Πότε θα αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα – Τι θα γίνει με σχολεία και νυχτερινή διασκέδαση – Προς τις 14 Δεκεμβρίου η επαναλειτουργία κομμωτηρίων
- Χρόνο μιας εβδομάδας παραχώρησε για άλλη μια φορά χθες η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας την ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το τελευταίο από τη διαρκή εισροή νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να μεταθέτει -προς στιγμήν- την ημερομηνία λήξης της καραντίνας για τις 14 Δεκεμβρίου.
Η νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων τοποθετεί ταυτόχρονα σε δεύτερο χρόνο και την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα, σημεία του οποίου, ωστόσο, αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στο γκρίζο τοπίο από τις ανθρώπινες απώλειες και τον αμετάβλητο σχεδόν -σταθερά τετραψήφιο- αριθμό νέων κρουσμάτων.
Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν τροχοπέδη για κάθε εορταστική νότα, την επαναλειτουργία των καταστημάτων πώλησης εποχικών ειδών (δηλαδή χριστουγεννιάτικων προϊόντων), μαζί με την δυνατότητα να πωλούν αντίστοιχα προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ενώ λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο και των τρόπο λειτουργίας τους, συνολικά 110 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Παρά την ψυχολογική αυτή τονωτική ένεση, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεων αυτών λόγω του περιορισμένου χρόνου λειτουργίας τους στα τέλη, δηλαδή, κάθε έτους, στολίδια και λαμπιόνια δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, που διαμορφώθηκαν χθες στα 1.886 και 622 αντίστοιχα. Η κατάσταση, παράλληλα, εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα, με το κυβερνητικό επιτελείο να συναρτά πλέον κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων με το ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.
Επιδημιολογικό φρένο
«Η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ακόμη πιο κάθετος στην όποια χαλάρωση εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Ό,τι αποφασίσει η Κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας» περιέγραψε ο κ. Κικίλιας, ξεκαθαρίζοντας πως «προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν».
Πρώτα πανδημία, μετά εμπόριο
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο αρμόδιος υπουργός για την επαναλειτουργία της αγοράς, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας χθες πως «με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι σχετικές αποφάσεις περί ανοίγματος της αγοράς έχουν αναβληθεί. Δεν είναι δυνατόν με 2.000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως να είναι το άνοιγμα της αγοράς. Το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε με αξιολογική σειρά τους στόχους της κυβέρνησης, συνδέοντας ευθέως το λιανεμπόριο με το εμβόλιο.
Καραντίνα τώρα για τρίτο κύμα
«Πρώτος στόχος να πέσει η πανδημία. Δεύτερος στόχος να ανοίξει ομαλά η αγορά και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Ακόμα είμαστε στον πρώτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. Μιλώντας και με αριθμούς, με 2.000 κρούσματα «είμαστε μακριά από το άνοιγμά της» αγοράς σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «ο αριθμός των κρουσμάτων και των κατειλημμένων ΜΕΘ πρέπει να είναι τέτοιος που σε ένα τρίτο κύμα το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Το ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο έχει ως αποτέλεσμα η Επιτροπή των επιστημόνων να συνεδριάζει πλέον σε καθημερινή βάση, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, ενώ τα μέλη της επιλαμβάνονται κάθε ζητήματος που ανακύπτει στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως έγινε χθες με τα σχολεία.
Κλειστά σχολεία
Σε ειδική συνεδρίασή τους με θέμα την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν επί της αρχής το ενδεχόμενο αυτό, με αρκετούς εκ των επιστημόνων να ζητούν να μετατεθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων. Παρότι μάλιστα οι επιστήμονες ανανέωσαν το ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα, για να το συζητούν για άλλη μια φορά πριν καταλήξουν αμετάκλητα, η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου προδικάζει ήδη το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής, με το σχολικό κουδούνι να ηχεί εκ νέου από Γενάρη.
Νυχτερινή ζωή με εμβόλιο
Εκτός από τα σχολεία, στη λίστα με τα κλειστά καταστήματα περιλαμβάνονται ήδη τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και οι πολυχώροι ψυχαγωγίας, τα οποία θα επανακκινήσουν μαζί με τους εμβολιασμούς. Εφόσον για το κυβερνητικό επιτελείο η νυχτερινή ζωή θα επανέλθει μαζί με την εφαρμογή της πρώτης δόσης του εμβολίου, αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτόματα στην επάνοδό τους στις αρχές του 2021, καθώς οι πρώτες δόσεις «θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου», όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως «βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», ενώ για το σκοπό αυτό προετοιμάζονται στη χώρα 1.018 κέντρα, στα οποία θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.
Στην αναμονή για το εμβόλιο, θα πρέπει να υπάρξει «πολύ αυστηρή τήρηση των μέτρων» ανέφερε χθες η Πνευμονολόγος, συντονίστρια διευθύντρια 7ης πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, διαπιστώνοντας ακόμη πως «ήδη υπάρχει πολύς κόσμος στους δρόμους» παρά το απαγορευτικό. Οι αυστηροί, ωστόσο, περιορισμοί θεωρούνται για τα αρμόδια υπουργεία αυτονόητοι, όσον αφορά στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, αλλά και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα εστιατόρια. Αν και επιχειρήσεις του κλάδου αντίκεινται στη λειτουργία τους στις γιορτές με αυστηρούς περιορισμούς, προτάσσοντας το άνοιγμά τους μετά το εμβόλιο, το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην κανονικότητα περνά από ένα σφιχτό πλαίσιο κανόνων.
Προσεχώς ανοιχτά
Με αυτούς τους όρους, στα «προσεχώς» είναι η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και μερικών ακόμη καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης πιθανά την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ενώ έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.
protothema.gr
Σχετικά Άρθρα
Στράτος Αγρινίου: Λήξη συναγερμού, βρέθηκε σώα η ηλικιωμένη
Αγρίνιο: Δεν έχει εντοπιστεί ο άνδρας που χτύπησε τον δικυκλιστή
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Ξεκινούν και πάλι τα Εσπερινά Κηρύγματα