Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της ψωρίασης και της ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, διαταραχών άγχους και διαταραχών ύπνου μεταξύ όσων έχουν ψωρίαση.
- Πώς συνδέονται η ψωρίαση και η ψυχική υγεία
Ενώ η ψωρίαση και η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες, δεν υπάρχει σαφής, οριστικός λόγος που να εξηγεί πώς ακριβώς συνδέονται. Αντιθέτως, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και υποκείμενοι μηχανισμοί.
Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να προκύψει από:
- Τα συμπτώματα της ψωρίασης, όπως ο χρόνιος κνησμός
- Την εμφάνισή της στο δέρμα και το σχετικό στίγμα
- Την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης
Η ανησυχία για την ψωρίαση και ιδιαίτερα του πώς οι άλλοι την αντιλαμβάνονται, μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα άγχους, ισχυρίζεται ο Δρ Harry Barry, MD, γιατρός που ειδικεύεται στην ψυχική υγεία και συγγραφέας του Emotional Healing: How to Put Yourself Back Together Again. Αυτό, με τη σειρά του, ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο, λέει ο Δρ Barry. Το άγχος προκαλεί εξάρσεις ψωρίασης και οι εξάρσεις αυτές με τη σειρά τους προκαλούν ακόμη περισσότερο άγχος.
Το στίγμα και η εμφάνιση έχουν επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη, μαζί με το αίσθημα δυσαρέσκειας για τη θεραπεία της ψωρίασης. Ο διευθυντής ιατρικής δερματολογίας στο Cleveland Clinic, Δρ Fernandez, σημειώνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνθήκες ψυχικής υγείας μπορεί να επιδεινωθoύν όταν τα άτομα με ψωρίαση δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απολαμβάνουν λόγω του πόνου.
Οι συνδέσεις είναι επίσης βιολογικές. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και η ψωρίαση σχετίζονται και οι δύο με υψηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών, συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF), της ιντερλευκίνης (IL)-1B και της IL- 6. Αυτές οι πρωτεΐνες ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
Κατά συνέπεια, η φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στις δύο ασθένειες με διαφορετικές θεωρίες να εξηγούν τη μεταξύ τους σύνδεση.
Η κατάθλιψη και η ψωρίαση μπορεί να έχουν έναν ακόμη κοινό μηχανισμό: Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Ομοίως, τα άτομα με δερματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, μπορεί να έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης.
Θεραπεία ψωρίασης και ψυχική υγεία
Η θεραπεία της ψωρίασης συχνά βελτιώνει τις διαταραχές ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τον Δρ Fernandez, η θεραπεία της ψωρίασης καταπολεμά αποτελεσματικά σημαντικά ποσοστά της ψωρίασης και οδηγεί σε αίσθημα υγείας και αυτοπεποίθησης. Λόγω της μείωσης του πόνου, εκείνοι που υποβάλλονται σε θεραπεία για την κατάσταση του δέρματος είναι επίσης σε θέση να συμμετάσχουν σε σημαντικές για αυτούς σωματικές δραστηριότητες.
Είναι επιπλέον σημαντικό να εντοπίσει κανείς τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται, επειδή οι περισσότεροι μπορούν να επιλυθούν, λέει ο Δρ Fernandez. Για παράδειγμα, για να αντιμετωπιστεί ο επίμονος κνησμός που εμποδίζει τον ύπνο, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ενυδατικές κρέμες κατά της φαγούρας, να προτείνουν την έκθεση σε περισσότερο ηλιακό φως και να παραπέμψουν σε έναν ειδικό ύπνου.
Όταν οι προσαρμογές της θεραπείας δεν μειώνουν τις διαταραχές ψυχικής υγείας, ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό ψυχικής υγείας για την απαραίτητη αξιολόγηση. Το άγχος και η κατάθλιψη (και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας) είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμα με φαρμακευτική αγωγή και σωστή θεραπεία.
Και πάλι, δεδομένων των πολυεπίπεδων και σύνθετων συνδέσεων μεταξύ της ψωρίασης και της ψυχικής υγείας, πρέπει να αντιμετωπιστούν το άγχος, η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές, κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης.
Ακολουθούν ορισμένες θετικές ενέργειες που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθηθεί στη διαχείριση της ψυχικής του υγείας:
Να προσδιορίσει τον τρόπο που τον επηρεάζει η ψωρίαση: Παρόλο που μπορεί να μην αισθάνεται άνετα να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, αυτό είναι απίστευτα χρήσιμο για να αισθανθεί κανείς καλύτερα. “Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε τα συγκεκριμένα συναισθήματά σας” λέει ο Δρ Barry.
- Άγχος για την εμφάνιση;
- Ανησυχία για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτήν;
- Αναστάτωση για την ανικανότητα συμμετοχής σε αγαπημένες δραστηριότητες λόγω πόνου;
- Ενόχληση κατά τη διάρκεια των εξάρσεων;
- Αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων λόγω ψωρίασης;
Αν κάποιος παρόλο που η ψωρίασή του είναι σε καλό επίπεδο αντιμετωπίζει άγχος ή κατάθλιψη, είναι καλό καθώς αρχίζει να κατανοεί τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχική υγεία, να κλείσει ραντεβού με έναν ειδικό θεραπευτή για μια αξιολόγηση. Η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και τη γρηγορότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Να κοιμάται οχτώ ώρες: Ενώ οι ανάγκες ύπνου του καθενός διαφέρουν, γενικά οι 8 ώρες ύπνου είναι μια καλή συνήθεια για τους περισσότερους. “Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος και το σώμα “επισκευάζονται”, λέει ο Δρ Barry.
“Είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία τα συναισθήματά μας αποστασιοποιούνται από τις αναμνήσεις μας, κάτι που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης”, προσθέτει.
Να ασκείται συχνά: Η άσκηση είναι ένα ακόμη εργαλείο που βοηθά στη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της διάθεσης. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής. Μισή ώρα έντονης άσκησης κάθε μέρα είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα να τηρήσει κανείς, αφού πειραματιστεί με διαφορετικές δραστηριότητες για να βρει αυτό του αρέσει.
Να προχωρήσει στην υιοθέτηση κι άλλων υγιεινών δραστηριοτήτων.
Μερικά παραδείγματα που μπορεί να βοηθήσουν είναι:
Διαλογισμός
Συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας για ακρόαση μουσικής ή τέντωμα του σώματος
Πρακτική βαθιάς αναπνοής καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας
Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα σνακ και τα γεύματα
Θετικές σκέψεις. “Μπορεί να έχετε πεποιθήσεις που ενισχύουν το άγχος και την κατάθλιψη, όπως ότι επειδή έχετε ψωρίαση, είστε άσχημος, περίεργος ή μη αξιαγάπητος”, λέει ο Δρ Barry. Για να αμφισβητήσει κανείς αυτές τις πεποιθήσεις, μπορεί να ξεκινήσει δίνοντας προσοχή στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό του κάθε μέρα και στη συνέχεια να αντικαταστήσει τις τοξικές με πιο θετικές και υποστηρικτικές όπως “Δεν είμαι η ψωρίαση μου. Είμαι ένας μοναδικός άνθρωπος, που τυχαίνει να έχει αυτή την πάθηση”.
Να συζητήσει για αυτό. Φυσικά, αν εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αντιλήψεις των άλλων (ή οτιδήποτε άλλο), μπορεί να συζητά με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να θυμάται ότι οι ανησυχίες και τα θέματα ψυχικής υγείας είναι συνηθισμένα σε άτομα με ψωρίαση και δεν είναι μόνος.
shape.gr
Σχετικά Άρθρα
«Η Ελλάδα Ψηφίζει»: 62% θέλει να δει νυφούλα την Κατερίνα Καινούργιου!
«Η Γη της Ελιάς»: Η Αριάδνη εγκαταλείπει τη Μάνη – Περιλήψεις (26-30/01)
SL1 – Αγιά Σοφιά: Τη ζήτησε σε γάμο εν μέσω του Α.Ε.Κ. – Παναιτωλικός!