Για ποιους σημαντικούς λόγους ο ντοματοχυμός αξίζει μια θέση στη διατροφή μας;

H ντομάτα αποτελεί αγαπημένο συστατικό της ελληνικής κουζίνας, ωμή ή μαγειρεμένη, με πολλά θρεπτικά συστατικά και υπέροχη γεύση. Αυτό που έρχεται να προσθέσει η νέα μελέτη είναι η αξία του ντοματοχυμού για την υγεία μας, την οποία πολλοί δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως πίνοντας ανάλατο χυμό ντομάτας μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης, δύο παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης αποδεικνύουν ότι η αρτηριακή πίεση σε 94 συμμετέχοντες με υπέρταση έπεσε σε σημαντικό βαθμό μετά την κατανάλωση χυμού ντομάτας. Πιο συγκεκριμένα, η συστολική αρτηριακή πίεση ελαττώθηκε από 141.2 σε 137 mmHg και η διαστολική κατά μέσο όρο από 155 σε 149.9 mg/dL. Ακόμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL (κακής) χοληστερόλης σε 125 συμμετέχοντες μειώθηκαν κατά μέσο όρο από 155 σε 149,9 mg/dL. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα ήταν παρόμοια και για τους άντρες και για τις γυναίκες καθώς και για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Εκτός από αυτόν το σημαντικό λόγοι, υπάρχουν και άλλοι που θα σας κάνουν να σκεφθείτε να εντάξετε τον ντοματοχυμό στο διαιτολόγιο σας. Ανακαλύψτε τους εδώ:

Υγιές και λαμπερό δέρμα: Η συστηματική κατανάλωση της ντομάτας θρέφει το δέρμα από μέσα προς τα έξω καθώς οι χημικές ενώσεις της ντομάτας μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της ακμής, να βελτιώσουν τις διχρωμίες αλλά και την υπερβολική έκκριση σμήγματος.

Μειώνει τη χοληστερόλη: Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο χυμός της ντομάτας μειώνει τις τιμές της κακής χοληστερόλης λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό βέβαια συμβαίνει στα πλαίσια συγκεκριμένης διατροφής.

Συμβάλλει και στην απώλεια βάρους: Μια μελέτη από το 2015 ανακάλυψε ότι ένας χυμός ντομάτας καθημερινά συμβάλλει στην μείωση του βάρους γύρω από τη μέση, πάλι φυσικά ακολουθώντας υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής στο σύνολο του.

Βοηθά στην πέψη:  Η ντομάτα χάρη στις ουσίες που περιέχει βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος σας βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο “Journal of Food Science and Nutrition”.

therapies.gr