Νέα ευρωπαϊκή διάκριση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην ανάδειξη καινοτόμων, εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία για την οικονομία, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες.
Το έργο – σημαία του Υποθαλάσσιου Μουσείου της Περιστέρας στην Αλόννησο της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, προς έξυπνους προορισμούς» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN. Το έργο αναγνωρίστηκε ως παράδειγμα αριστείας που εμπνέει άλλους τουριστικούς προορισμούς και ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη βιώσιμων και υπεύθυνων πρωτοβουλιών πολιτιστικού τουρισμού.
Οι νικητές ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, στην τελετή απονομής των βραβείων η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτιστικό Τουρισμό με θέμα «Ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού με βάση την πολιτιστική κληρονομιά», που διοργανώθηκε από το ETCN στις 22-24 Οκτωβρίου 2020 στο Krk / Rijeka της Κροατίας.
«Η Θεσσαλία καινοτομεί στην πράξη και βραβεύεται από την Ευρώπη. Ήδη το ναυάγιο της Περιστέρας συγκαταλέγεται στους έξι πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Τα Υποθαλάσσια Μουσεία της Θεσσαλίας αποδεικνύουν ότι με συνεργασία και ένωση δυνάμεων, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη και ανοίξαμε νέο δρόμο για τον πολιτισμό, δρόμο για ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν που σέβεται και αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον, φέρνει προστιθέμενο εθνικό πλούτο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τόσο το επισκέψιμο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ισάξιο με τον Παρθενώνα από άποψη μοναδικότητας, καθώς είναι το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο, όσο και τα υπόλοιπα ναυάγια στον Δυτικό Παγασητικό που αξιοποιούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να γίνουν επισκέψιμα, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια τεράστια τουριστική και πολιτιστική υπεραξία στη Θεσσαλία, τόσο συμβολική όσο και πραγματική. Ο πολιτισμός χάρη στις πολλαπλές συνέργειές του με άλλους τομείς μπορεί να αναδειχθεί σε παράγοντα ενίσχυσης του τουρισμού και ταυτόχρονα σε εργαλείο ανάκτησης της εθνικής ανταγωνιστικότητας. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται στην ανθρωπότητα γιατί μόνο έτσι προστατεύονται και συντηρούνται. Σκεπτόμαστε διαφορετικά, τολμάμε, ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε με πράξεις που επιβραβεύονται από διεθνείς οργανισμούς» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) είναι το μόνο πανευρωπαϊκό δίκτυο για την Ανάπτυξη και Προώθηση Πολιτιστικού Τουρισμού. Τα μέλη του ECTN είναι τουριστικοί προορισμοί, Αρχές, ΜΚΟ και ερευνητικά ιδρύματα.
Το ECTN είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συντονίζεται από την Europa Nostra και την υπογράφει το Ευρωπαϊκό Μανιφέστο Τουρισμού για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών.
Το ECTN αριθμεί μέλη σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 13 κρατών μελών της ΕΕ και 6 συνδεδεμένων χωρών. Υπάρχουν 20 πλήρεις αρχές προορισμού μελών και 9 συνδεδεμένα μέλη Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και ΜΚΟ.
Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του ευρωπαϊκού τουρισμού και μπορεί να συμβάλει τόσο στη βιωσιμότητα όσο και στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής και στο βιώσιμο μέλλον των τόπων κληρονομιάς και των τοπικών κοινοτήτων.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του Πολιτιστικού Τουρισμού είναι σημαντικοί παράγοντες για την αειφόρο ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την κληρονομιά μεταξύ των τουριστών και των κοινοτήτων υποδοχής, του περιφερειακού ΑΕΠ και των πολλαπλασιαστικών επιπτώσεών του.
Tα βραβεία του ECTN ενισχύουν από το 2014 όταν πρωτοξεκίνησαν την προβολή των ευρωπαϊκών προορισμών πολιτιστικού τουρισμού, δημιουργούν μια πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων και προωθούν τη δικτύωση μεταξύ προορισμών. Η έκδοση 2020 των βραβείων «Προορισμός βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού» διοργανώθηκε από το ECTN σε συνεργασία με την Europa Nostra, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών και το NECSTouR, με την υποστήριξη των πολιτιστικών διαδρομών «Οι Φοίνικες» και «Iter Vitis» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποτελεί συνέχεια από την έκδοση 2018 των βραβείων, που πραγματοποιήθηκε ως συμβολή στο «Ευρωπαϊκό Έτος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (EYCH2018) και την έκδοση 2019, από μια παρόμοια συνεργασία και έχει ως στόχο να συμβάλει στην κληρονομιά του EYCH2018 μέσω του «Ευρωπαϊκού Πλαίσιο δράσης για την πολιτιστική κληρονομιά» και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ.
- Τα κριτήρια της επιτροπής ήταν:
Η συνάφεια με την κληρονομιά του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018»: «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά» και «Διακήρυξη της Βαρκελώνης Καλύτερα μέρη για να ζήσετε, καλύτερα μέρη για επίσκεψη»
Το τεχνικό περιεχόμενο των δράσεων
Αποδεικτικά της επιτυχίας
Βιωσιμότητα των δράσεων
Δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών από χώρες εκτός Ευρώπης σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς
Καινοτόμος χαρακτήρας των δράσεων
Συμμετοχή της τοπικής κοινότητας
in.gr/
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr
Σχετικά Άρθρα
Junior Eurovision 2024: Νικήτρια η Γεωργία – Στη 13η θέση η Κύπρος
Αγρίνιο – Κινηματογραφική Λέσχη: Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα για τη σεζόν 2024-25
Eurovision 2025: 187 οι υποψηφιότητες, στις 29 Ιανουαρίου ο Εθνικός Τελικός