Σαν σήμερα, 1 Μαΐου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ιερεμίας.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Εργατών
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

 

Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης
Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Μαΐου. Ξεκίνησε το 1999 από τις ΗΠΑ και γρήγορα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Εμπνευστής της, ο αμερικανός ακτιβιστής Ντάνα Μπίλ, από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ, με σύνθημα «Θεραπεία και όχι Πόλεμοι για τα Ναρκωτικά».
Στόχος των οργανωτών είναι το δικαίωμα σε πιο ανθρώπινες, αντιαπαγορευτικές πολιτικές, που δεν αντιμετωπίζουν τη χρήση ή την εξάρτηση από ουσίες ως ποινικό αδίκημα, αλλά προωθούν την απεξάρτηση του χρήστη με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του παράνομου εμπορίου.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

1 Μαΐου 1901
«Πυρετώδης εργασία καταβάλλεται προς όσον οίον τε τελειότερον ευπρεπισμόν της πόλεως επί τη υποδοχή της Α.Μ. του Διαδόχου, ο οποίος ως γνωστόν εν τω δρομολογίω Του περιέλαβε και την πόλιν του Αγρινίου», αναφέρει η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας. Ο διάδοχος, Κωνσταντίνος ο 1ος, ο οποίος ήταν ο πρωτότοκος γιος του Γεωργίου του 1ου, θα έφθανε στο Αγρίνιο από την Άρτα την επομένη ημέρα, 2 Μαΐου, και όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο κέντρο της Αιτωλίας, προετοιμαζόταν κατάλληλα προς τούτο.
Οι κεντρικότεροι δρόμοι της πόλης είχαν στολιστεί με σημαίες, μυρτιές και ανθοσυνθέσεις, κατασκευάστηκαν αψίδες, στολίστηκαν ιδιαιτέρως τα καταστήματα και κατασκευάστηκαν πολλοί τεχνητοί κήποι «αντίκρυ του Μεγάρου χήρας Παπαφώτη» στο οποίο θα έμενεν ο διάδοχος και το οποίο είχε επίσης χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Βασιλιά και της Βασίλισσας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης ο διάδοχος θα έφτανε στην πόλη στις 4:00 το απόγευμα και ο Γιώργος Μπαϊμπάς, Δήμαρχος Αγρινίου, θα τον υποδεχόνταν στην είσοδο της πόλης με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις αρχές του τόπου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το πρόγευμα που θα δινόταν στη θέση Γιαννιού, πέρα από τα όρια του Δήμου θα περιελάμβανε μπακλαβά και «εξαισία γαλακτόπητα δια την οποία φημίζεται το Αγρίνιον». (Σκρίπ, 2/5/1901)

…και στον κόσμο

1840: Κωστάκης Μουσούρος Πασάς
Ο πρώτος πρεσβευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εγκαθίσταται στην Αθήνα. Είναι ο ελληνικής καταγωγής Κωστάκης Μουσούρος Πασάς.

 

1886: Η εξέγερση του Σικάγου
Ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο.

 

1889
Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου το 1886, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

 

1924
Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17. Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κώστας Ζαβιτσιάνος κάνει λόγο για «ερυθρό κίνδυνο».

 

1944
H εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή. Χαρακτικό του Τάσσου Αλεβίζου 200 έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Ναζί στην Καισαριανή.

 

2015: Γιάνης Βαρουφάκης
Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμμετέχουν στην πορεία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται με γαρύφαλλο στο πέτο.

 

Γεννήσεις

1804: Αλεξέι Κομιάκοφ
Πώσος ποιητής και συνιδρυτής του πνευματικού κινήματος των Σλαβόφιλων. Θεωρούσε τόσο τον καπιταλισμό, όσο και τον σοσιαλισμό, όψεις του ιδίου κακού που προέρχεται από τη Δύση. (Θαν. 3/9/1860)

 

1811: Ανδρέας Λασκαράτος
Ανδρέας Λασκαράτος, έλληνας ποιητής και σατιρικός συγγραφέας. (Θαν. 24/7/1901)

 

1909: Γιάννης Ρίτσος
Γιάννης Ρίτσος, έλληνας ποιητής. (Θαν. 11/11/1990)

 

Θάνατοι

1976: Αλέκος Παναγούλης
Αλέκος Παναγούλης, έλληνας ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. (Γεν. 2/7/1939)

 

1976: Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος
Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, έλληνας μαθητής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από την αστυνομία, επειδή προέβαινε σε παράνομη αφισοκόλληση. Οι αντιεξουσιαστές τον θεωρούν ως το πρώτο θύμα της Μεταπολίτευσης. (Γεν. 1960)

 

1994: Άιρτον Σένα
Άιρτον Σένα, βραζιλιάνος πιλότος της Φόρμουλα 1. (Γεν. 21/3/1960)

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr