Σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Ευανθία, Ευάνθιος, Ευφρόσυνος.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο

11 Σεπτεμβρίου 1957

Ένα δύσμορφο έμβρυο έφερε στη ζωή η Αθ. Αθαν. στο νοσοκομείο της πόλης του Αγρινίου. Κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μήτηρ έξι υγειών τέκνων έτεκε τέρας που έζησε επί μία ώρα περίπου» η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αναφέρει: «Εις το νοσοκομείο της πόλεώς μας η Αθ. Αθαν. ετών 38 έτεκε τέρας το οποίον έζησεν επί περίπου μίαν ώραν. Τούτο είχεν μεμβράνην αντί κρανίου, τους οφθαλμούς εις την μετωπικήν χώραν και υπερμεγέθη αυτιά. Η Αθαν. έχει έξι τέκνα καθ’ όλα άρτια. Το τέρας ετοποθετήθη ευθύς αμέσως εντός υαλίνης θήκης, προβαίνουν δε εις παρατηρήσεις επ’ αυτού οι θεράποντες ιατροί». (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 11.9.1957, σελ. 1)


και… αλλού

1789
Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

 

 

 

 

1922
Εκδηλώνεται το κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο, από τα στρατεύματα που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά. Η ηγεσία της επανάστασης: στρατηγοί Γονατάς (κέντρο), Πλαστήρας (δεξιά) και ο πολιτικός σύμβουλος της επανάστασης Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος (αριστερά).

 

 

1938
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Έπειτα από 2.000 χρόνια, ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

 

 

 

1973
Αουγκούστο Πινοτσέτ. Πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Χιλή. Ο στρατός της χώρας, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοτσέτ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

 

 

 

2001
Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Οι ΗΠΑ δέχονται πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από αέρος. Αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και σε ερημική περιοχή του Πίτσμπουργκ. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 3.000, ανάμεσά τους και 25 αμερικανοί ελληνικής καταγωγής.

 

2011
Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνει την επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα κυμαίνεται από 0,50 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. Η έκτακτη εισφορά (ΕΝΦΙΑ) θα αφορά χτισμένη επιφάνεια, θα έχει διετή διάρκεια και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα, εξαγγέλλει την περικοπή ενός μισθού από αιρετούς και μετακλητούς του Δημοσίου.


Γεννήσεις

1935
O Άρβο Περτ, είναι Εσθονός συνθέτης και ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχει εργαστεί σε μινιμαλιστικό στυλ, με βάση μια δική του δημιουργική συνθετική τεχνική. Η μουσική του εμπεριέχει επιρροές από το Γρηγοριανό μέλος και την προκλασική μουσική.

 

 

1944
Νίκος Περάκης, Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

 

 

 

 

1965
Μπασάρ αλ Άσαντ, ο πρόεδρος της Συρίας και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Μπάαθ. Γιος του πρώην Προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ. Ανέλαβε την εξουσία της Συρίας το 2000, όταν ο πατέρας του απεβίωσε. Αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, εξαιτίας πράξεών κατά την περίοδο του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου, που ξεκίνησε το 2011. Επανεξελέγη πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2014.

 


Θάνατοι

1954
Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη ελληνίδα ηθοποιός. Διακρίθηκε περισσότερο ως τραγωδός στα έργα ξένων κι Ελλήνων κλασικών συγγραφέων. Πρωταγωνίστησε, ωστόσο, σε πολλά διαφορετικά θεατρικά είδη, ανάμεσά τους η κομεντί και η φάρσα. Η ερμηνεία της σε έργα σύγχρονων συγγραφέων θεωρείται ανεπανάληπτη. Μολονότι δε διακρινόταν για την εξωτερική της εμφάνιση, κέρδισε το θαυμασμό με τη γοητεία που εξέπεμπε, καθώς και με τη σπιρτάδα του μυαλού και τη δημιουργικότητα.

1973
Σαλβαδόρ Αλιέντε, σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ.

 

 

 

 

1994
Αλέκα Κατσέλη, ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ρόλους αρχαίας τραγωδίας.

 

 

 

 

 


Media group «Αgrinio 365» | Πηγή: Σαν σήμερα και Αρχείον Αγρινίου