Σαν σήμερα (16 Νοεμβρίου 2020)

Γιορτάζουν

Ιφιγένεια, Ματθαίος, Ματθίλδη.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας

Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις.
Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.

Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής

Η 16 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής (World Vasectomy Day), με πρωτοβουλία ενός αμερικανού κινηματογραφιστή και ενός αυστραλού χειρουργού.
Η αγγειεκτομή είναι μια μορφή στείρωσης του άνδρα προκειμένου να αποφεύγεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στο σεξ. Είναι μια χειρουργική επέμβαση, που αποκόπτει ή σφραγίζει τους σπερματικούς πόρους και εμποδίζει το σπέρμα να απελευθερώνεται κατά την διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί εγκυμοσύνη. Όμως ο άνδρας που θέλει να υποβληθεί σε αγγειεκτομή θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά γιατί το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο. Συν τοις άλλοις, είναι πιο ευάλωτος και δεν προστατεύεται επαρκώς από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο

16 Νοεμβρίου 1962
Σχολιάζοντας την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αγρινίου για τα επεισόδια της Κυψέλης, ο «Ελευθερόστομος», γράφει: «Η απόφασις του Πλημμελειοδικείου Αγρινίου που απήλλαξε τους 13 κατηγορουμένους έδωσε την ευκαιρία εις τον σχολιογράφον πρωινής καραμανλίδος να γράφη: “H απόφασις αυτή έρχεται να ενισχύση την άποψιν, ότι τα αστυνομικά όργανα εις περιπτώσεις λαϊκών συγκεντρώσεων, εις τας οποίας είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν υπάρχουν αναρχικά στοιχεία έτοιμα να προκαλέσουν ταραχάς, πρέπει να επιδεικνύουν ιώβειον υπομονήν”. Και ο σχολιαστής του σχολίου βουλευτής Λειβαδείας κ. Παπασπύρου:
– Φαρισαίοι! Εν χορώ οι κυβερνητικές εφημερίδες έγραψαν ότι το συλλαλητήριον ήτο ωργανωμένον από αναρχικούς…
Η στήλη βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές… (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 16.11. 1962, Σελ. 2)

…και αλλού

1532
Ο ισπανός κονκισταδόρ Φρανθίσκο Πιθάρο συλλαμβάνει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους. Ο Φρανθίσκο Πιθάρο ήταν Ισπανός κατακτητής του Περού (γεννήθηκε στο Τρουχίλιο, της Ισπανίας, περίπου το 1475 και πέθανε στη Λίμα, του Περού, το 1541). Γιος αξιωματικού, ο Πιθάρο πέρασε σκληρά παιδικά και εφηβικά χρόνια, κάνοντας τις πιο ταπεινές εργασίες. Τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό για τη ζωή του ως το 1508, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε για τον Νέο Κόσμο.

1849
Ο ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα. Η ποινή του μετατράπηκε τελικά σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας. Το φθινόπωρο του 1855 έγινε υπαξιωματικός και τον επόμενο χρόνο προήχθη σε αξιωματικό. Τον Μάρτιο του 1859 του επιτράπηκε να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ρωσία, όχι όμως ακόμα στις μεγάλες πόλεις. Αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο του 1859. Την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας θα κάνει τον πρώτο του γάμο: γνωρίζει και παντρεύεται τον Φεβρουάριο του 1857 την Μαρία Ισάγιεβα που λίγο πριν είχε χηρέψει. Ήταν «μία πραγματικά μορφωμένη και με τον τρόπο της γοητευτική γυναίκα, συνάμα όμως έπασχε από ανίατο πνευμονικό νόσημα, νευρική και ευερέθιστη, προφανώς υστερική, αν όχι ψυχοπαθής.»

1945
Ιδρύεται η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Κύριος στόχος της ήταν η παγίωση της ειρήνης μέσω πολιτιστικών δράσεων και εκφράσεων. Είναι κέντρο επικοινωνίας και συνάντησης λαών και πολιτισμών, αλλά είναι επίσης και  κέντρο στο οποίο συνομολογούνται ή και τίθενται σε εφαρμογή διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, την περιφρούρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς, υλικής και άυλης, την ενίσχυση και διάδοση της εκπαίδευσης, ιδίως σε λιγότερο ευνοημένες ζώνες του πλανήτη, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας των πολιτιστικών αγαθών κτλ.

1973
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η Αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Γύρω στα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς.

1980
Δυο νεαρά παιδιά, ο 26χρονος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους. Οι δύο νεαροί, ήταν θύματα της αστυνομικής βίας, χτυπήθηκαν πολύ άσχημα από την αστυνομία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Αρχικά ο Ιάκωβος Κούμης, σύμφωνα με μάρτυρες, χτυπήθηκε πισώπλατα ενώ καθόταν σε καφενείο της περιοχής του Συντάγματος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και απεβίωσε μια εβδομάδα αργότερα στις 23 Νοεμβρίου. Ο Ιταλός ιατροδικαστής Ντουράντε περιέγραψε ως αιτία θανάτου ένα καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου. Η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα έξω απ’ το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όταν η πορεία επιχείρησε να «σπάσει» την απαγόρευση της αστυνομίας και να κινηθεί προς την Αμερικανική Πρεσβεία, κάτι που προκάλεσε επέμβαση των ΜΑΤ

1994
Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

 


Γεννήσεις

42 π.Χ.
Τιβέριος, ρωμαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Θαν. 16/3/37). Ο Τιβέριος ήταν ικανός στρατηγός και οι εκστρατείες του διασφάλισαν τα παραδουνάβια σύνορα του κράτους, ενώ ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του Οκταβιανού το 14 μ.Χ.. Η διακυβέρνησή του χωρίζεται σε δύο περιόδους, καθώς ύστερα από τον χαμό του γιου του σταδιακά αποτραβήχτηκε από τον δημόσιο βίο και άφησε τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων στα χέρια της Πραιτωριανής Φρουράς και της Συγκλήτου.

1922
Ζοζέ Σαραμάγκου, πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998 (Θαν. 18/6/2010). O Ζοζέ (Ιωσήφ) ντε Σόζα Σαραμάγκου (Jose de Sousa Saramago, 16 Νοεμβρίου 1922 – 18 Ιουνίου 2010), ήταν Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του, μερικά από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, γενικά παρουσιάζουν ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Σαραμάγκου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. Ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο για την Προάσπιση του Πολιτισμού (Λισσαβώνα, 1992) μαζί με τον Αρμίντο Φρέιτας-Μαγκαλιάες και άλλους. Ζούσε στο νησί Λανθαρότε των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας.

1964
Νταϊάνα Κραλ, καναδή τραγουδίστρια της τζαζ. Μουσικός αφοσιωμένη στο έργο της, εξαιρετική τραγουδίστρια, άκρως ιδιαίτερη πιανίστρια και ταλαντούχα συνθέτρια, η Κραλ έχει σαρώσει τις λίστες των επιτυχιών με τα όχι και τόσο «εύκολα» άλμπουμ της. Το περιοδικό «Billboard» την ανέδειξε δεύτερο καλύτερο καλλιτέχνη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Και είναι η μοναδική τζαζ τραγουδίστρια που έχει καταφέρει να φθάσει στην κορυφή των αμερικανικών τσαρτ με οκτώ άλμπουμ. Στις ΗΠΑ έχει πουλήσει περί τα 6 εκατομμύρια άλμπουμ και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά 15. Ολα αυτά χωρίς εκπτώσεις στη μουσική της, με μοναδικό, ίσως, βοηθητικό στοιχείο την ομορφιά της. Αλλά από πότε η ομορφιά αποτελεί μείον για έναν καλλιτέχνη;


Θάνατοι

1831
Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 1/6/1780).Αναδείχθηκε μέσα από το κλίμα της πεφωτισμένης δεσποτείας του Βασιλείου της Πρωσίας, με την υψηλού επιπέδου γραφειοκρατία και τον πανίσχυρο στρατό. Γεννήθηκε ως Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς (Carl Philipp Gottfried von Clausewitz) την 1η Ιουνίου 1780, στην πόλη Μπεργκ της Δυτικής Πρωσίας, περιοχής που σήμερα ανήκει στη Γερμανία. Καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια με πατέρα συνταξιούχο στρατιωτικό. Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά κι ο νεαρός Κλαούζεβιτς θα ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Σε ηλικία 13 ετών υπηρετούσε ως εύελπις στο 34ο Σύνταγμα Πεζικού του πρωσικού στρατού. Πολέμησε και διακρίθηκε κατά των Γάλλων του Ναπολέοντα και έφθασε στο αξίωμα του επιτελάρχη των πρωσικών δυνάμεων στη Μάχη του Βατερλό, που έκρινε την τύχη του γάλλου στρατηλάτη το 1815 και άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.

1971
Στράτος Παγιουμτζής, ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Γεν. 1904). Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1904. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Εργάστηκε από παιδική ηλικία, όμως η ενασχόληση με την μουσική και το τραγούδι ήταν το μεγάλο του πάθος. Σύντομα ήρθε σε επαφή με τους ρεμπέτες του Πειραιά. Μαζί με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά και Γιώργο Μπάτη έφτιαξαν την πρώτη αμιγώς ρεμπέτικη ορχήστρα. Ήταν γνωστή ως «Τετράς του Πειραιώς», στην καθαρευουσιάνικη εκδοχή του Μπάτη.

2006
Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν. (Γεν. 31/7/1912) Ως ηγέτης της Οικονομικής Σχολής του Σικάγου και των μονεταριστών και υπέρμαχος του φιλελευθερισμού, επηρέασε πάρα πολύ τις ερευνητικές κατευθύνσεις του επαγγέλματος των οικονομολόγων. Στους ακαδημαϊκούς κύκλους ήταν γνωστός για την συνεισφορά του στην μακροοικονομία, οικονομική ιστορία και στατιστική. Στους ευρύτερους κύκλους ήταν γνωστός ως μεγάλος υπέρμαχος της οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας. Μια έρευνα μεταξύ των οικονομολόγων κατέταξε τον Φρίντμαν ως τον δεύτερο πιο δημοφιλή οικονομολόγο του εικοστού αιώνα, πίσω από τον Τζων Μέυναρντ Κέυνς, και ο Εκόνομιστ τον περιέγραψε ως τον οικονομολόγο με τη μεγαλύτερη επιρροή στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα – ενδεχομένως σε όλο τον 20ό αιώνα.


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr