Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν περιθώριο οι ιδιώτες γιατροί να εγγραφούν στο νέο σύστημα με τον «προσωπικό» γιατρό και να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
- Η σχετική πλατφόρμα με την ανοικτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη σύναψη συμβάσεων άνοιξε στον ΕΟΠΥΥ στις 28 Ιουνίου και μέχρι σήμερα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, έχουν εγγραφεί 300 ιδιώτες γιατροί, Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί.
Το σύστημα των εγγραφών για τους γιατρούς αναμένεται να είναι ανοικτό έως τις 31 Ιουλίου στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί και παράταση.
Οι 300 ιδιώτες γιατροί είναι οι πρώτοι που επέλεξαν να εγγραφούν στο σύστημα, παρότι μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου έχει αντιρρήσεις σχετικά με τους όρους της σύμβασης. Και αυτό επειδή εκτιμάται ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που καθιστούν ουσιαστικά τα ιδιωτικά ιατρεία «κρατικοποιημένες» μονάδες υγείας, αφού θα είναι υπό τον έλεγχο των Υγειονομικών Περιφερειών.
Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι οι 300 γιατροί που έχουν εγγραφεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού για να παράσχουν υπηρεσίες στους πολίτες από τα ιδιωτικά τους ιατρεία, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός.
Και αυτό διότι το υπουργείο Υγείας συνυπολογίζει και τους 800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς που έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίοι θα γίνουν επίσης προσωπικοί γιατροί αλλάζοντας της σύμβασή τους και τις αμοιβές τους.
Ταυτόχρονα προστίθενται και οι 2100 Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και οι οποίοι επίσης θα γίνουν και προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικά όμως με βάση τον νόμο. Μάλιστα θα καλούνται να εξετάζουν δωρεάν χωρίς πρόσθετη αμοιβή στο μισθό τους, τους πρώτους 1500 ασθενείς που θα εγγραφούν στη λίστα τους. Όταν ξεπεράσουν τους 1500 ασθενείς τότε θα αρχίζουν να αμείβονται ξεχωριστά.
Για το σύνολο του πληθυσμού που θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει και να εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό (περίπου 9 εκατ. πολίτες), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι απαιτούνται 5000 προσωπικοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες.
Ωστόσο εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου θα εγγραφούν περίπου 6 εκατ. πολίτες. Με τους υπολογισμούς αυτούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι θα υπάρξει κάλυψη υγειονομική.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο του economist εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον αριθμό των γιατρών που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο σύστημα, καθώς όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Ήδη η πρώτη εβδομάδα που έχουμε ανοίξει το σύστημα, η επιθυμία των ιατρών να εγγραφούν έχει ξεπεράσει την προσδοκία μας».
Υποχρεωτική η εγγραφή για τους πολίτες
Πάντως οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να βρουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό διότι διαφορετικά του περιμένουν «ποινές».
Με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό έως την 1η Οκτωβρίου 2022 θα έχουν να αντιμετωπίσουν 5 βασικές ποινές που θα τους κοστίσουν ακριβά.
Ειδικότερα:
- Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
- Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%
- Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.
- Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.
- Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
ethnos.gr
Σχετικά Άρθρα
Στράτος Αγρινίου: Λήξη συναγερμού, βρέθηκε σώα η ηλικιωμένη
Αγρίνιο: Δεν έχει εντοπιστεί ο άνδρας που χτύπησε τον δικυκλιστή
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Ξεκινούν και πάλι τα Εσπερινά Κηρύγματα