Σαν σήμερα, 1 Ιουνίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.
«Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια, ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλύτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

 

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.
Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και καλεί τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (World Day of Parents) σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών.
Ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

1 Ιουνίου 1898

Η Αθηναϊκή εφημερίδα Σκριπ αφιερώνει έναν πρωτοσέλιδο εκτενή σχολιασμό στο συνέδριο των Κυριών, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, τον οποίο διακρίνει έντονη σκωπτική διάθεση και ειρωνεία.
«Δεν ησχολήθη όσον έπρεπε η ελληνική δημοσιογραφία», αναφέρει η εφημερίδα, «εις το ζήτημα του εν Αγρινίω συγκροτηθέντος συνεδρίου των Κυριών. Αι κατ’ αυτό συζητήσεις, αι φιλονικίαι, οι διαπληκτισμοί παρέμειναν οπωσδήποτε ασχολίαστοι, αι δε Κυρίαι, αι οποίαι έπαιξαν πραγματικόν ρόλον  εις το Αγρίνιον, δεν έλαβον την τιμήν να ρεκλαμαρισθούν όσο ήτο δίκαιον υπό του τύπου. Διά τούτο ημείς αναλαμβάνομεν να ταις αποδώσωμεν δικαιοσύνην σήμερον, μνημονεύοντες τα αναδραγαθήματά των και παραδίδοντας εις την αθανασίαν τους λόγους και τα έργα των».
Για τις αναβολές της έναρξης του συνεδρίου ο συντάκτης αναφέρει: «…αι κυρίαι δεν ήθελον να συνεδριάσουν διαρκούντος του πολέμου εκ φόβου μήπως αι συνεδριάσεις των θεωρηθούν ως αποτελούσαι μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων του στρατού μας» («Ατυχής πόλεμος» 1897 – 1898). Ακολουθούν αρκετά επεισόδια των «πολεμικών επιχειρήσεων» του συνεδρίου, τα οποία είχαν ως αφορμή… τα μπαλώματα των φουστανιών!!! Αποδελτιώνουμε έναν αφορισμό: «Εις άλλα συνέδρια που συγκροτούνται εις την Ευρώπην αι κυρίαι αμίλλωνται ποία να επιδείξη τα περισσότερα διπλώματα. Εις το Αγρίνιον η άμιλλα εγένετο διά τα περισσότερα μπαλώματα». (Σκριπ 1/6/1898)

…και στον κόσμο

1495
Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για την παραγωγή του σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.

 

1930
Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του.

 

1967
Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

 

1973
Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και στην εγκαθίδρυση Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

1973
Υπογράφεται η Συμφωνία σύνδεσης Κύπρου – ΕΟΚ.

 

1998
Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με έδρα τη Φραγκφούρτη.

 

Γεννήσεις

1265
Ντάντε Αλιγκιέρι, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης, εθνικός ποιητής της Ιταλίας. («Θεία Κωμωδία») (Θαν. 14/9/1321)

 

1926
Μέριλιν Μονρόε, αμερικανίδα ηθοποιός. (Θαν. 5/8/1962)

 

1940
Κατερίνα Γώγου, ελληνίδα ποιήτρια και ηθοποιός. (Θαν. 3/10/1993)

 

Θάνατοι

1960
Αρμάνδος Δελλαπατρίδης, γραφική πολιτική φιγούρα του Μεσοπολέμου, αρχηγός του «Κόμματος των Κυανόλευκων». (Γεν. 1895)

 

1981
Χρηστάκης, Χρήστος Σύρπος το πραγματικό όνομά του, λαϊκός τραγουδιστής. (Γεν. 1924)

 

2008
Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 1/8/1936)

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr