Σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Αρσένιος, Αρσενία, Σωσίπατρος.


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

Η 10η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη» το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO. Η Ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην επιστήμη και τη συνεισφορά της στην αειφόρο ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των προοπτικών της ειρήνης.
Από την αγροτική παραγωγή ως την ιατρική, από την αειφόρο ενέργεια ως τη διαχείριση των υδάτων, οι επιστημονικές και τεχνολογικές πρόοδοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

10 Νοεμβρίου 1962
Άρχισε ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου η δίκη των 18 καπνοπαραγωγών για τα γνωστά γεγονότα του αποκλεισμού της εθνικής οδού Αγρινίου – Αμφιλοχίας και των συγκρούσεων που ακολούθησαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους αγρότες και την αστυνομία στην Κυψέλη του Αγρινίου, τα οποία οδήγησαν στη δολοφονία από τη χωροφυλακή του νεαρού Μήτσου Βλάχου και τον τραυματισμό δεκάδων παραγωγών και χωροφυλάκων. Εκτός από τους παραγωγούς, στο εδώλιο κάθισε και ο χωροφύλακας Φωτόπουλος, που κατηγορούνταν για τον τραυματισμό του Στάθη Μπίλια. [ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 10.11.1962, Σελ. 8 | Εκτενή παρουσίαση των όσων διαδραματίστηκαν στη δίκη στο τεύχος του «αΑ», τεύχος 19, σελ. 9]

… και αλλού

1775
Ιδρύεται το σώμα των Πεζοναυτών (Marines), που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

 

 

1885
Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα. Είναι 264 κ.ε. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα. Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

 

 

1924
Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

 

1949
Ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή.

 

 

 

 

1989
Ανατρέπεται το κομουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.

 

 

1995
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνει δημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε στις 15 Σεπτεμβρίου σύμβαση για παραχώρηση της εκμετάλλευσης του «Ξυστό» σε επιχείρηση του Σωκράτη Κόκκαλη, λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησής του.


Γεννήσεις

1483
Μαρτίνος Λούθηρος, γερμανός θεολόγος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους. (Θαν. 18/2/1546)

 

 

 

1801
Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 9/1/1876)

 

 

 

1919
Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ρώσος εφευρέτης, κατασκευαστής του όπλου που φέρει το όνομά του. (Θαν. 23/12/2013)

 

 


Θάνατοι

1891
Αρθούρος Ρεμπό, γάλλος ποιητής. (Γεν. 20/10/1854)

 

 

 

2002
Βασίλης Μάρος, έλληνας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, εικονολήπτης και διευθυντής φωτογραφίας, πρωτεργάτης του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας. (Γεν. 1929)

 

 

2007
Νόρμαν Μέιλερ, αμερικανός συγγραφέας, προκλητικός χρονικογράφος της Αμερικής επί 60 χρόνια. (Γεν. 31/1/1923)

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr