Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς την Εφορία να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν από το 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.
- Την πόρτα των 100 και 120 δόσεων ετοιμάζεται να ανοίξει και για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση στους πληττόμενους φορολογούμενους οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις τους όταν ξέσπασε η πανδημία, ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών που αφήνει πίσω της η υγειονομική κρίση σε πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα ρύθμισης των κορωνοχρεών που συζητείται με τους θεσμούς θα προβλέπει 60 μηνιαίες χαμηλότοκες δόσεις με το οικονομικό επιτελείο να λέει «όχι» σε κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν στην Covid εποχή.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς την Εφορία να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν από το 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.
Στις βασικές γραμμές του κυβερνητικού σχεδίου για τη διευκόλυνση των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην αποπληρωμή των οφειλών που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, που ξέσπασε η πανδημία, αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Σκάι), ο οποίος σημείωσε ότι οι οφειλές της πανδημίας κινούνται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 6-7 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο έχει έως εξής:
Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας. Την τελευταία φορά είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, εφόσον:
- Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
- Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
- Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31/12/2020.
- Είχαν εξοφλήσει σχεδόν όλες τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 δόσεων ή των 120 δόσεων.
Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των χρεών που αφήνει πίσω της η πανδημία σε 5 χρόνια. Με χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και να βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, εξετάζεται το σενάριο να ρυθμιστούν περισσότερες φορολογικές οφειλές που γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση και όχι μόνο αυτές που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξεως του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου. Η ρύθμιση δεν θα συνοδεύεται με κούρεμα των οφειλών, καθώς όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα και «όχι με τυφλά μέτρα, όπως κουρέματα που επιβάλλονται επί δικαίους και αδίκους».
in.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Προτομή Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά: Ομόφωνα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Αντώνης Λυμπέρης: Η Έλενα Μακρή Λυμπέρη και τα παιδιά τους είπαν το τελευταίο «αντίο»
Βέφα Αλεξιάδου: Μόνο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, από τους διάσημους, στην Εξόδιο Ακολουθία