Το άνοιγμα των κλειστών χώρων ιδιαίτερα στην εστίαση έχει τοποθετηθεί για τις 15 του Ιουλίου, αν και η διασπορά του ιού και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, προκαλεί δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, που φτάνουν μέχρι και στην επανεξέταση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
- «Αμιγείς» και «μεικτοί» χώροι
Στις 15 Ιουλίου, ανοίγουν οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων, οι οποίοι και χωρίζονται σε «αμιγείς» και «μεικτούς». Σε όσους οι καταστηματάρχες διαλέξουν να χαρακτηρίσουν «αμιγείς» επιτρέπεται η παρουσία μόνο όσων έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ η πληρότητα ορίζεται στο 85%.
Αντίθετα σε όσους οριστούν ως «μεικτοί», η πληρότητα ορίζεται στο 50% και η είσοδος επιτρέπεται με αρνητικό test, rapid ή PCR, όχι όμως και self test.
Τα πρόστιμα για καταστηματάρχες και πελάτες
Τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά» τόσο για τους παραβάτες καταστηματάρχες όσο και για τους «πονηρούς» πελάτες.
Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να δηλώσουν αν ο χώρος του είναι «αμιγής» ή «μεικτός». Αν δεν το κάνουν τιμωρούνται με 3.000 ευρώ πρόστιμο. Υποχρεούνται ακόμα να ενημερώνουν με σήμανση στην είσοδο του καταστήματος για τι είδους χώρο πρόκειται. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Τα καταστήματα τιμωρούνται από την πρώτη παράβαση με αναστολή λειτουργίας από 7 στην πρώτη περίπτωση, έως 15 μέρες στην υποτροπή και οριστική αφαίρεση άδειας στην τρίτη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και τις 10.000.
Πελάτης χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, όμως τα πράγματα είναι… 10 φορές χειρότερο αν το έγγραφο που φέρει είναι πλαστό καθώς τότε θα τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ!
Μέσω του gov.gr οι πελάτες θα μπορούν να αναζητήσουν αν το κατάστημα που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγές ή μεικτό αλλά και αν έχει υποπέσει σε κάποια σχετική παράβαση.
Η εφαρμογή και ο έλεγχος του πιστοποιητικού
Η δέσμευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πως στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα επιτρέψει την επιβεβαίωση των εγγράφων από τους καταστηματάρχες.
Η εφαρμογή αυτή θα επιτρέπει με μια σάρωση του barcode των εγγράφων, να βεβαιώνεται η εγκυρότητά τους με τρεις χρωματικές ενδείξεις:
- Πράσινη αν πρόκειται για έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
- Κίτρινη για αρνητικό τεστ
- Κόκκινη για λανθασμένο ή πλαστό έγγραφο
dikaiologitika.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Κλεονίκη Δελημήτρου: Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 63 ετών
Πάρκο Αγρινίου: Αποκαλυπτικά βίντεο τη στιγμή της κλοπής δίκυκλου
Υποστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ. ο Αγρινιώτης Λ. Κατσαντώνης και ο Ναυπάκτιος Κ. Κακούσης