Σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Πολύκαρπος, Πολυκαρπία.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

23 Φεβρουαρίου 1927
Ψήφισμα εναντίον του ταμείου προστασίας
«Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Καπνεργατών Αγρινίου και Σοφάδων κατά την τελευταίαν συνεδρίασίν των ενέκριναν ψήφισμα εναντίον του ταμείου προστασίας και ασφαλίσεως καπνεργατών ως εξυπηρετούντος τα σχέδια των καπνεμπόρων». («Ριζοσπάστης», 23.2.1927)

…και στον κόσμο

1455
Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

 

 

1917
Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στις 2 Μαρτίου του 1917 στην πτώση του Τσάρου και τον τερματισμό της χιλιόχρονης βασιλείας στη Ρωσία.

 

 

1945
Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, μία ομάδα αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ θα μείνει κλασική στο είδος της και θα βραβευτεί με Πούλιτζερ.

 

 

1966
1.500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. Πρώτη εκφωνήτρια, η Ελένη Κυπραίου.

 

 

1983
Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή» βυθίζεται στα ανοιχτά της Καρύστου, με αποτέλεσμα 26 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.

 

 

2012
Άγνωστοι ανατινάζουν το αρτοποιείο του διεθνή διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Το κατάστημα του διαιτητή και τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γλιτώνει στην κυριολεξία από θαύμα, καταστρέφεται ολοσχερώς, ενώ ζημιές προκαλούνται και στα διπλανά καταστήματα και σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα κοντά.

 

 

Γεννήσεις

1685: Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ
O Georg Friedrich Handel, ή αγγλικά: George Frideric Handel 5 Μαρτίου 1685 – 14 Απριλίου 1759, ήταν Γερμανός συνθέτης της ύστερης περιόδου της μπαρόκ μουσικής, που διακρίθηκε κυρίως για τα ορατόριά του. Έζησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αγγλία και απέκτησε την αγγλική ιθαγένεια το 1726. Συνέθεσε concerti grossi, όπερες και ορατόρια. Το πιο διάσημο έργο του είναι το ορατόριο Μεσσίας. Επηρέασε βαθιά πολλούς από τους μεταγενέστερους συνθέτες, μεταξύ των οποίων ήταν ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν, ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν, ενώ το έργο του συνέβαλε στη μετάβαση από την εποχή της μουσικής Μπαρόκ στην Κλασική περίοδο. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν περίπου 50 όπερες, 23 ορατόρια και πολλές συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και ορχηστρικά κομμάτια.

 

 

1883: Καρλ Γιάσπερς
Ήταν Γερμανός υπαρξιστής φιλόσοφος και ψυχοπαθολόγος. Γεννήθηκε στο Όλντενμπουρκ της Γερμανίας. Είναι ο μόνος από τις σημαντικές φυσιογνωμίες του προναζιστικού πνευματικού κόσμου που συμμετείχε ενεργά στις μεταπολεμικές συζητήσεις και είναι γνωστότερος για την ανεπανάληπτη συμβολή το με το δοκίμιό του: Το ζήτημα της γερμανικής ενοχής, που εκδόθηκε το 1946.

 

 

1924: Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ
Αμερικανός φυσικός, νοτιοαφρικανικής καταγωγής ο οποίος το 1979 μοιράστηκε με τον Γκόντφρεϊ Χάουνσφιλντ το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής για την ανακάλυψη της αξονικής τομογραφίας, σε συνδυασμό με εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Κόρμακ ήταν ο πρώτος που ανέλυσε από θεωρητική άποψη τις συνθήκες για την παρουσίαση σωστής ακτινογραφικής εγκάρσιας τομής του σώματος, με βάση τις ακτινογραφικές προβολές.

 

 

Θάνατοι

1957: Μαρίκα Νίνου
Η Μαρίκα Νίνου ήταν Αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Αταμιάν.
Γεννήθηκε το 1922 πάνω στο βαπόρι Ευαγγελίστρια. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Κοκκινιά. Το 1939 παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Χάικ Μεσροπιάν,
Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του ως τραγουδίστρια στο κέντρο Φλόριδα του Γ. Μελίτια
Το Νοέμβριο του 1948 η Μαρίκα Νίνου έκανε δίσκο με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και συγκεκριμένα το τραγούδι «Το ‘φαγες Το Παιδί».
Το 1949 η Νίνου πρωτοείπε σε δίσκους τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς δισκογράφησε το «Για τα μάτια π’ αγαπώ», του Βασίλη Τσιτσάνη.
Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε για τη Μαρίκα Νίνου, αφιερώνοντάς της το δίσκο του Πέριξ (1974): «Όλη η εργασία αυτή αφιερώνεται στη μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που δίχως να το ξέρει, με το μαχαίρι της φωνής της, χάραξε μέσα μας βαθιά τα ονόματα θεών της ταπεινωσύνης και της βυζαντινής παρακμής».

 

 

1965: Σταν Λόρελ
Ο Σταν Λόρελ (Stan Laurel, 16 Ιουνίου 1890 – 23 Φεβρουαρίου 1965) ήταν Άγγλος κωμικός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Μαζί με τον Όλιβερ Χάρντι αποτέλεσαν ένα από τα διασημότερα κωμικά δίδυμα στην ιστορία του κινηματογράφου ως οι Χοντρός και Λιγνός.

 

 

1974: Κοσμάς Πολίτης
Πραγματικό ονοματεπώνυμο: Παρασκευάς Ταβελούδης, 16 Μαρτίου 1888 – 23 Φεβρουαρίου 1974. Ήταν Έλληνας συγγραφέας, απ’ τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30. Τα χαρακτηριστικότερα έργα του είναι τα μυθιστορήματα «Eroica» (1938) και «Στου Χατζηφράγκου» (1962). Ο Πολίτης υπήρξε επίσης σημαντικός μεταφραστής, καθώς απέδωσε στα ελληνικά έργα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Χένρι Μίλερ, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Τζέιμς Τζόυς, Περλ Μπακ και άλλων.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr