Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Σπυρίδων, Σπυριδούλα.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης

Η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (International Universal Health Coverage Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ (Ψήφισμα 72/138 της γενικής συνέλευσης).
Η Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πρωτίστως των κυβερνήσεων των κρατών – μελών του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας με καθολική υγειονομική κάλυψη για το πληθυσμό. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνθρωπο είναι βασική προτεραιότητα για την διεθνή ανάπτυξη.
Στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι κάθε χρόνο, 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια, επειδή η περίθαλψη κοστίζει πολύ περισσότερο από ό, τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και τονίζει ότι οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, παντού. Επισημαίνει, τέλος, ότι η καλή υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας καταγράφει μι ακόμα θλιβερή πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat οι Έλληνες είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που αδυνατούν σε μεγαλύτερο ποσοστό να καλύψουν τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής που δημοσιεύονται με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης, το 8,3% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Παρόλο που το ποσοστό φαντάζει μικρό, είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελλάδα είναι ένα από τα τρία κράτη – μέλη που καταγράφεται ποσοστό άνω του 2%, ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών δεν ξεπερνά το 1%.
Δεύτερη στη λίστα είναι η Λετονία με ποσοστό 4,2% και τρίτη η Ρουμανία με 3,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν έξοδα υγειονομικής περίθαλψης καταγράφονται στην Φινλανδία και την Τσεχία με 0% και τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 0,1%.

Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας

Η Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας (International Day of Neutrality) είναι μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού τον Φεβρουάριο του 2017 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου.
Στο διεθνές δίκαιο, μια ουδέτερη χώρα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που απέχει από κάθε συμμετοχή σε πόλεμο και διατηρεί μια στάση αμεροληψίας απέναντι στους εμπολέμους. Οι εμπόλεμοι, με τη σειρά τους, αναγνωρίζουν την αποχή και την αμεροληψία του ουδέτερου κράτους. Ένα κράτος που κηρύσσει μόνιμη ουδετερότητα δεσμεύεται να παραμένει ουδέτερο σε όλους τους μελλοντικούς πολέμους. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μιας ουδέτερης χώρας ορίζονται από την Σύμβαση της Χάγης του 1907.
Αν και η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε μόνιμη ουδετερότητα το 1815, το Τουρκμενιστάν ήταν το πρώτο κράτος, του οποίου η ουδετερότητα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ. Στις 12 Δεκεμβρίου 1995, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 50/80, που αναγνώριζε και υποστήριζε το καθεστώς μόνιμης ουδετερότητας που δήλωσε το Τουρκμενιστάν. Η επέτειος αυτού του γεγονότος γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας από το 2017.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πολιτική της ουδετερότητας που υιοθετούν ορισμένα κράτη αποτελεί ζωτική συμβολή στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και στην ανάπτυξη φιλικών, ειρηνικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των κρατών του κόσμου.
Εξ αυτού του λόγου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα κράτη – μέλη, τις διεθνείς οργανώσεις και τα ενδιαφερόμενα άτομα να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία της ουδετερότητας στις διεθνείς σχέσεις.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

Η αγορά του Αγρινίου «στερείται ελαίου», αναφέρει η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, αφού σύμφωνα με όσα διαδίδονταν και είχαν γίνει κοινή πε-ποίθηση όλων, οι έμποροι το είχαν κρύψει, σκόπιμα, για να πετύχουν την ανατίμησή του, γεγονός που έφερε αγανάκτηση στις λαϊκές τά-ξεις. Όλοι περίμεναν ότι οι αρμόδιοι και ιδιαίτερα ο Εισαγγελέας της πόλης με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Αγορανομικής Επιτρο-πής, θα πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εξασφάλιση του λα-διού, δεδομένου ότι η έλλειψή του ήταν τεχνητή. (ΕΜΠΡΟΣ, 12/12/ 1948, Σελ. 4)

και στον κόσμο

1820
Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.

 

 

1868
Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.

 

 

 

1916
«Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως των Αθηνών. Με τον Διχασμό βενιζελικών και αντιβενιζελικών στο αποκορύφωμά του, ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκεί, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».

1930
Εγκαινιάζεται το γήπεδο Συντριβανίου, έδρα του ΠΑΟΚ, με τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα εναντίον του Άρη και νίκη των γηπεδούχων με 2-1.

 

 

1969
Βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει 90 ανθρώπους. Αρχή της «Στρατηγικής της Έντασης» στην Ιταλία.

 

 

1994
Ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.

Γεννήσεις

1863
Έντβαρντ Μουνκ, νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος. («Η Κραυγή») (Θαν. 23/1/1944)

 

 

 

1891
Πρόδρομος Μποδοσάκης – Αθανασιάδης, έλληνας μεγαλοβιομήχανος. (Θαν. 18/1/1979)

 

 

 

1955
Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ελληνίδα πολιτικός και επιχειρηματίας, πρόεδρος του «Αθήνα 2004».

Θάνατοι

1909
Καρλ Κρουμπάχερ, γερμανός φιλόλογος, που συνεισέφερε τα μέγιστα στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. (Γεν. 23/9/1856)

 

 

1987
Νίκος Σταυρίδης, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1910

 

 

 

2008
Τάσσος Παπαδόπουλος, ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008). Η πολιτική διαδρομή του συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού.

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr