Ο τελευταίος εκτεταμένος προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια στην Αιτωλοακαρνανία είχε γίνει πριν από περίπου 20 χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα «Συνείδηση», η οποία τονίζει πως το Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κάνει ήδη ελέγχους σε σχολεία των Δήμων Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας
- Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Στο μικροσκόπιο» μπαίνουν τα δημόσια κτίρια της χώρας σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο και άμεσα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Προτεραιότητα στον έλεγχο θα έχουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται πως ανέρχεται στις 20.000. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος και στην συνέχεια, αν και εφόσον απαιτηθεί, θα πραγματοποιηθεί και δευτεροβάθμιος, ώστε να γίνουν σε δεύτερη φάση και οι πιθανές παρεμβάσεις που μπορεί να απαιτηθεί. Τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια εκτιμάται πως είναι περίπου 45.000.
Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι η διαδικασία του ελέγχου να ολοκληρωθεί σε 8μηνο ορίζοντα, ώστε στη συνέχεια να σχεδιαστούν οι παρεμβάσεις που πιθανότατα θα πρέπει να γίνουν.
Όπως έχει γίνει γνωστό η υλοποίηση του προσεισμικού ελέγχου, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια κλίμακα, θα ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα συνδράμει σε κάθε επίπεδο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85 ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.
Στην Αιτωλοακαρνανία εκτιμάται πως τα δημόσια κτίρια έχουν καλή εικόνα, ωστόσο ο τελευταίος εκτεταμένος προσεισμικός έλεγχος είχε γίνει πριν από περίπου 20 χρόνια…
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» τόσο για το γενικό πλαίσιο του προσεισμικού ελέγχου, όσο και για την εικόνα των δημόσιων κτιρίων γενικά στην Αιτωλοακαρνανία τόνισε:
«Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, από τους οποίους τα θύματα ήταν πάρα πολλά, αποδείχθηκε πόσο σαθρό ήταν εκεί το επίπεδο της κατασκευής των κτιρίων. Μετά την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αποφασίστηκε, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος, όπως επίσης και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την συμμετοχή του ΤΕΕ Ελλάδας, να ξεκινήσει ο προσεισμικός έλεγχος αρχικά όλων των σχολικών μονάδων της χώρας μας και στη συνέχεια όλων των υπόλοιπων δημοσίων κτιρίων.
Αποτελούσε πάγιο αίτημα και ανάγκη και πάρα πολλές φορές το είχε ζητήσει το ΤΕΕ Ελλάδος και τώρα πλέον φαίνεται πως αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Το προηγούμενο διάστημα από τον αρμόδιο οργανισμό, τον οργανισμό κτηριακών υποδομών, είχε ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια που φαίνεται πως δεν είχε τελεσφορήσει. Τώρα η προσπάθεια αυτή γίνεται εντονότερη, προκειμένου να συμμετάσχει και το ΤΕΕ και ο έλεγχος αυτός να οργανωθεί.
Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν παλιά κτίρια, τα οποία είναι κατασκευασμένα με επίσης παλιούς κανονισμούς. Τα κτίρια αυτά είναι και σχολικές μονάδες, άλλα και δημόσια κτίρια. Υπήρχαν κτίρια παλιότερα που δεν διέθεταν ούτε οικοδομική άδεια, ενώ οι Δήμοι σιγά – σιγά έχουν καταφέρει και έκαναν τις απαραίτητες αυτές ενέργειες για να νομιμοποιήσουν τα κτίρια αυτά με ό,τι συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σωστή κίνηση η πραγματοποίηση προσεισμικού ελέγχου, ενώ η συμμετοχή του ΤΕΕ θα κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Στο πλαίσιο του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, θα συμμετάσχει το κεντρικό ΤΕΕ. Η αρχική σκέψη είναι πως θα δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να εγγραφούν/καταχωρηθούν όλα αυτά τα δημόσια κτίρια, θα γίνει επίσης μητρώο μηχανικών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ομάδες αυτές και στη συνέχεια με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων και της Πολιτικής Προστασίας θα ξεκινήσει ο έλεγχος.
Πριν από περίπου 20 χρόνια είχε γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ και της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας τότε, όπως επίσης και του Περιφερειακού Ταμείου, προκειμένου να ελέγχθουν τα δημόσια κτίρια, κάτι που είχε συμβεί και προέκυψε από τον έλεγχο αυτό αρκετά καλή εικόνα. Από τότε πολλά παλιά κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί και πολλά έχουν κατασκευαστεί, συνεπώς έχουμε ανανεώσει το κτιριακό απόθεμά μας και τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα στο νομό μας.
Σε χωριά και σε απομακρυσμένες περιοχές δημόσια κτίρια και κυρίως σχολεία που κατασκευάστηκαν με πολύ παλιούς κανονισμούς αυτή τη στιγμή επί της ουσίας δεν χρησιμοποιούνται, άρα έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα στις περιπτώσεις αυτές.
Επίσης, το ΤΕΕ είχε αποστείλει επιστολή κατά τους προηγούμενους μήνες προς όλους τους Δήμους, προκειμένου να συμβάλουν στον έλεγχο των σχολικών μονάδων για αρχή. Η αφορμή ήταν το τραγικό ατύχημα στις Σέρρες όπου εξαγάγει ο λέβητας. Ανταποκρίθηκαν αμέσως ο Δήμος Θέρμου και ο Δήμος Ξηρομέρου και ήδη αυτή την στιγμή είναι ομάδες εργασίας μηχανικών του ΤΕΕ για τον έλεγχο στις περιοχές αυτές.
Για τους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου πέραν από τις σχολικές επιτροπές και τις υπηρεσίες των Δήμων που πραγματοποιούν ελέγχους θα υπάρξει, θα εφαρμοστεί, και ο κεντρικός σχεδιασμός που προβλέπεται από το Κράτος, αλλά αν υπάρξει ανάγκη και για τους μεγαλύτερους αυτούς δήμος να ελέγξει το ΤΕΕ, τουλάχιστον σε πρωτοβάθμιο έλεγχο, θα προχωρήσει τάχιστα για να γίνουν οι έλεγχοι άμεσα και κυρίως αποτελεσματικότεροι».
Δήμος Αμφιλοχίας: Ξεκινά με χρήματα από το «Αντώνης Τρίτσης» προσεισμικό έλεγχος σε κτίρια του Δήμου
Χρήματα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα λάβει ο Δήμος Αμφιλοχίας για “Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) στο Δήμο Αμφιλοχίας”. Η επιχορήγηση του δήμου θα ανέλθει σε 46.891.96 ευρώ.
Το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθεί μέσω δύο (2) υποέργων:
• Υποέργο 1: Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών του Δ. Αμφιλοχίας (36.971,96€), πιο συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν: α) Ταχύς Οπτικός Έλεγχος (Τ.Ο.Ε.) και β) Ενόργανη εκτίμηση της τρωτότητας των κατασκευών με τη καταστρεπτική μέθοδο «ΙΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ» σε 44 υποδομές-48 κτήρια του Δήμου.
• Υποέργο 2: Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης (9.920,00€). Στόχος των δράσεων αυτών είναι η διεύρυνση της κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης και εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς από τον πληθυσμό με διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση, προκειμένου να γνωρίζει ο πολίτης τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από ένα σεισμό, ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας