Σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Ευφημία, Λουντμίλα.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Οζοντος, σε ανάμνηση της 16ης Σεπτεμβρίου του 1987, όταν αντιπρόσωποι από 24 χώρες υπέγραφαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, δεσμευόμενοι να περιορίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το ζωτικό για τον άνθρωπο στρώμα του όζοντος. Σήμερα, οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ανέρχονται σε 198.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Παγκόσμια Εβδομάδα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης

Κάθε χρόνο (16-22 Σεπτεμβρίου το 2019), σύλλογοι ασθενών απ’ όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μία σπάνια και θανατηφόρα νόσο. Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση είναι μία χρόνια, μη αναστρέψιμη, προοδευτικά εξελισσόμενη και τελικά θανατηφόρος πνευμονική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, με διάμεση επιβίωση που εκτιμάται στα 3-5 έτη μετά τη διάγνωση.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο

16 Σεπτεμβρίου 1909

Ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή την αυθαιρεσία δύο χωροφυλάκων συνέβη το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου του 1909 στην Πάνω Πλατεία (σημερινή Πλατεία Ειρήνης), το οποίο τάραξε την ησυχία των κατοίκων του κέντρου της πόλης μας. Ήρωες αυτής της ιστορίας ήταν δύο χωροφύλακες, ο Γιώργος Λυρής από το Αιτωλικό και ο Νίκος Λαντίκας. «Οι δύο ούτοι χθες το εσπέρας μετέβησαν για να πάνε, όπως λέγουν, τα φαρμάκια λίγο παρακάτω εις τι οινοπωλείον και αφού έθυσαν αρκετά τω Βάκχω, εξήλθον και οι δύο αγκαλιασμένοι σαν αντάμηδες και διέτρεχον τας αγυιάς της πόλεως ωρυόμενοι εκ της επήρειας του γηραιού Βάκχου». Έτσι «περπατώντας» στους δρόμους, συνάντησαν έξω από ένα παντοπωλείο μια παρέα, η οποία διασκέδαζε ήσυχα με ζουρνάδες και τραγούδια. Ξαφνικά εμφανίστηκαν οι δύο χωροφύλακες, οι οποίοι όρμησαν επάνω τους και άρπαξαν τους ζουρνάδες, διατάσσοντας ταυτόχρονα την παρέα να φύγει, με φράσεις υβριστικές. Τα μέλη της παρέας, αν και αυτοί ήταν πιωμένοι, τους απάντησαν, ότι με ήπιο τρόπο θα έπρεπε να τους προτρέψουν να φύγουν και όχι με λέξεις που θίγουν την οικογενειακή τους τιμή. Αυτό εξόργισε ακόμα πιο πολύ τους δύο χωροφύλακες, οι οποίοι πήγαν γρήγορα στην αστυνομία, πήραν τα όπλα τους και επέστρεψαν πάλι εναντίον τους, απειλώντας και βρίζοντας την κοινωνία του Αγρινίου. Την ώρα που συνέβαιναν αυτά, στον τόπο  του επεισοδίου έφτασε ο ενωμοτάρχης Τριαντόπουλος, ο οποίος με προτρεπτικά λόγια τους παρακαλούσε να αποχωρήσουν. Και θα είχαμε αιματηρές σκηνές, αν εκείνη την ώρα δεν έφτανε ο Δήμαρχος (Βασίλης Μπέλλος), ο οποίος με κάθε τρόπο κατάφερε να συλληφθούν οι χωροφύλακες, να τους αφαιρεθούν τα όπλα και να οδηγηθούν στην αστυνομία.

Κλείνοντας το ρεπορταζ η εφημερίδα ζητάει από το Διοικητή της χωροφυλακής Τσίκα να διώξει «τα σεσηπότα ταύτα όργανα […] τα μόνον προς πάσαν μυσαράν και ανήθικον πράξιν οργώντα και ουχί προς βελτίωσιν και ανόρθωσιν της παραπαιούσης ασφάλειάς μας». (ΣΚΡΙΠ, 17.9.1909, σελ. 6)


και αλλού

1462
Το Κάστρο της Μυτιλήνης
Ο γενουάτης Νικόλαος Γκατιλούζι παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β’. Οι Τούρκοι παρασπονδώντας ξεσπούν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές των ελλήνων κατοίκων.

 

 

1835
Τσαρλς Ντάργουιν
Ο άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

1934
Ντόναλντ Ντακ
Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας. Ο Ντόναλντ Ντακ σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το 1995). Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά το θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο.

1967
Ο Σπ. Μαρινάτος, στη στέγη ενός διώροφου προϊστορικού κτιρίου
Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

 

 

 

1970

Στον πρώτο αγώνα του α’ γύρου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός νικά στο Λουξεμβούργο με 2-1 τη Ζενές Ες. Είναι η αρχή της μεγάλης πορείας προς το Γουέμπλεϊ.

 

 

1982

Σφαγές Παλαιστινίων από Λιβανέζους πολιτοφύλακες στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου. Ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

 


Γεννήσεις

1893
Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ
Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ούγγρος γιατρός, που ανακάλυψε τη βιταμίνη C και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1937. (Θαν. 22/10/1986)

 

 

1924
Λορίν Μπακόλ
Λορίν Μπακόλ, αμερικανίδα ηθοποιός, η χήρα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. (Θαν. 12/8/2014)

 

 

 

1925
Ρίλεϊ Κινγκ
Ρίλεϊ Κινγκ, αμερικανός θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως Μπι Μπι Κινγκ (B.B. King). (Θαν. 14/5/2015)

 

 

 


Θάνατοι

1736
Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ
Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, γερμανολλανδός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας. (Γεν. 24/5/1686)

 

 

1932
Ρόναλντ Ρος
Ρόναλντ Ρος, άγγλος γιατρός, που ανακάλυψε ότι η ελονοσία προέρχεται από τα κουνούπια. Τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας το 1902. (Γεν. 13/5/1857)

 

 

1977
Μαρία Κάλλας
Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. (Γεν. 2/12/1923)

 

 

 

 


Media group «Αgrinio 365» | Πηγή: Σαν σήμερα και Αρχείον Αγρινίου