις όλων όσων μίλησαν καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

Ακολουθεί το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων:

3.Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές Σχολείων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με θέμα “Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” στο Δημοτικό κατάστημα Αγίου Κων/νου.
Διάρκεια έκθεσης : Από Τετάρτη 11/5/2022 έως και Τετάρτη 18/5/2022.
Ώρες λειτουργίας : Τετάρτη έως Σάββατο : 19:00-21:00
Κυριακή : 10:00-12:00

4.Εκδήλωση μνήμης στην Ι.Π Μεσολογγίου-κτίριο Χρυσόγελου Σάββατο 14/5/2022 και ώρα 19:00.
Ομιλητής : ΦΩΤΙΑΔΗΣ Κων/νος-Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Μουσικό αφιέρωμα.

5.Κατάθεση στεφάνων στα ποντιακά χωριά Μπαμπαλιό, Ματσούκι και Κυψέλη με κατάληξη στην πλατεία Αγίου Κων/νου και θα ακολουθήσει μικρό αφιέρωμα.
Κυριακή 15/5/2022 και ώρα 16:30.

6.Εκδήλωση μνήμης στην έδρα του Συλλόγου μας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Τμήμα Αγρινίου.
Τετάρτη 18/5/2022 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό κατάστημα Αγίου Κων/νου

8.Λαμπαδηφορία από την πλατεία Αγίου Κων/νου με κατάληξη στην πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλεως και θα ακολουθήσει μικρής διάρκειας αφιέρωμα.
Πέμπτη 19/5/2022 και ώρα 19:30.

9.Τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας.
Κυριακή 22/5/2022

10.Αγώνας μνήμης 5χλμ. στην Δημοτική Κοινότητα Αγίου Κων/νου σε συνεργασία με τον Φιλαθλητικό σύλλογο Αγρινίου υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου.
Θα ακολουθήσει μουσικό ποντιακό αφιέρωμα.

Κυριακή 22/5/2022 και ώρα 19:00.


«Agrinio365» Media Group (Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr)