Γιορτάζουν
Ακίνδυνος, Ακίνδυνη, Αφθονία, Ελπιδοφόρος, Πήγασος.
Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων
H Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα A/RES/68/163 της 18ης Δεκεμβρίου 2013) και τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου. Η απόφαση προτρέπει τα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση «της σημερινής κουλτούρας ατιμωρησίας» στα εγκλήματα με θύματα δημοσιογράφους. Η επιλογή της ημερομηνίας σχετίζεται με τη δολοφονία των γάλλων δημοσιογράφων Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν στο Μάλι, στις 2 Νοεμβρίου 2013.
Από το 2006, η UNESCO έχει καταδικάσει τις δολοφονίες 1.109 δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης. Όμως εννέα στα δέκα από τα εγκλήματα αυτά δεν έφθασαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο φόνος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος «στραγγαλίσθηκε» και «διαμελίσθηκε» μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία, υπενθυμίζει πως εξακολουθεί να είναι υπερβολικά εύκολο να σκοτώνει κανείς ατιμωρητί δημοσιογράφους. Σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, η περιοχή των αραβικών κρατών ήταν η πιο φονική για τον Τύπο (30% των δολοφονιών παγκοσμίως), ακολουθεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (26%) καθώς και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (24%).
«Φέτος η 2α Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων θα εστιάσει τους ντόπιους δημοσιογράφους. Με την εκστρατεία #KeepTruthAlive, στόχος είναι να αμφισβητηθεί η ιδέα ότι οι δολοφόνοι δρουν μόνο μακριά από τα μάτια του κόσμου και στοχεύουν κυρίως τους ξένους ανταποκριτές σε εμπόλεμη περιοχή», υπογραμμίζει η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ στο μήνυμά της για την ημέρα.
Γεγονότα
Στο Αγρίνιο…
2 Νοεμβρίου 1925
Πρώτη μέρα της δίκης στο Στρατοδικείο της Πάτρας, των κατηγορουμένων Κόκκιου και Ζέμα, για τη δολοφονία των καπνεμπόρων Κουζέλη και Κατσιμπίνη. Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1924. Ο πρώτος που συνέλαβαν ως ύποπτο οι αρχές ήταν ο Π. Γαλανόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στραγγαλισμένος μέσα στο κρατητήριο της χωροφυλακής υποδιοίκησης μετά από την πάροδο μερικών ημερών και εφόσον αποφάσισε να ομολογήσει όλα όσα ήξερε για την υπόθεση. Ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας κατηγορήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Στάθης Μπέλλος, γιατί οι δολοφονημένοι ήταν «λυσσώδεις πολιτικοί του αντίπαλοι». Εκτενή αναφορά στα όσα έγιναν σε αυτή τη δίκη, μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος 15 του «Αρχείου Αγρινίου», σελίδες 13 – 18.
…και αλλού
1789
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, εθνικοποιείται η περιουσία της εκκλησίας. Η Γαλλική Επανάσταση ήταν περίοδος μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, που διήρκεσε από το 1789 έως το 1799. Aνέτρεψε τη μοναρχία, καθιέρωσε μια μορφή δημοκρατίας, πέρασε από περιόδους βίαιων πολιτικών ταραχών, και κατέληξε σε μια δικτατορία υπό τον Ναπολέοντα. Πολλές από τις αρχές της επανάστασης μεταδόθηκαν προς τη Δυτική Ευρώπη και πέρα από αυτή. Εμπνευσμένη από φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες, η επανάσταση άλλαξε ριζικά την πορεία της σύγχρονης ιστορίας, προκαλώντας παγκοσμίως μείωση των απόλυτων μοναρχιών και αντικατάστασή τους από δημοκρατίες.
1823
Σε μήνυμά του στο αμερικανικό κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μόνροου αναγνωρίζει το δικαίωμα των επαναστατημένων Ελλήνων στην ανεξαρτησία. Ο Τζέιμς Μόνρου, αναφερόμενος στην ελληνική βιβλιογραφία και ως Τζέιμς Μονρόε, ήταν ο 5ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του διήρκεσε από τις 4 Μαρτίου 1817 έως τις 4 Μαρτίου 1825.
1917
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα, οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Θα μείνει στην ιστορία ως Διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ενώ η εξέγερση κατά των Οθωμανών εξελίσσεται νικηφόρα για τους Άραβες που ονειρεύονται ανεξαρτησία, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, αποστέλλει μία επιστολή στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδο Ρότσιλντ, ζητώντας να τη διαβιβάσει στη Διεθνή Σιωνιστική Ομοσπονδία.
1940
Αεροσκάφος τύπου PZL της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας με πιλότο τον ανθυποσμηναγό Μαρίνο Μητραλέξη καταρρίπτει ιταλικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος κοντά στη Θεσσαλονίκη. Η κατάρριψη γίνεται με εμβολισμό της πτέρυγας του εχθρικού αεροσκάφους.
1977
Πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική, με 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημiές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. 17 νεκροί και εκτεταμένες ζημίες και στον Πειραιά.
1982
Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος, για να καταπολεμηθεί το νέφος.
Γεννήσεις
1906
Λουκίνο Βισκόντι, ιταλός σκηνοθέτης. («Γατόπαρδος», «Θάνατος στη Βενετία», «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του») (Θαν. 17/3/1976)
1911
Οδυσσέας Ελύτης, έλληνας ποιητής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. (Θαν. 18/3/1996)
1970
Τζένη Μπαλατσινού, ελληνίδα μοντέλα και επιχειρηματίας.
Θάνατοι
1960
Δημήτρης Μητρόπουλος, έλληνας αρχιμουσικός και συνθέτης. (Γεν. 18/2/1896)
1975
Πιερ Πάολο Παζολίνι, σκηνοθέτης, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιταλίας. (Γεν. 5/3/1922)
2008
Σταύρος Ξενίδης, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 8/3/1923)
Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγές SanSimera.gr, Αρχείον Αγριννίου, Wikipaideia
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο