Σαν σήμερα, 24 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Κλήμης, Κλημέντιος, Κλημεντία, Κλημεντίνη.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

24 Νοεμβρίου 1956
Σύμφωνα με όσα ακούγονταν ως κοινή ομολογία, έγραφε το ΕΜΠΡΟΣ, η επαρχία Τριχωνίας και ιδιαίτερα η πόλη του Αγρινίου, αποδέχθηκε με ευγνωμοσύνη τη σύσταση στην πόλη ειδικού Πταισματοδικείου. Αλλά τα καλά της σύστασής του μειώνονται στη συνείδηση της κοινωνίας, η οποία βλέπει συχνές μεταθέσεις Πταισματοδικών γιατί δεν υποκύπτουν στις παράλογες αξιώσεις της «ισχυούσης πολιτικής». Μέσα σε πέντε μήνες μετατέθηκαν μετά από πολιτική απαίτηση αναγνωρισμένης ακεραιότητας Πταισματοδίκες, όπως ο Πανόπουλος και ο Βαγιάνης, ενώ συζητούνταν και η μετάθεση του Γενικού Γραμματέα του Πταισματοδικείου Π. Κυρίτση. Η οργή όσων μετατίθενται, αναφέρει το δημοσίευμα, «Ξεσπά εις την ράχην των εισαγομένων επί διαφόροις παραβάσεσιν  ενώπιον του Πταισματοδικείου, δικαζομένων των πλείστων αναπολογήτων εις πρόστιμον 9 δραχμών διά να μην δύνανται κατά των καταδικαστικών τούτων αποφάσεων να ενασκήσωσι το ένδικον μέσον της εφέσεως. Ας ελπίσωμεν ότι η ισχύουσα πολιτική πειθομένη περί του αστόχου των συχνών τούτων μεταθέσεων των Πταισματοδικών θα αφήση αυτούς ελευθέρους ίνα κατά συνείδησιν εκτελέσωσι τα καθήκοντά των, εν τω μέλλοντι». (ΕΜΠΡΟΣ Φύλ. 27.11.1908, Σελ. 6)

…και αλλού

1826
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτυγχάνει μεγάλη νίκη στην Αράχωβα κατά των Τουρκαλβανών, οι οποίοι χάνουν 1.300 άνδρες.

 

 

 

1845
Ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επί της κορβέτας «Λουδοβίκος», με Βασιλικό Διάταγμα κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού επί των Ναυτικών, Κωνσταντίνου Κανάρη του πυρπολητή.

 

1859
Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του «Η καταγωγή των ειδών».

 

 

 

1947
Το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, που αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών και να καταδώσουν συναδέλφους τους κομμουνιστές.

 

1976
Το αμερικανικό συγκρότημα «The Band» δίνει το αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο του στο Σαν Φρανσίσκο, με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων της ροκ σκηνής. Η συναυλία απαθανατίζεται από τον Μάρτιν Σκορτσέζε στην ταινία – ντοκουμέντο «The Last Waltz» («Το Τελευταίο Βαλς»).

 

1999
Σφοδρές αλληλοκατηγορίες ανταλλάσσουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Ο Κώστας Σημίτης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία, συστηματική υπονόμευση του θετικού έργου της κυβέρνησης, στείρα αντιπολίτευση και παντελή έλλειψη προτάσεων και θέσεων. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και για αναθέσεις έργων με αδιαφανείς διαδικασίες.

Γεννήσεις

1864
Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ, γάλλος ζωγράφος, που έκανε την αφίσα τέχνη. (Θαν. 9/9/1901)

 

 

 

1868
Σκοτ Τζόπλιν, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του Ragtime», μαύρος αμερικανός συνθέτης. (Θαν. 1/4/1917)

 

 

 

1954
Εμίρ Κουστουρίτσα, σερβοβόσνιος σκηνοθέτης.

 

 

 

Θάνατοι

1957
Ντιέγκο Ριβέρα, μεξικάνος ζωγράφος, που έμεινε στην ιστορία για τις τοιχογραφίες του και τη σχέση του με τη συμπατριώτισσα συνάδελφό του Φρίντα Κάλο. (Γεν. 8/12/1886)

 

 

 

1991
Φρέντι Μέρκιουρι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φαρόκ Μπουλσάρα, βρετανός τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Queen». (Γεν. 5/9/1946)

 

 

2002
Τζον Ρολς, αμερικανός καθηγητής, από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. («Η Θεωρία της Δικαιοσύνης») (Γεν. 21/2/1921)

 

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr